Street Kitchen

Paprikásborsólevescsirkével

Paprikás borsóleves csirkével

Hozzávalók
kb. 30 ml olaj
1 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
300 g
csirkemell
1 szál
répa
(kb. 100 g)
0.5 szál
fehérrépa
(kb. 50 g)
300 g
zöldborsó
2 ek
édes darált paprika
1 ek
sűrített paradicsom
(kb. 20 g)
só, bors
2 tk
pirospaprika
1 csokor
petrezselyem
A habaráshoz
kb. 50 g tejföl
kb. 10 g liszt

Elkészítés

A paprikás borsóleves elkészítéséhez egy lábasban olajat hevítünk, 2-3 perc alatt megdinszteljük rajta a hagymát és a zúzott fokhagymát, majd felöntjük kb. 100 ml vízzel. Magas hőfokon addig főzzük, míg a víz elpárolog, és ismét sülni nem kezd a hagyma. Ekkor újra felöntjük vízzel, és ismét addig főzzük, míg sülni nem kezd a hagyma. Ez azért fontos, mert nem főzzük olyan hosszú ideig a levest, hogy a hagymának legyen ideje szétfőni. 

Mikor elpárolgott a víz, rárakjuk a kis kockára vágott csirkemellet, 1-2 perc pirítás után a vékony karikákra vágott répát és fehérrépát, majd a zöldborsót is. További 1-2 perc pirítás után hozzáadjuk a darált paprikakrémet és a sűrített paradicsomot is. Elkeverjük, majd felöntjük kb. 1,7 l vízzel. Mikor felforrt a leves, sóval, borssal ízesítjük, és megszórjuk a tetejét a pirospaprikával. Közepes hőfokon kb. 20 perc alatt készre főzzük. 

Mikor megfőttek a zöldségek, elkészítjük a habarást. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, felöntjük 2 merőkanálnyi forró levessel, majd ismét csomómentesre keverjük, és lassan hozzácsurgatjuk a leveshez. Egyet forralunk rajta, és lekapcsoljuk a tűzhelyet.

A levest friss, apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.  

Paprikás borsóleves csirkével
Paprikás borsóleves csirkével

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Még több zöldborsós recept:

Spenótos-zöldborsós pelmenyi
Klasszik zöldborsófőzelék
Zöldborsós bulgurrizottó natúr csirkemellel

www.streetkitchen.hu

Sokan meglepődtek még itt a szerkesztőségben is, hogy nálunk paprikás a borsóleves. Én meg azon lepődöm meg, amikor nem az. :) És ezt a piros borsólevest most egy kis csirkével tettem még ízletesebbé, hogy a vegetáriánus kollégák messziről elkerüljék. :P

Hozzávalók

6 főre
kb. 30 ml olaj
1 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
300 g
csirkemell
1 szál
répa
(kb. 100 g)
0.5 szál
fehérrépa
(kb. 50 g)
300 g
zöldborsó
2 ek
édes darált paprika
1 ek
sűrített paradicsom
(kb. 20 g)
só, bors
2 tk
pirospaprika
1 csokor
petrezselyem
A habaráshoz
kb. 50 g tejföl
kb. 10 g liszt

A paprikás borsóleves elkészítéséhez egy lábasban olajat hevítünk, 2-3 perc alatt megdinszteljük rajta a hagymát és a zúzott fokhagymát, majd felöntjük kb. 100 ml vízzel. Magas hőfokon addig főzzük, míg a víz elpárolog, és ismét sülni nem kezd a hagyma. Ekkor újra felöntjük vízzel, és ismét addig főzzük, míg sülni nem kezd a hagyma. Ez azért fontos, mert nem főzzük olyan hosszú ideig a levest, hogy a hagymának legyen ideje szétfőni. 

Mikor elpárolgott a víz, rárakjuk a kis kockára vágott csirkemellet, 1-2 perc pirítás után a vékony karikákra vágott répát és fehérrépát, majd a zöldborsót is. További 1-2 perc pirítás után hozzáadjuk a darált paprikakrémet és a sűrített paradicsomot is. Elkeverjük, majd felöntjük kb. 1,7 l vízzel. Mikor felforrt a leves, sóval, borssal ízesítjük, és megszórjuk a tetejét a pirospaprikával. Közepes hőfokon kb. 20 perc alatt készre főzzük. 

Mikor megfőttek a zöldségek, elkészítjük a habarást. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, felöntjük 2 merőkanálnyi forró levessel, majd ismét csomómentesre keverjük, és lassan hozzácsurgatjuk a leveshez. Egyet forralunk rajta, és lekapcsoljuk a tűzhelyet.

A levest friss, apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.  

Paprikás borsóleves csirkével
Paprikás borsóleves csirkével

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Még több zöldborsós recept:

Spenótos-zöldborsós pelmenyi
Klasszik zöldborsófőzelék
Zöldborsós bulgurrizottó natúr csirkemellel

Ha tetszett a Paprikás borsóleves csirkével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept