A palócos sertéskaraj első lépéseként egy nagyobb serpenyőben kiolvasztjuk a 0,5 cm-es csíkokra vágott szalonna zsírját. A szalonnapörcöket kikapjuk belőle, a zsiradékot pedig megtartjuk, mert ebben fogjuk elősütni a húst.
Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet 1 tk fűszerpaprikával. A karajszeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és beleforgatjuk a paprikás lisztbe. Magas hőfokon, oldalanként 2-2 perc alatt kérgesítjük a húst, és ha elkészültünk, félretesszük egy tányéron.
A visszamaradt zsiradékban közepes hőfokon 5 perc alatt megdinszteljük a félfőre vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát. Erre jöhet a paradicsompüré, a kömény, a babérlevél és a maradék 1 tk fűszerpaprika, amiket még 2 percig pirítunk. Hozzáadjuk a 0,5 cm-es karikára vágott sárgarépát, a zöldbabot és felöntjük 250-300 ml vízzel, majd sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük az elősütött karajszeleteket, és fedő alatt 10-12 percig pároljuk.
Közben a 170 fokra melegített bő olajban aranybarnára sütjük az 1 cm-es kockára vágott burgonyát, majd lesózzuk.
Ha megpuhultak a zöldségek a raguban, akkor hozzáadjuk az ecetet, dúsítjuk a tejföllel és ízesítjük a finomra vágott kaporral, majd még 1 percig forraljuk. Végül megszórjuk a szalonnapörcökkel, majd a sült burgonyával együtt, egy kis tejföllel meglocsolva, pár levél kaporral díszítve tálaljuk.

- Elkészítési idő: 1 óra 20 perc