Húsvéti főételek

Modernhúsvétihidegtál

Modern húsvéti hidegtál

Hozzávalók
Az ázsiai töltött tojáshoz
4 ek
ételecet
8 db
tojás
700 ml
víz
100 ml
szójaszósz
1 tk
kínai ötfűszer-keverék
3 ek
kristálycukor
2 db
feketetea-filter
3 ek
reszelt torma
2 ek
édes chiliszósz
20 g
sushigyömbér
A kacsamellcarpaccióhoz
2 db
kacsamell
1 db
narancs
1 tk
kakukkfű
1 tk
frissen tört rózsabors
2 tk
frissen őrölt fekete bors
100 ml
étolaj
A tortillakatonákhoz
200 g
bacon
150 g
tejföl
2 tk
fokhagymapor
50 g
vörös cheddar
0.5 csokor
korianderzöld
12 db
egyenes tortillachips
15 - 20 db
savanyított jalapenokarika
A tálaláshoz
2 db
hónapos retek
1 marék
retekcsíra
8 szelet
rozskenyér

Elkészítés

Töltött tojás:

Az ázsiai töltött tojáshoz egy közepes méretű lábasban gyöngyöző vízhez adunk 2 ek ecetet, majd 10 percig főzzük benne a tojásokat. Ha lejárt az idő, azonnal hideg vízbe tesszük őket. Ha kissé kihűltek a tojások, megpucoljuk őket és mehetnek egy zárható edénybe. 

A vizet, a szójaszószt, az ötfűszer-keveréket, a cukrot és a maradék ecetet nagy lángon felforraljuk egy gyorsforralóban, majd levesszük a tűzről és 10 percig áztatjuk benne a teafiltereket. A kész marinádot ráöntjük a tojásokra, lezárjuk az edényt és egy éjszakát hűtőben pihentetjük.

Másnap a tojásokat félbevágjuk, a sárgájukat egy késes aprítóba tesszük és lezúzzuk a reszelt tormával és a chiliszósszal együtt. A masszát habzsákba szedjük és visszatöltjük a krémet a fehérjékbe, majd egy-egy szelet sushigyömbérrel díszítjük. 

Kacsamell carpaccio:

A carpaccióhoz először a kacsamellekről levágjuk a felesleges bőrt, majd beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjuk be a húsig. A húsos oldalukat sózzuk, majd bőrrel lefelé hideg, közepes méretű, sütőbe is tehető serpenyőbe tesszük őket, és közepes lángon addig sütjük, amíg a bőrük meg nem pirul. Ezután átfordítjuk és megpirítjuk a húsos felüket is. 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük a kacsamelleket 10-15 percre, és ha kész, félrerakjuk egy tányérra, ameddig teljesen ki nem hűlnek.

A narancs héját belereszeljük egy hőálló tálba, belerakjuk a kakukkfüvet, a rózsa- és a fekete borsot is. Egy gyorsforralóban felforrósítjuk az olajat és nyakon öntjük vele a fűszereket, majd hagyjuk kihűlni és végül sózzuk is.

Tortillakatonák:

A tortillakatonákhoz a bacont apró kockákra vágjuk. Egy közepes méretű, hideg serpenyőbe rakjuk a kockákat, közepes lángon megpirítjuk, majd papírtörlővel bélelt tálba rakjuk őket. 

A tejfölt kikeverjük a fokhagymaporral, cumiba töltjük és félretesszük.

A cheddart apró kockákra, a korianderzöldet pedig finomra vágjuk, és elkezdjük összeállítani a falatkákat. A tortillachipsekre helyezünk egy-egy karika jalapenót, egy kevés sajtot és bacont, csorgatunk rá a tejfölből, és megszórjuk őket a korianderrel.

Tálalás:

A kacsamelleket a lehető legvékonyabban felszeleteljük, és megkenjük a szeleteket a fűszerolajjal. A kenyérszeleteket megpirítjuk, a retket vékony csíkokra vágjuk. A tálra pakoljuk a tortillakatonákat, a töltött tojásokat és a kacsamellszeleteket is legyező alakban. Végül megdíszítjük a retekkel és a csírával.

  • Elkészítési idő: 2 óra
  • Pihentetés: 1 éjszaka
modern húsvéti hidegtál
Modern húsvéti hidegtál (Fotó: Street Kitchen)

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Mára már klasszikus húsvét alkalmával a hidegtál, de őszintén: szerintem uncsi a klasszik kalács-kaszinótojás-sonkatekercs szentháromság, úgyhogy hoztam néhány király alternatívát, ha valami extrábbra vágytok.

Hozzávalók

4 főre
Az ázsiai töltött tojáshoz
4 ek
ételecet
8 db
tojás
700 ml
víz
100 ml
szójaszósz
1 tk
kínai ötfűszer-keverék
3 ek
kristálycukor
2 db
feketetea-filter
3 ek
reszelt torma
2 ek
édes chiliszósz
20 g
sushigyömbér
A kacsamellcarpaccióhoz
2 db
kacsamell
1 db
narancs
1 tk
kakukkfű
1 tk
frissen tört rózsabors
2 tk
frissen őrölt fekete bors
100 ml
étolaj
A tortillakatonákhoz
200 g
bacon
150 g
tejföl
2 tk
fokhagymapor
50 g
vörös cheddar
0.5 csokor
korianderzöld
12 db
egyenes tortillachips
15 - 20 db
savanyított jalapenokarika
A tálaláshoz
2 db
hónapos retek
1 marék
retekcsíra
8 szelet
rozskenyér

Töltött tojás:

Az ázsiai töltött tojáshoz egy közepes méretű lábasban gyöngyöző vízhez adunk 2 ek ecetet, majd 10 percig főzzük benne a tojásokat. Ha lejárt az idő, azonnal hideg vízbe tesszük őket. Ha kissé kihűltek a tojások, megpucoljuk őket és mehetnek egy zárható edénybe. 

A vizet, a szójaszószt, az ötfűszer-keveréket, a cukrot és a maradék ecetet nagy lángon felforraljuk egy gyorsforralóban, majd levesszük a tűzről és 10 percig áztatjuk benne a teafiltereket. A kész marinádot ráöntjük a tojásokra, lezárjuk az edényt és egy éjszakát hűtőben pihentetjük.

Másnap a tojásokat félbevágjuk, a sárgájukat egy késes aprítóba tesszük és lezúzzuk a reszelt tormával és a chiliszósszal együtt. A masszát habzsákba szedjük és visszatöltjük a krémet a fehérjékbe, majd egy-egy szelet sushigyömbérrel díszítjük. 

Kacsamell carpaccio:

A carpaccióhoz először a kacsamellekről levágjuk a felesleges bőrt, majd beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjuk be a húsig. A húsos oldalukat sózzuk, majd bőrrel lefelé hideg, közepes méretű, sütőbe is tehető serpenyőbe tesszük őket, és közepes lángon addig sütjük, amíg a bőrük meg nem pirul. Ezután átfordítjuk és megpirítjuk a húsos felüket is. 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük a kacsamelleket 10-15 percre, és ha kész, félrerakjuk egy tányérra, ameddig teljesen ki nem hűlnek.

A narancs héját belereszeljük egy hőálló tálba, belerakjuk a kakukkfüvet, a rózsa- és a fekete borsot is. Egy gyorsforralóban felforrósítjuk az olajat és nyakon öntjük vele a fűszereket, majd hagyjuk kihűlni és végül sózzuk is.

Tortillakatonák:

A tortillakatonákhoz a bacont apró kockákra vágjuk. Egy közepes méretű, hideg serpenyőbe rakjuk a kockákat, közepes lángon megpirítjuk, majd papírtörlővel bélelt tálba rakjuk őket. 

A tejfölt kikeverjük a fokhagymaporral, cumiba töltjük és félretesszük.

A cheddart apró kockákra, a korianderzöldet pedig finomra vágjuk, és elkezdjük összeállítani a falatkákat. A tortillachipsekre helyezünk egy-egy karika jalapenót, egy kevés sajtot és bacont, csorgatunk rá a tejfölből, és megszórjuk őket a korianderrel.

Tálalás:

A kacsamelleket a lehető legvékonyabban felszeleteljük, és megkenjük a szeleteket a fűszerolajjal. A kenyérszeleteket megpirítjuk, a retket vékony csíkokra vágjuk. A tálra pakoljuk a tortillakatonákat, a töltött tojásokat és a kacsamellszeleteket is legyező alakban. Végül megdíszítjük a retekkel és a csírával.

  • Elkészítési idő: 2 óra
  • Pihentetés: 1 éjszaka
modern húsvéti hidegtál
Modern húsvéti hidegtál (Fotó: Street Kitchen)

Ha tetszett a Modern húsvéti hidegtál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept