Húsételek

Mézes-mustároscsirkemellklasszikburgonyagombóccal

Mézes-mustáros csirkemell klasszik burgonyagombóccal

Hozzávalók
A burgonyagombóchoz
700 g
tisztított burgonya
10 g
puha vaj
1 db
tojás
200 g
liszt
1 ek
olaj
A csirkemellhez
600 g
csirkemellfilé
só, bors
2 tk
őrölt fehér mustármag
1 ek
keményítő
30 ml
olaj
40 g
méz
200 ml
csirkealaplé
1 ek
angol mustár
1 tk
mustármag
2 tk
vöröshagymapor
2 tk
görögszéna
200 ml
tejszín
30 g
vaj

Elkészítés

A mézes mustáros csirkemell esetén először a köretet készítjük el: a burgonyagombóchoz a burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni, illetve egy-két percig száradni, majd még melegen áttörjük, és szétterítve hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a lágy vajat, a tojást, a lisztet és sózzuk. Összedolgozzuk, hogy sima tésztát kapjunk, és letakarva fél óráig pihentetjük. 

Ezután gombócokat formázunk belőle és sós, lobogó vízben kifőzzük őket. Ha megfőtt, leszűrjük és kevés olajjal összekeverjük, hogy ne tapadjanak össze a gombócok. 

A csirkemelleket megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk az őrölt mustármaggal és a keményítővel. Az olajat közepes lángon felforrósítjuk egy serpenyőben, és beleöntjük a mézet. Ebben a mézes olajban többször átforgatva elősütjük a csirkemelleket. Közben az alaplében elkeverjük a mustárt, a mustármagot, a hagymaport és a görögszénát.

Ha a húsok mindegyik oldala szépen megpirult, felöntjük az alaplével és magas lángon készre pároljuk. Közben mozgatjuk a serpenyőt, nehogy letapadjon. Ha a húsok megpárolódtak, hozzáöntjük a tejszínt, egyet forralunk rajta, hozzáadjuk a vajat is és készen is vagyunk. Tálalásnál a csirkemellet háromba vágjuk és burgonyagombóccal, illetve a mártással tálaljuk.

Elkészítési idő: 80 perc

mézes mustáros csirkemell
Mézes-mustáros csirkemell klasszik burgonyagombóccal (Fotó: Street Kitchen)

Még több mézes-mustáros csirke:

Klasszik mézes-mustáros csirke

Mézes-mustáros csirkemellsaláta avokádóval

www.streetkitchen.hu

A mézes mustáros csirke olyan ősi kombináció, hogy már egyiptomi hieroglifákon is utalnak a létezésére, és én most megmutatom, hogyan készítsétek el a legszaftosabb verzióját.

Hozzávalók

4 főre
A burgonyagombóchoz
700 g
tisztított burgonya
10 g
puha vaj
1 db
tojás
200 g
liszt
1 ek
olaj
A csirkemellhez
600 g
csirkemellfilé
só, bors
2 tk
őrölt fehér mustármag
1 ek
keményítő
30 ml
olaj
40 g
méz
200 ml
csirkealaplé
1 ek
angol mustár
1 tk
mustármag
2 tk
vöröshagymapor
2 tk
görögszéna
200 ml
tejszín
30 g
vaj

A mézes mustáros csirkemell esetén először a köretet készítjük el: a burgonyagombóchoz a burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni, illetve egy-két percig száradni, majd még melegen áttörjük, és szétterítve hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a lágy vajat, a tojást, a lisztet és sózzuk. Összedolgozzuk, hogy sima tésztát kapjunk, és letakarva fél óráig pihentetjük. 

Ezután gombócokat formázunk belőle és sós, lobogó vízben kifőzzük őket. Ha megfőtt, leszűrjük és kevés olajjal összekeverjük, hogy ne tapadjanak össze a gombócok. 

A csirkemelleket megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk az őrölt mustármaggal és a keményítővel. Az olajat közepes lángon felforrósítjuk egy serpenyőben, és beleöntjük a mézet. Ebben a mézes olajban többször átforgatva elősütjük a csirkemelleket. Közben az alaplében elkeverjük a mustárt, a mustármagot, a hagymaport és a görögszénát.

Ha a húsok mindegyik oldala szépen megpirult, felöntjük az alaplével és magas lángon készre pároljuk. Közben mozgatjuk a serpenyőt, nehogy letapadjon. Ha a húsok megpárolódtak, hozzáöntjük a tejszínt, egyet forralunk rajta, hozzáadjuk a vajat is és készen is vagyunk. Tálalásnál a csirkemellet háromba vágjuk és burgonyagombóccal, illetve a mártással tálaljuk.

Elkészítési idő: 80 perc

mézes mustáros csirkemell
Mézes-mustáros csirkemell klasszik burgonyagombóccal (Fotó: Street Kitchen)

Még több mézes-mustáros csirke:

Klasszik mézes-mustáros csirke

Mézes-mustáros csirkemellsaláta avokádóval

Ha tetszett a Mézes-mustáros csirkemell klasszik burgonyagombóccal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept