Pogácsák

Pihepuhamedvehagymáspogácsa

Pihepuha medvehagymás pogácsa
pihepuha-medvehagymas-pogacsa

Hozzávalók
150 g
krémsajt
2 csomag
porélesztő
(7 g-os kiszerelés)
2 db
tojás
220 g
reszelt cheddar sajt
600 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1.5 tk
2 csokor
medvehagyma
230 g
puha vaj
A tetejére
20 ml
tejszín
1 db
tojás
100 g
reszelt cheddar sajt

Elkészítés

Egy dagasztógép üstjébe rakjuk a krémsajtot, beleszórjuk a porélesztőt és hozzáadjuk a tojásokat, a sajtot, a lisztet, a sót és a felaprított medvehagymát. Elkezdjük dagasztani, közben apránként hozzáadagoljuk a felkockázott vajat. 4-5 perc alatt fényes, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Légmentesen lezárjuk és így kelesztjük 1 órát.


A megkelt tésztát lisztezett felületen először ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd behajtogatjuk: először a hosszabb párhuzamos oldalakat középre hajtjuk, majd a rövidebb oldalak közül az egyiket középre, a másikat pedig erre ráhajtjuk. Megfordítjuk és kinyújtjuk 2 cm-es vastagságúra a tésztát. Egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kb. 40 darabot szaggatunk belőle – menet közben a maradék tésztát nyugodtan újragyúrhatjuk és kinyújtás után folytatódhat a szaggatás. 


A pogácsákat két, sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk, és nedves konyharuhával lefedve további 30 percig kelesztjük. Ezután a tetejüket lekenjük a tejszínben elkevert tojással és megszórjuk a sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük őket.


www.streetkitchen.hu

Ha egyszer beindul a medvehagymaszezon, akkor nincs megállás – és ha a kezedbe akad egy csokor belőle, muszáj lesz megsütnöd ezt a pogácsát! Pihepuha, illatos és a cheddar sajttól olyan, mintha a tavasz találkozna az angol reggelivel.

Ez a pihe-puha medvehagymás pogácsa a tökéletes választás, ha valami könnyed nassolnivalóra vágysz. A friss medvehagymától illatos, a cheddar sajttól szaftos, a krémsajtnak és a vajnak köszönhetően pedig elképesztően omlós lesz minden falat.

Hozzávalók

40 darab pogácsához
150 g
krémsajt
2 csomag
porélesztő
(7 g-os kiszerelés)
2 db
tojás
220 g
reszelt cheddar sajt
600 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1.5 tk
2 csokor
medvehagyma
230 g
puha vaj
A tetejére
20 ml
tejszín
1 db
tojás
100 g
reszelt cheddar sajt

Elkészítés

Egy dagasztógép üstjébe rakjuk a krémsajtot, beleszórjuk a porélesztőt és hozzáadjuk a tojásokat, a sajtot, a lisztet, a sót és a felaprított medvehagymát. Elkezdjük dagasztani, közben apránként hozzáadagoljuk a felkockázott vajat. 4-5 perc alatt fényes, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Légmentesen lezárjuk és így kelesztjük 1 órát.


A megkelt tésztát lisztezett felületen először ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd behajtogatjuk: először a hosszabb párhuzamos oldalakat középre hajtjuk, majd a rövidebb oldalak közül az egyiket középre, a másikat pedig erre ráhajtjuk. Megfordítjuk és kinyújtjuk 2 cm-es vastagságúra a tésztát. Egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kb. 40 darabot szaggatunk belőle – menet közben a maradék tésztát nyugodtan újragyúrhatjuk és kinyújtás után folytatódhat a szaggatás. 


A pogácsákat két, sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk, és nedves konyharuhával lefedve további 30 percig kelesztjük. Ezután a tetejüket lekenjük a tejszínben elkevert tojással és megszórjuk a sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük őket.


pihepuha-medvehagymas-pogacsa
Pihepuha medvehagymás pogácsa (Fotó: Street Kitchen)

Aki gyakran sündörög a konyhában, az tudja, hogy igazi vétek elszalasztani a különböző szezonális zöldségek felhasználását. Ha lehetőségetek van a piacról vagy a boltból friss medvehagymát beszerezni, akkor mindenképp éljetek a lehetőséggel, mi pedig mutatunk pár receptet a pihe-puha medvehagymás pogácsa mellett, amikben felhasználhatjátok őket.

Csirkés-brokkolis-medvehagymás chowder

Medvehagymás tojásos nokedli fejes salátával

Medvehagymás töltött gomba air fryerben

Ha tetszett a Pihepuha medvehagymás pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept