A ropogós bőrös malacsült elkészítéséhez először egy aprítógépbe tesszük az egyik vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, a zsírt, a mustárt, fél ág rozmaringot és egy ág kakukkfüvet a száruk nélkül, felöntjük 100 ml sörrel és krémesre zúzzuk.
A húst a bőrös felén 3 cm-enként beirdaljuk (de vigyázzunk, hogy a húsba ne vágjunk bele!), majd erősen megsózzuk, megborsozzuk. Egészben sült húsoknál ne féljünk a sózástól. A megmaradt hagymát fél centi vastagon felkarikázzuk és a tepsi aljába fektetjük.
A hús alsó, nem bőrös részét bekenjük a krémmel és letakarva egy egész éjszakára a hűtőbe tehetjük, de akár egyből is megsüthetjük. Ennél a zsíros húsnál ne okozzon álmatlan éjszakát az, hogy a só kiszárítja – nem fogja.
A tepsibe dobjuk a megmaradt kakukkfüvet és rozmaringot, 2 gerezd fokhagymát, majd ráöntjük a maradék sört és a bőrös felével lefelé, 160 fokra előmelegített sütőben, alufólia alatt 2 órát sütjük az oldalast. Ha letelt az idő, levesszük a fóliát, megfordítjuk a húst, hogy a bőrös rész kerüljön felülre és szintén 160 fokon további 1 órát sütjük. Tetszőleges körettel tálaljuk – én egész biztos hagymás tört krumplival és párolt lila káposztával enném.
Ropogósmalacsült

Egy jó szaftos sült hús bármikor jöhet. Szilveszterkor pedig egyenesen kötelező a ropogós malacsült! Most inkább nem is írok ide többet, hanem gyorsan megírom a receptet, és tűzök is a henteshez. NyaMmMmMmM…
A jó malacsültnek két titka van: a megfelelő előkészítés és a türelemmel végigvitt sütés. A bőrnek idő kell, hogy tökéletesen kiszáradjon, majd puffanva felfújódjon, míg alatta a hús lassan, egyenletesen puhul meg. A végeredmény egy olyan textúrakontraszt, amit kevés étel tud: ropogós, szinte puffos bőr és szaftos, mély ízű hús.
Hozzávalók
Elkészítés
A ropogós bőrös malacsült elkészítéséhez először egy aprítógépbe tesszük az egyik vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, a zsírt, a mustárt, fél ág rozmaringot és egy ág kakukkfüvet a száruk nélkül, felöntjük 100 ml sörrel és krémesre zúzzuk.
A húst a bőrös felén 3 cm-enként beirdaljuk (de vigyázzunk, hogy a húsba ne vágjunk bele!), majd erősen megsózzuk, megborsozzuk. Egészben sült húsoknál ne féljünk a sózástól. A megmaradt hagymát fél centi vastagon felkarikázzuk és a tepsi aljába fektetjük.
A hús alsó, nem bőrös részét bekenjük a krémmel és letakarva egy egész éjszakára a hűtőbe tehetjük, de akár egyből is megsüthetjük. Ennél a zsíros húsnál ne okozzon álmatlan éjszakát az, hogy a só kiszárítja – nem fogja.
A tepsibe dobjuk a megmaradt kakukkfüvet és rozmaringot, 2 gerezd fokhagymát, majd ráöntjük a maradék sört és a bőrös felével lefelé, 160 fokra előmelegített sütőben, alufólia alatt 2 órát sütjük az oldalast. Ha letelt az idő, levesszük a fóliát, megfordítjuk a húst, hogy a bőrös rész kerüljön felülre és szintén 160 fokon további 1 órát sütjük. Tetszőleges körettel tálaljuk – én egész biztos hagymás tört krumplival és párolt lila káposztával enném.

Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 3 óra
Tálalhatod klasszikusan párolt káposztával, krumplipürével vagy sült gyökérzöldségekkel. A sütéshez öntöttvas tepsi vagy vastag falú római tál ideális, mert egyenletes hőt tartanak. Ha szeretnéd variálni, a bőr alá dörzsölhetsz fokhagymát, rozmaringot, vagy készíthetsz mellé almás-hagymás ágyat, amitől a hús még illatosabb lesz. A ropogós bőrhöz pedig egy fontos tipp: a sütés előtti alapos sózás és szárítás csodákat tesz.
Egy jó sült malac recept sose rossz! És mi rögtön tudunk is mutatni még hármat, ha a ropogós malacsült már a kisujjatokban van:
Kápia paprikás malacpofa égetett karfiollal
Ha tetszett a ropogós malacsült receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



