Brutális kaják

Ördöglángos

Ördöglángos
Ördöglángos

Hozzávalók
400 g
csirkemellfilé
50 ml
étolaj
0.5 csomag
gyros-fűszerkeverék
A tócsnihoz
800 g
tisztított burgonya
bors
2 db
tojás
200 g
finomliszt
5 - 6 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
0.5 csokor
petrezselyem
A sütéshez
bő étolaj
200 g
joghurt
1 szál
uborka
1 fej
lila hagyma
2 db
paradicsom

Elkészítés
  1. A csirkemellfiléket vékony csíkokra vágjuk, majd elkeverjük az olajjal és a gyrosfűszerrel, és felhasználásig hűtőbe dobjuk.

  2. A tisztított burgonyát lereszeljük, és elkeverjük a sóval, a borssal, a tojásokkal, a liszttel, a reszelt fokhagymával, a finomra aprított vöröshagymával és a szintén finomra aprított petrezselyemmel.

  3. Bő olajat forrósítunk egy serpenyőben, és közepes lángon kisütjük benne az ördöglángosokat. Négy egyenlő részre osztjuk a masszát, egy adagot belekanalazunk az olajba, és egy kanállal nagy, lapos kör alakra egyengetjük. Oldalanként 3-4 percig sütjük, míg aranybarna lesz (figyeljünk, hogy óvatosan fordítsuk meg), majd kiszedjük az olajból, és felhasználásig félrerakjuk. Ugyanígy kisütjük a többi ördöglángost is. 

  4. Kevés olajon kisütjük a fűszeres csirkemellcsíkokat. 

  5. A joghurtot elkeverjük a reszelt uborkával, majd sózzuk és borsozzuk. A lila hagymát és a paradicsomot vékony karikákra vágjuk. 

  6. Az ördöglángosok felét megkenjük a joghurtos szósszal, erre mehet a csirke, a hagyma és a paradicsom, majd félbehajtjuk, és tálalhatjuk is.

www.streetkitchen.hu

Felejtsd el, amit eddig a tócsniról gondoltál – az ördöglángos egy teljesen új szintre emeli a street food élményt. Ropogósra sült, fűszeres tócsni, amit belülről töltünk meg szaftos gyroshússal és friss zöldségekkel. Ez a cucc nem köret, hanem fullos főétel, kézbe kapva, frissen sülve, és minden harapással egyre jobban odacsap – egyszerre laktató, ropogós, fűszeres és őrülten addiktív. Az ördöglángos az, amikor a tócsni elmegy bulizni a Balkánra.

Ha unod a sima tócsnit, itt az idő szintet lépni: ez az ördöglángos egyszerre ropogós, szaftos, és tele van fűszeres gyroshússal és friss zöldségekkel. Ne aggódj, a recept bár hosszúnak tűnik, még kezdő szakácsként is könnyedén elkészítheted! A lényeg, hogy türelmesen süsd a tócsnit, és ne spórold ki belőle a jó sok fokhagymát és petrezselymet. A végeredmény garantáltan nagy sikert arat majd a baráti társaságban is.

Hozzávalók

4 főre
400 g
csirkemellfilé
50 ml
étolaj
0.5 csomag
gyros-fűszerkeverék
A tócsnihoz
800 g
tisztított burgonya
bors
2 db
tojás
200 g
finomliszt
5 - 6 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
0.5 csokor
petrezselyem
A sütéshez
bő étolaj
200 g
joghurt
1 szál
uborka
1 fej
lila hagyma
2 db
paradicsom

Elkészítés

  1. A csirkemellfiléket vékony csíkokra vágjuk, majd elkeverjük az olajjal és a gyrosfűszerrel, és felhasználásig hűtőbe dobjuk.

  2. A tisztított burgonyát lereszeljük, és elkeverjük a sóval, a borssal, a tojásokkal, a liszttel, a reszelt fokhagymával, a finomra aprított vöröshagymával és a szintén finomra aprított petrezselyemmel.

  3. Bő olajat forrósítunk egy serpenyőben, és közepes lángon kisütjük benne az ördöglángosokat. Négy egyenlő részre osztjuk a masszát, egy adagot belekanalazunk az olajba, és egy kanállal nagy, lapos kör alakra egyengetjük. Oldalanként 3-4 percig sütjük, míg aranybarna lesz (figyeljünk, hogy óvatosan fordítsuk meg), majd kiszedjük az olajból, és felhasználásig félrerakjuk. Ugyanígy kisütjük a többi ördöglángost is. 

  4. Kevés olajon kisütjük a fűszeres csirkemellcsíkokat. 

  5. A joghurtot elkeverjük a reszelt uborkával, majd sózzuk és borsozzuk. A lila hagymát és a paradicsomot vékony karikákra vágjuk. 

  6. Az ördöglángosok felét megkenjük a joghurtos szósszal, erre mehet a csirke, a hagyma és a paradicsom, majd félbehajtjuk, és tálalhatjuk is.

Ördöglángos 4
Ördöglángos (Fotó: Street Kitchen)

Tippek:

  • Az ördöglángos nem más, mint egy tüzes találkozás a magyar tócsni és a mediterrán gyros között – kívül aranybarnára sült, belül szaftos és fűszeres, igazi kézbe való étel. Bár elsőre bonyolultnak tűnhet, néhány trükkel és tippel garantáltan sikerélmény lesz belőle, akár egy laza hétvégi ebédhez, akár egy baráti összejövetelhez készíted.

  • A gyrosfűszeres csirkemell akkor lesz igazán ízes és szaftos, ha már előző este bepácolod – a hús így tökéletesen átveszi az olajjal elkevert fűszerek aromáját. A legjobb eredményért használj jó minőségű, natúr gyros-fűszerkeveréket, és ne spórold ki belőle a görög hangulatot idéző oregánót vagy kakukkfüvet.

  • A tócsni – vagyis a krumplis alap – lelke a reszelés. Ha reszelés után egy kis ideig állni hagyod a burgonyát, levet ereszt, amit érdemes leönteni vagy kinyomkodni, így ropogósabb lesz a végeredmény. A reszelt fokhagyma és a petrezselyem frissessége külön dimenziót ad az ízeknek – és ha szereted a füstösebb karaktereket, egy kis füstölt paprika sem árthat neki.

  • A sütésnél fontos, hogy ne túl forró olajba tedd a masszát, mert akkor kívül megég, belül viszont nyers marad. Közepes lángon süsd, és ne zsúfold túl a serpenyőt – ezek a tócsnik igénylik a helyet. A kanállal való formázásnál célszerű kissé ellapítani a masszát, hogy könnyen átsüljön, de ne legyen száraz.

  • A joghurtos öntet egyértelműen a frissesség kulcsa: a reszelt uborka mellett tehetsz bele egy kevés fokhagymát, mentalevelet vagy citromlevet is, ha még üdítőbb hatást szeretnél. A friss lilahagyma- és paradicsomkarikák nemcsak színt, hanem roppanós textúrát is adnak az ételnek.

  • Ha vendégeknek készíted, akár „mini” ördöglángosokat is süthetsz, így könnyebb kézbe venni – és még street food hangulata is lesz. Ha vegetáriánus változatra vágysz, a hús helyett grillezett gombával vagy sült halloumival is szuper.

Fun fact: bár a tócsni klasszikusan magyar ételnek tűnik, valójában szinte minden közép-európai országban létezik valamilyen formában – Lengyelországban „placki”, Szlovákiában „haruľa”, Ausztriában „Erdäpfelpuffer” néven fut. Az ördöglángos viszont tényleg magyar találmány – és nemcsak ízre, hanem névre is elég ütős.

Van még jó néhány tócsnireceptünk, mutatunk is párat:

Tócsni gyros

Sajttal töltött baconös tócsni

Répás tócsni

Ha tetszett az Ördöglángos receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept