
Fantasztikus desszertek
Panettone-Aperfektolaszkalács
Újra és újra rá kell jönnünk, hogy az olaszok édességek terén is tudják a tutit. A panettone egy igazi tradícionális karácsonyi kalács, ami egyik olasz ünnepi asztalról sem hiányozhat. Eszméletlen finom és ugyanilyen szép is, szóval szépen becsomagolva akár ajándék ötletnek is tökéletes!
Hozzávalók
7 - 8 adaghoz
300 g
100 ml
tej
20 g
élesztő
60 g
kristálycukor
60 g
vaj + a kikenéshez
1 db
tojás
2 db
tojássárgája
1 db
rúd vanília
50 ml
narancslikőr
75 g
kandírozott narancs
30 g
kandírozott citrom
30 g
mazsola
0.5 mk
őrölt szegfűszeg
0.5 mk
őrölt fahéj
1 db
narancs reszelt héja
1 db
citrom reszelt héja
1 db
tojásfehérje
3 púpozott ek
porcukor

A PANETTONE TÉSZTÁJÁHOZ:
A panettone elkészítéséhez pár órával a kelesztés előtt vegyük ki az élesztőt a hűtőből. Arra figyeljünk, hogy minden alapanyag szoba-hőmérsékletű legyen, a tej pedig langyos. Egy kanál lisztből, a langyos tej feléből, az élesztőből és egy teáskanálnyi cukorból kovászt készítünk. Letakarva, szoba-hőmérsékleten futtassuk habosra.Öntsük keverőtálba a lisztet, a cukrot, a lágy vajat, 1 egész tojást, a sárgájákat, a vaníliarúd kikapart magjait, a tej másik részét, a kovászt, mérjük hozzá a narancslikőrt, a fűszereket, és lassú fordulaton kezdjük el összekeverni. Állítsuk közepes fordulatra a dagasztót, és addig dagasszuk, amíg a tésztánk felülete nem lesz fényes és rugalmas, és a dagasztókar az edény falától vékony szálat húz és alkalmanként elválik tőle. Ez hőmérséklettől függően 40-45 perc.Húzzuk le a dagasztókarról a tésztát, szilikonlapáttal vagy habkártyával igazítsuk a tésztát középre, és szoba-hőmérsékleten kelesszük egy órát a keverőtálban. Adjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöket, mazsolát, a narancs és a citrom reszelt héját, és lassú fokozaton keverjük össze. Megint húzzuk középre a tésztát, válasszunk egy kb. 15 cm átmérőjű papír sütőformát, amit olvasztott vajjal alaposan kikenünk. Helyezzük középre a tésztát, habkártyával igazítsuk meg a tetejét. Helyezzük tepsire, takarjuk le konyharuhával, szoba-hőmérsékleten kelesszük addig, amíg a tésztánk háromszorosa nem lesz (kb. 1,5 óra).SÜTÉSE:
Egy darab szilikonos sütőpapírt áztassunk vízbe, majd alaposan csavarjuk ki. Amikor a tészta megkelt, előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőbe rakjuk 15 percre, de az első 5 perc elteltével erősen barnulni kezd, ezért a benedvesített sütőpapírral fedjük le a tetejét. Csökkentsük a hőmérsékletet 160 fokra, és állítsuk 40 perce a sütési időt. 1 tojásfehérjéhez keverjünk 3 púpozott evőkanál porcukrot, kicsit habosítsuk fel.A 40 perc lejártakor vegyük le a tetejéről a szilikonpapírt, vegyük ki a panettonét, ecsettel vagy kefével egyenletesen kenjük be a sütőformából kiálló részeket a cukormázzal, és ízlés szerint szórjuk meg dekorcukorral. Rakjuk vissza a sütőbe 5 perce.Ezek is érdekelhetnek:Mákos kalácsfelfújtDiós pozsonyi kifliHa tetszett a Panettone - A perfekt olasz kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Címkék, kategóriák
Címkék, kategóriák
Megfőzték, értékelték
Legfrissebb receptek
Összes recept
Legfrissebb receptek
Összes recept