A mézes mustáros csirkemell esetén először a köretet készítjük el: a burgonyagombóchoz a burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni, illetve egy-két percig száradni, majd még melegen áttörjük, és szétterítve hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a lágy vajat, a tojást, a lisztet és sózzuk. Összedolgozzuk, hogy sima tésztát kapjunk, és letakarva fél óráig pihentetjük.
Ezután gombócokat formázunk belőle és sós, lobogó vízben kifőzzük őket. Ha megfőtt, leszűrjük és kevés olajjal összekeverjük, hogy ne tapadjanak össze a gombócok.
A csirkemelleket megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk az őrölt mustármaggal és a keményítővel. Az olajat közepes lángon felforrósítjuk egy serpenyőben, és beleöntjük a mézet. Ebben a mézes olajban többször átforgatva elősütjük a csirkemelleket. Közben az alaplében elkeverjük a mustárt, a mustármagot, a hagymaport és a görögszénát.
Ha a húsok mindegyik oldala szépen megpirult, felöntjük az alaplével és magas lángon készre pároljuk. Közben mozgatjuk a serpenyőt, nehogy letapadjon. Ha a húsok megpárolódtak, hozzáöntjük a tejszínt, egyet forralunk rajta, hozzáadjuk a vajat is és készen is vagyunk. Tálalásnál a csirkemellet háromba vágjuk és burgonyagombóccal, illetve a mártással tálaljuk.
Elkészítési idő: 80 perc
