A vörös bársony szelet elkészítésének első lépéseként a tejből és az ecetből írót készítünk úgy, hogy összekeverjük a két alapanyagot.
Egy tálban elkeverjük a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban a vajat a cukorral fehéredésig habosítjuk. Hozzáadjuk az olajat, majd egyesével a tojásokat is. Belekeverjük a vaníliát, a maradék 2 ek ecetet és az írót is. Végül fokozatosan beleforgatjuk a száraz hozzávalókat, utoljára a piros ételfestéket.
Az így kapott masszát téglalap formájú szilikonformákba öntjük a formák háromnegyedéig.
*Tipp: a tésztát önthetjük muffinformába, illetve egy kb. 35×25 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe is. *Tipp2: ha zselés ételfestéket használunk, elég 5-6 ml.
A piskótát 175 fokon kb. 20-25 percig sütjük, tűpróbáig. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kiszednénk a formából, hogy ne törjön el.
Addig elkészítjük hozzá a krémet, amihez a hideg tejszínt felverjük a mascarponéval és a porcukorral, amíg homogén állagú krémet nem kapunk.
Az összeállításhoz kiszedjuk a piskótákat a formából, a mascarpone krémet pedig betöltjük egy díszcsővel ellátott habzsákba. A lekvárt egy hosszú, vékony csővel töltjük bele a piskótába úgy, hogy megfordítjuk a szeleteket, és az alján keresztül belenyomjuk. Aztán megfordítjuk, és a krémmel ízlés szerint dekoráljuk a tetejét.