Csokis sütik

RigóJancsimuffin

Rigó Jancsi muffin
Rigó Jancsi muffin

Hozzávalók
160 g
étcsoki
320 ml
habtejszín
A kakaós muffinhoz
190 g
finomliszt
25 g
holland kakaópor
240 g
kristálycukor
5 g
szódabikarbóna
5 g
sütőpor
3 g
100 g
tojás
(2 db S-es méretű tojásnak felel meg)
150 ml
tej
30 ml
étolaj
A csokis kalaphoz
100 g
étcsoki
10 ml
étolaj

Elkészítés
  1. A krémhez elsőként megolvasztjuk a csokit a tejszín felével, majd amikor simára kevertük, hozzáadjuk a maradékot is és botmixerrel egyneműsítjük. Lefedjük egy fóliával, úgy, hogy az hozzásimuljon a krém tetejéhez. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

  2. Előmelegítjük a sütőt 170 fokosra. A muffinhoz a szárazanyagokat egy nagy tálba mérjük és kézi habverővel átkeverjük. Majd mehet bele az összes folyékony hozzávaló is. Csomómentesre keverjük.

  3. Egy muffin sütőformába belehelyezzük a papírkapszlikat, és kétharmadig megtöltjük a kakaós tésztával. (Tipp: ha van otthon habzsák, akkor azzal a legkönnyebb belenyomkodni a formába.) 20-25 perc alatt készre sütjük.

  4. Ha kihűltek a muffinok, akkor a csokikalaphoz megolvasztjuk az étcsokit és az olajat. Jól elkeverjük és egy olyan tálba tesszük, ami nem túl nagy, de nem is olyan kicsi, hogy ne tudjuk kimártani benne a muffinokat.

  5. Egyenként belemártjuk a tetejüket és leütögetjük a felesleges csokit. Hűtőbe tesszük őket, amíg egy kicsit meg nem dermed rajtuk a csoki. Ha ez megtörtént, egy recés kés segítségével levágjuk róluk a kis kalapokat és félretesszük.

  6. Elővesszük a hűtőből a korábban elkészített krémet. Ennek mostanra egy sűrűbb állagot kellett elérnie. Robotgép segítségével kicsit felverjük, de nagyon óvatosan, mert könnyen ki tud ikrásodni.

  7. Egy csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és szépen rányomjuk a muffinaljakra, majd ráhelyezzük a kis kalapokat.

  8. Lehet egyből is fogyasztani, de a legjobb, ha 1-2 órán át pihen a hűtőben.

www.streetkitchen.hu

A klasszikus Rigó Jancsi most muffinként tündököl: könnyű kakaós alap, rajta nagyon csokis krém, a tetején pedig egy roppanós csokikalap teszi teljessé. Csokirajongóknak fokozottan ajánlott!

A Rigó Jancsi eredetileg egy romantikus háttértörténettel bíró, 19. századi magyar sütemény, amit egy híres cigányprímásról neveztek el – a muffin változata pedig egy szuper módja annak, hogy a klasszikust új formában élvezd, kevesebb macerával. Szóval ha szeretnéd a régi ízeket egy kicsit lazább köntösben, ez a süti neked való.

Hozzávalók

12 db muffinhoz
160 g
étcsoki
320 ml
habtejszín
A kakaós muffinhoz
190 g
finomliszt
25 g
holland kakaópor
240 g
kristálycukor
5 g
szódabikarbóna
5 g
sütőpor
3 g
100 g
tojás
(2 db S-es méretű tojásnak felel meg)
150 ml
tej
30 ml
étolaj
A csokis kalaphoz
100 g
étcsoki
10 ml
étolaj

Elkészítés

  1. A krémhez elsőként megolvasztjuk a csokit a tejszín felével, majd amikor simára kevertük, hozzáadjuk a maradékot is és botmixerrel egyneműsítjük. Lefedjük egy fóliával, úgy, hogy az hozzásimuljon a krém tetejéhez. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

  2. Előmelegítjük a sütőt 170 fokosra. A muffinhoz a szárazanyagokat egy nagy tálba mérjük és kézi habverővel átkeverjük. Majd mehet bele az összes folyékony hozzávaló is. Csomómentesre keverjük.

  3. Egy muffin sütőformába belehelyezzük a papírkapszlikat, és kétharmadig megtöltjük a kakaós tésztával. (Tipp: ha van otthon habzsák, akkor azzal a legkönnyebb belenyomkodni a formába.) 20-25 perc alatt készre sütjük.

  4. Ha kihűltek a muffinok, akkor a csokikalaphoz megolvasztjuk az étcsokit és az olajat. Jól elkeverjük és egy olyan tálba tesszük, ami nem túl nagy, de nem is olyan kicsi, hogy ne tudjuk kimártani benne a muffinokat.

  5. Egyenként belemártjuk a tetejüket és leütögetjük a felesleges csokit. Hűtőbe tesszük őket, amíg egy kicsit meg nem dermed rajtuk a csoki. Ha ez megtörtént, egy recés kés segítségével levágjuk róluk a kis kalapokat és félretesszük.

  6. Elővesszük a hűtőből a korábban elkészített krémet. Ennek mostanra egy sűrűbb állagot kellett elérnie. Robotgép segítségével kicsit felverjük, de nagyon óvatosan, mert könnyen ki tud ikrásodni.

  7. Egy csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és szépen rányomjuk a muffinaljakra, majd ráhelyezzük a kis kalapokat.

  8. Lehet egyből is fogyasztani, de a legjobb, ha 1-2 órán át pihen a hűtőben.

Rigó Jancsi muffin
Rigó Jancsi muffin (Fotó: Street Kitchen)

Ha étcsokit vásárolsz – legyen az sütéshez vagy csak nassolásra –, olvasd el a hátoldalt: mennyi a kakaó, mi az első összetevő, van-e benne sok adalék vagy növényi zsír. Egy kicsivel tudatosabb választással sokkal élvezetesebb lesz az élmény.

A Rigó Jancsi muffin mellett ezeket a muffinokat is próbáld ki!

Tiramisu muffin

Sacher muffin

Meggyes csokis muffin

Ha tetszett a rigó jancsi muffin receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése