Street Kitchen

Nyírségigombóclevescsirkével

Nyírségi gombócleves csirkével

Hozzávalók
A gombóchoz
250 g
krumpli
2 ek
olvasztott vaj
só, bors
5 ek
liszt
2 ek
búzadara
A leveshez
250 g
csiperkegomba
3 ek
olaj
300 g
csirkemell
só, bors
1 fej
hagyma
(kisebb)
1 gerezd
fokhagyma
1 szál
sárgarépa
1 szál
fehérrépa
0.25 fej
zellergumó
1.8 l
zöldségalaplé
150 g
fagyasztott zöldborsó
0.5 db
citrom leve és héja
1 csokor
friss petrezselyem
150 ml
habtejszín

Elkészítés

A krumplit megmossuk, mikróban maximális fokozaton, 10-15 perc alatt megpuhítjuk, leszedjük a héját, áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Abban az edényben, amiben a levest főzzük, szárazon, magas hőmérsékleten megpirítjuk a 2-3 mm vastagra vágott gombát. Kiszedjük, kitöröljük az edényt, majd ebben dolgozunk tovább.

Az olajon megpirítjuk a kb. 2 cm nagyságúra vágott csirkemellet, amit sózunk, borsozunk. Beledobjuk a kis kockákra vágott hagymákat, és üvegesre pároljuk a hússal. Ezután mehet bele a 2-3 cm-es darabokra vágott répa, fehérrépa, zellergumó, majd felöntjük az alaplével, és addig főzzük, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak. 

Addig befejezzük a krumpligombócot: a kihűlt krumplit összekeverjük a többi hozzávalóval, alaposan összegyúrjuk, és a diónál kicsit kisebb gombócokat formázunk belőle.

Ha félig megfőttek a zöldségek, mehetnek bele a gombócok, a borsó és a gomba. Addig főzzük, amíg a gombóc fel nem jön a leves tetejére. Ekkor sűrűn kavargatva beleöntjük a tejszínt, végül citromlével és citromhéjjal, majd apróra vágott petrezselyemmel fejezzük be.

Nyírségi gombócleves csirkével
Nyírségi gombócleves csirkével

Lilla klasszikusai:

Nyíregyházi gyrostál

Hortobágyi húsos palacsinta

www.streetkitchen.hu

Tudjuk, az eredeti nem csirkével készül, de van, aki ezt a verziót is szereti, ráadásul így alacsonyabb lesz a zsírtartalma is. Ha esetleg dupla adagot csináltok, a gombócot érdemes külön megfőzni, így ha másnapra is marad, nem fog átázni a levesben.

Hozzávalók

4 - 6 főre
A gombóchoz
250 g
krumpli
2 ek
olvasztott vaj
só, bors
5 ek
liszt
2 ek
búzadara
A leveshez
250 g
csiperkegomba
3 ek
olaj
300 g
csirkemell
só, bors
1 fej
hagyma
(kisebb)
1 gerezd
fokhagyma
1 szál
sárgarépa
1 szál
fehérrépa
0.25 fej
zellergumó
1.8 l
zöldségalaplé
150 g
fagyasztott zöldborsó
0.5 db
citrom leve és héja
1 csokor
friss petrezselyem
150 ml
habtejszín

A krumplit megmossuk, mikróban maximális fokozaton, 10-15 perc alatt megpuhítjuk, leszedjük a héját, áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Abban az edényben, amiben a levest főzzük, szárazon, magas hőmérsékleten megpirítjuk a 2-3 mm vastagra vágott gombát. Kiszedjük, kitöröljük az edényt, majd ebben dolgozunk tovább.

Az olajon megpirítjuk a kb. 2 cm nagyságúra vágott csirkemellet, amit sózunk, borsozunk. Beledobjuk a kis kockákra vágott hagymákat, és üvegesre pároljuk a hússal. Ezután mehet bele a 2-3 cm-es darabokra vágott répa, fehérrépa, zellergumó, majd felöntjük az alaplével, és addig főzzük, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak. 

Addig befejezzük a krumpligombócot: a kihűlt krumplit összekeverjük a többi hozzávalóval, alaposan összegyúrjuk, és a diónál kicsit kisebb gombócokat formázunk belőle.

Ha félig megfőttek a zöldségek, mehetnek bele a gombócok, a borsó és a gomba. Addig főzzük, amíg a gombóc fel nem jön a leves tetejére. Ekkor sűrűn kavargatva beleöntjük a tejszínt, végül citromlével és citromhéjjal, majd apróra vágott petrezselyemmel fejezzük be.

Nyírségi gombócleves csirkével
Nyírségi gombócleves csirkével

Lilla klasszikusai:

Nyíregyházi gyrostál

Hortobágyi húsos palacsinta

Ha tetszett a Nyírségi gombócleves csirkével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept