Street Kitchen

Paprikászöldborsófőzelék

Paprikás zöldborsófőzelék

Hozzávalók
bő étolaj a sütéshez
A főzelékhez
1 ek
sertészsír + 1 ek a rántáshoz
120 g
vöröshagyma
3 gerezd
fokhagyma
500 g
zöldborsó
1 tk
őrölt fűszerpaprika
600 ml
víz
50 g
finomliszt
2 csokor
petrezselyem
A fasírtgolyókhoz
0.5 db
zsemle
500 g
darált sertéshús
1 db
tojás
1 fej
vöröshagyma
(130 g)
3 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyem
só, bors
1 mk
őrölt kömény
2 tk
őrölt fűszerpaprika
100 g
panírmorzsa

Elkészítés

Így készül a paprikás zöldborsófőzelék:

A paprikás zöldborsófőzelékhez a zsírt felmelegítjük egy lábasban, majd rárakjuk a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, és közepes hőfokon kb. 4 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a zöldborsót, kicsit erősebb lángon 1-2 percig pirítjuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, és felöntjük a vízzel. Amikor felforrt, sózzuk, és közepes hőfokon kb. 15 percig főzzük. 

Míg fő a borsó, elkészítjük a fasírtgolyókat. A zsemlét vízbe áztatjuk, hogy jól megszívja magát. A darált húshoz adjuk a tojást, a nagyon finomra vágott hagymát és fokhagymát, a kinyomkodott, finomra vágott zsemlét, a frissen aprított petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk, köménnyel és fűszerpaprikával ízesítjük. Alaposan összedolgozzuk, majd kb. 60 grammos kis gombócokat formázunk a masszából, megforgatjuk a zsemlemorzsában, és 170 fokos olajban kb. 3 perc alatt megsütjük. 

Ha megfőtt a borsó, befejezzük a főzeléket: rántáshoz egy serpenyőben felmelegítjük a zsírt, rászórjuk a lisztet, és közepesen erős lángon 1-2 percig pirítjuk. Egy szűrőn át merünk rá a főzelék levéből, csomómentesre keverjük, majd kis adagokban, folyamatosan kevergetve a főzelékhez adjuk. 1-2 percig főzzük még, aztán lekapcsoljuk a tűzhelyet. A zöldborsófőzeléket friss petrezselyemmel ízesítjük, és a fasírtgolyókkal tálaljuk.

Paprikás zöldborsófőzelék fasírttal tálalva
Paprikás zöldborsófőzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

A zölborsófőzeléken kívül róbáld ki többi főzelékes receptünket is!

Kukoricafőzelék

Kelkáposzta-főzelék

Medvehagyma-főzelék

www.streetkitchen.hu

19 évesen találkoztam először a fehér borsófőzelékkel. Komolyan mondom, addig fogalmam sem volt róla, hogy létezik, ezért eléggé meglepődtem, amikor elém rakták anno. A készítője pedig azon lepődött meg, hogy én meglepődtem, illetve azon is, hogy mi az, hogy a borsófőzelék lehet paprikás, ami rántással készül. Azóta mindkettőt szeretem, de ha én készítem, akkor maradok a paprikás verziónál, ha pedig a feleségem főz, ő marad a fehérnél. Ezért szeretem én készíteni inkább. :D

Hozzávalók

4 főre
bő étolaj a sütéshez
A főzelékhez
1 ek
sertészsír + 1 ek a rántáshoz
120 g
vöröshagyma
3 gerezd
fokhagyma
500 g
zöldborsó
1 tk
őrölt fűszerpaprika
600 ml
víz
50 g
finomliszt
2 csokor
petrezselyem
A fasírtgolyókhoz
0.5 db
zsemle
500 g
darált sertéshús
1 db
tojás
1 fej
vöröshagyma
(130 g)
3 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyem
só, bors
1 mk
őrölt kömény
2 tk
őrölt fűszerpaprika
100 g
panírmorzsa

Így készül a paprikás zöldborsófőzelék:

A paprikás zöldborsófőzelékhez a zsírt felmelegítjük egy lábasban, majd rárakjuk a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, és közepes hőfokon kb. 4 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a zöldborsót, kicsit erősebb lángon 1-2 percig pirítjuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, és felöntjük a vízzel. Amikor felforrt, sózzuk, és közepes hőfokon kb. 15 percig főzzük. 

Míg fő a borsó, elkészítjük a fasírtgolyókat. A zsemlét vízbe áztatjuk, hogy jól megszívja magát. A darált húshoz adjuk a tojást, a nagyon finomra vágott hagymát és fokhagymát, a kinyomkodott, finomra vágott zsemlét, a frissen aprított petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk, köménnyel és fűszerpaprikával ízesítjük. Alaposan összedolgozzuk, majd kb. 60 grammos kis gombócokat formázunk a masszából, megforgatjuk a zsemlemorzsában, és 170 fokos olajban kb. 3 perc alatt megsütjük. 

Ha megfőtt a borsó, befejezzük a főzeléket: rántáshoz egy serpenyőben felmelegítjük a zsírt, rászórjuk a lisztet, és közepesen erős lángon 1-2 percig pirítjuk. Egy szűrőn át merünk rá a főzelék levéből, csomómentesre keverjük, majd kis adagokban, folyamatosan kevergetve a főzelékhez adjuk. 1-2 percig főzzük még, aztán lekapcsoljuk a tűzhelyet. A zöldborsófőzeléket friss petrezselyemmel ízesítjük, és a fasírtgolyókkal tálaljuk.

Paprikás zöldborsófőzelék fasírttal tálalva
Paprikás zöldborsófőzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

A zölborsófőzeléken kívül róbáld ki többi főzelékes receptünket is!

Kukoricafőzelék

Kelkáposzta-főzelék

Medvehagyma-főzelék

Ha tetszett a Paprikás zöldborsófőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept