Fantasztikus desszertek

Négylaposzserbó

Négylapos zserbó
Négylapos zserbó recept

Hozzávalók
20 g
friss élesztő
80 g
kristálycukor
60 ml
tej
450 g
finomliszt
50 g
darált dió
300 g
vaj
2 db
tojás
1 tk
szódabikarbóna
1 csipet
Az összeállításhoz
200 g
porcukor
300 g
darált dió
900 g
baracklekvár
A tetejére
150 g
étcsokipasztilla
20 g
porcukor
30 ml
víz
35 g
vaj

Elkészítés
  1. A zserbó első lépéseként elkészítjük a tésztát. Kimérjük egy tálba az élesztőt és a kristálycukrot, majd ráöntjük a langyos tejet és pár percig hagyjuk felfutni. Addig egy robotgép üstjébe kimérjük a lisztet, a darált diót, a vajat, a tojásokat, a szódabikarbónát és a sót. A felfutott élesztőt is hozzáadjuk, és az egészet homogén állagúra keverjük a robotgéppel.

  2. Közben összekeverjük a töltelékhez való porcukrot a darált dióval, és háromfelé osztjuk.

  3. A tésztát is négy egyforma adagra szedjük, majd lisztezett munkafelületen elkezdjük vékonyra kinyújtani, kb. 25x35 cm-es téglalapokra.

  4. Egy zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztát, azt megkenjük 300 g baracklekvárral, és megszórjuk az egyik adag porcukros dióval. Ezt a folyamatot addig folytatjuk, amíg az utolsó tésztával be nem fejezzük a zserbót, amit villával megszurkálunk, és 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

  5. Kivesszük a sütőből, és amíg kihűl, elkészítjük a tetejére a csokit. 

  6. Egy hőálló tálba kimérjük a csokit, a porcukrot és a vizet, majd mikróban vagy vízgőz fölött felolvasztjuk. Ahogy elolvadt, hozzákeverjük a szoba-hőmérsékletű vajat, ettől lesz szép fényes, majd a kihűlt zserbó tetejére kenjük egy spatula segítségével.

  7. Ahogy behúzott a csoki, meleg vízbe mártott éles késsel szeleteljük és tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

A nagyi zserbója, csak még cuccosabb.

A négylapos zserbó recept nem hiányozhat a táradból, mert ez az a süti, ami szinte minden magyar családi ünnepen kötelező darab lesz. Nem túl édes, nem túl száraz, pont olyan puha, omlós és barackosan diós, ahogy a nagyi csinálta.

Hozzávalók

1 db 30x40 cm-es tepsihez
20 g
friss élesztő
80 g
kristálycukor
60 ml
tej
450 g
finomliszt
50 g
darált dió
300 g
vaj
2 db
tojás
1 tk
szódabikarbóna
1 csipet
Az összeállításhoz
200 g
porcukor
300 g
darált dió
900 g
baracklekvár
A tetejére
150 g
étcsokipasztilla
20 g
porcukor
30 ml
víz
35 g
vaj

Elkészítés

  1. A zserbó első lépéseként elkészítjük a tésztát. Kimérjük egy tálba az élesztőt és a kristálycukrot, majd ráöntjük a langyos tejet és pár percig hagyjuk felfutni. Addig egy robotgép üstjébe kimérjük a lisztet, a darált diót, a vajat, a tojásokat, a szódabikarbónát és a sót. A felfutott élesztőt is hozzáadjuk, és az egészet homogén állagúra keverjük a robotgéppel.

  2. Közben összekeverjük a töltelékhez való porcukrot a darált dióval, és háromfelé osztjuk.

  3. A tésztát is négy egyforma adagra szedjük, majd lisztezett munkafelületen elkezdjük vékonyra kinyújtani, kb. 25x35 cm-es téglalapokra.

  4. Egy zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztát, azt megkenjük 300 g baracklekvárral, és megszórjuk az egyik adag porcukros dióval. Ezt a folyamatot addig folytatjuk, amíg az utolsó tésztával be nem fejezzük a zserbót, amit villával megszurkálunk, és 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

  5. Kivesszük a sütőből, és amíg kihűl, elkészítjük a tetejére a csokit. 

  6. Egy hőálló tálba kimérjük a csokit, a porcukrot és a vizet, majd mikróban vagy vízgőz fölött felolvasztjuk. Ahogy elolvadt, hozzákeverjük a szoba-hőmérsékletű vajat, ettől lesz szép fényes, majd a kihűlt zserbó tetejére kenjük egy spatula segítségével.

  7. Ahogy behúzott a csoki, meleg vízbe mártott éles késsel szeleteljük és tálaljuk.

Ha tetszett a négylapos zserbó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése