A mártáshoz az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és paprikát. Rárakjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a darabolt paradicsommal, a vízzel, és hagyjuk, hogy szépen besűrűsödjön az egész. Ez 10-15 perc. Ezután a mártást 2 részre osztjuk. Az egyik megy a vegára, a másik a húsosra.
A vegához a cukkinit felszeleteljük, 1 evőkanál olajon megpirítjuk, és félretesszük. A paprikákat felszeleteljük, és ezeket is 1 evőkanál olajon megpirítjuk, majd félretesszük. A hagymát felszeleteljük, és szintén 1 evőkanál olajon, sóval, borssal kicsit lepirítjuk. Öszzerakjuk a quesadillát: tepsire tesszük az első tortillalapot, erre jöhet a mártás fele, a pirított zöldségek fele, a reszelt cheddar, majd jöhet rá a másik tortillalap, a maradék mártás és a maradék zöldségek, majd rátépkedjük a mozzarellát.

A húsoshoz egy serpenyőben zsírjára pirítjuk az apróra vágott bacont és kolbászt, majd mehet rá a kis kockákra vágott csirkemell, sózzuk, borsozzuk. Ezután a tortillalapot a tepsire rakjuk, mehet rá a mártás fele, a húsos ragu fele, a reszelt cheddar, majd a torillalap, a maradék mártás, a maradék húsos ragu, végül pedig a mozzarella. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg nem pirul a sajt.