Street Kitchen

Quinoarizottógombával

Quinoarizottó gombával

Hozzávalók
4 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g)
3 gerezd
fokhagyma
2 szál
szárzeller
200 g
quinoa
120 ml
fehérbor
900 ml
alaplé
400 g
fagyasztott erdeigomba-mix
6 ág
friss kakukkfű
só, bors
100 g
parmezán
A tálaláshoz
1 csokor
petrezselyem
80 g
vaj

Elkészítés

A quinoarizottó elkészítését hasonlóan kezdjük, mint egy hagyományos rizottóét. Egy lábasban, 2 evőkanál olajon alaposan lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzádobjuk a zúzott fokhagymát és a fél cm-es kockákra vágott szárzellert is. Lepirítjuk az egészet, majd mehet hozzá a quinoa és a fehérbor. A fehérbort közepes lángon elforraljuk belőle, majd hozzáadunk annyi alaplevet, hogy ellepje. Mikor a quinoa magába szívta az első adag alaplevet, merőkanalanként adagoljuk hozzá a többit, és közben sokszor megkeverjük.

A gombákat kiolvasztjuk, megmossuk és felaprítjuk, majd egy serpenyőben, 2 evőkanál olajon kb. 2-3  perc alatt lepirítjuk.

Mikor a quinoa félig már megpuhult, mehet hozzá a lepirított gomba és a friss kakukkfűlevelek, valamint só és bors.

Mikor teljesen megfőtt a quinoa, félrehúzzuk és mehet hozzá a vaj, illetve a parmezán háromnegyede, és alaposan összekeverjük. Tányérokba szedjük, és a maradék parmezánnal megszórva, finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

quinoarizotto-gombaval (1)
Quinoarizottó gombával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

www.streetkitchen.hu

Azt szeretem a gasztronómiában, hogy nincsenek hatalmas szabályok, kedvünkre variálhatjuk a dolgokat és kísérletezhetünk. Így született meg ez a „quinoarizottó”, ami nyilván nem egy igazi rizottó. Ebben az esetben a legfehérjedúsabb gabonafélét választottam alapjául, de megcsinálhatjátok bulgurból, kölesből… és szinte bármilyen gabonából. Dobtam mellé egy kis gombát is, hogy még teljesebb és finomabb legyen a végeredmény.

Hozzávalók

2 főre
4 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g)
3 gerezd
fokhagyma
2 szál
szárzeller
200 g
quinoa
120 ml
fehérbor
900 ml
alaplé
400 g
fagyasztott erdeigomba-mix
6 ág
friss kakukkfű
só, bors
100 g
parmezán
A tálaláshoz
1 csokor
petrezselyem
80 g
vaj

A quinoarizottó elkészítését hasonlóan kezdjük, mint egy hagyományos rizottóét. Egy lábasban, 2 evőkanál olajon alaposan lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzádobjuk a zúzott fokhagymát és a fél cm-es kockákra vágott szárzellert is. Lepirítjuk az egészet, majd mehet hozzá a quinoa és a fehérbor. A fehérbort közepes lángon elforraljuk belőle, majd hozzáadunk annyi alaplevet, hogy ellepje. Mikor a quinoa magába szívta az első adag alaplevet, merőkanalanként adagoljuk hozzá a többit, és közben sokszor megkeverjük.

A gombákat kiolvasztjuk, megmossuk és felaprítjuk, majd egy serpenyőben, 2 evőkanál olajon kb. 2-3  perc alatt lepirítjuk.

Mikor a quinoa félig már megpuhult, mehet hozzá a lepirított gomba és a friss kakukkfűlevelek, valamint só és bors.

Mikor teljesen megfőtt a quinoa, félrehúzzuk és mehet hozzá a vaj, illetve a parmezán háromnegyede, és alaposan összekeverjük. Tányérokba szedjük, és a maradék parmezánnal megszórva, finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

quinoarizotto-gombaval (1)
Quinoarizottó gombával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

Ha tetszett a Quinoarizottó gombával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept