A zserbó első lépéseként elkészítjük a tésztát. Kimérjük egy tálba az élesztőt és a kristálycukrot, majd ráöntjük a langyos tejet és pár percig hagyjuk felfutni. Addig egy robotgép üstjébe kimérjük a lisztet, a darált diót, a vajat, a tojásokat, a szódabikarbónát és a sót. A felfutott élesztőt is hozzáadjuk, és az egészet homogén állagúra keverjük a robotgéppel.
Közben összekeverjük a töltelékhez való porcukrot a darált dióval, és háromfelé osztjuk.
A tésztát is négy egyforma adagra szedjük, majd lisztezett munkafelületen elkezdjük vékonyra kinyújtani, kb. 25x35 cm-es téglalapokra.
Egy zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztát, azt megkenjük 300 g baracklekvárral, és megszórjuk az egyik adag porcukros dióval. Ezt a folyamatot addig folytatjuk, amíg az utolsó tésztával be nem fejezzük a zserbót, amit villával megszurkálunk, és 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Kivesszük a sütőből, és amíg kihűl, elkészítjük a tetejére a csokit.
Egy hőálló tálba kimérjük a csokit, a porcukrot és a vizet, majd mikróban vagy vízgőz fölött felolvasztjuk. Ahogy elolvadt, hozzákeverjük a szoba-hőmérsékletű vajat, ettől lesz szép fényes, majd a kihűlt zserbó tetejére kenjük egy spatula segítségével.
Ahogy behúzott a csoki, meleg vízbe mártott éles késsel szeleteljük és tálaljuk.
Négylaposzserbó
A nagyi zserbója, csak még cuccosabb.
A négylapos zserbó recept nem hiányozhat a táradból, mert ez az a süti, ami szinte minden magyar családi ünnepen kötelező darab lesz. Nem túl édes, nem túl száraz, pont olyan puha, omlós és barackosan diós, ahogy a nagyi csinálta.
Hozzávalók
Az összeállításhoz
A tetejére
Elkészítés
A zserbó első lépéseként elkészítjük a tésztát. Kimérjük egy tálba az élesztőt és a kristálycukrot, majd ráöntjük a langyos tejet és pár percig hagyjuk felfutni. Addig egy robotgép üstjébe kimérjük a lisztet, a darált diót, a vajat, a tojásokat, a szódabikarbónát és a sót. A felfutott élesztőt is hozzáadjuk, és az egészet homogén állagúra keverjük a robotgéppel.
Közben összekeverjük a töltelékhez való porcukrot a darált dióval, és háromfelé osztjuk.
A tésztát is négy egyforma adagra szedjük, majd lisztezett munkafelületen elkezdjük vékonyra kinyújtani, kb. 25x35 cm-es téglalapokra.
Egy zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztát, azt megkenjük 300 g baracklekvárral, és megszórjuk az egyik adag porcukros dióval. Ezt a folyamatot addig folytatjuk, amíg az utolsó tésztával be nem fejezzük a zserbót, amit villával megszurkálunk, és 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Kivesszük a sütőből, és amíg kihűl, elkészítjük a tetejére a csokit.
Egy hőálló tálba kimérjük a csokit, a porcukrot és a vizet, majd mikróban vagy vízgőz fölött felolvasztjuk. Ahogy elolvadt, hozzákeverjük a szoba-hőmérsékletű vajat, ettől lesz szép fényes, majd a kihűlt zserbó tetejére kenjük egy spatula segítségével.
Ahogy behúzott a csoki, meleg vízbe mártott éles késsel szeleteljük és tálaljuk.

Más ízvilággal is készíthetjük a zserbót, például tökmag-málnalekvár, mák-szilvalekvár, pisztácia-eperlekvár variációkban.
A négylapos zserbó recept mellett ezeket mentsd el karácsonyra!
Ha tetszett a négylapos zserbó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



