Brutális kaják

Ropogósmalacsült

Ropogós malacsült

Hozzávalók
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
5 gerezd
fokhagyma
2 ek
sertészsír
2 tk
mustár
1.5 ág
rozmaring
2 ág
kakukkfű
250 ml
sör
1.5 kg
bőrös malacoldalas
só, bors

Elkészítés
  1. A ropogós bőrös malacsült elkészítéséhez először egy aprítógépbe tesszük az egyik vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, a zsírt, a mustárt, fél ág rozmaringot és egy ág kakukkfüvet a száruk nélkül, felöntjük 100 ml sörrel és krémesre zúzzuk. 

  2. A húst a bőrös felén 3 cm-enként beirdaljuk (de vigyázzunk, hogy a húsba ne vágjunk bele!), majd erősen megsózzuk, megborsozzuk. Egészben sült húsoknál ne féljünk a sózástól. A megmaradt hagymát fél centi vastagon felkarikázzuk és a tepsi aljába fektetjük. 

  3. A hús alsó, nem bőrös részét bekenjük a krémmel és letakarva egy egész éjszakára a hűtőbe tehetjük, de akár egyből is megsüthetjük. Ennél a zsíros húsnál ne okozzon álmatlan éjszakát az, hogy a só kiszárítja – nem fogja. 

  4. A tepsibe dobjuk a megmaradt kakukkfüvet és rozmaringot, 2 gerezd fokhagymát, majd ráöntjük a maradék sört és a bőrös felével lefelé, 160 fokra előmelegített sütőben, alufólia alatt 2 órát sütjük az oldalast. Ha letelt az idő, levesszük a fóliát, megfordítjuk a húst, hogy a bőrös rész kerüljön felülre és szintén 160 fokon további 1 órát sütjük. Tetszőleges körettel tálaljuk – én egész biztos hagymás tört krumplival és párolt lila káposztával enném.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz
A Szaftos kaják támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Egy jó szaftos sült hús bármikor jöhet. Szilveszterkor pedig egyenesen kötelező a ropogós malacsült! Most inkább nem is írok ide többet, hanem gyorsan megírom a receptet, és tűzök is a henteshez. NyaMmMmMmM…

A jó malacsültnek két titka van: a megfelelő előkészítés és a türelemmel végigvitt sütés. A bőrnek idő kell, hogy tökéletesen kiszáradjon, majd puffanva felfújódjon, míg alatta a hús lassan, egyenletesen puhul meg. A végeredmény egy olyan textúrakontraszt, amit kevés étel tud: ropogós, szinte puffos bőr és szaftos, mély ízű hús.

Hozzávalók

4 főre
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
5 gerezd
fokhagyma
2 ek
sertészsír
2 tk
mustár
1.5 ág
rozmaring
2 ág
kakukkfű
250 ml
sör
1.5 kg
bőrös malacoldalas
só, bors

Elkészítés

  1. A ropogós bőrös malacsült elkészítéséhez először egy aprítógépbe tesszük az egyik vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, a zsírt, a mustárt, fél ág rozmaringot és egy ág kakukkfüvet a száruk nélkül, felöntjük 100 ml sörrel és krémesre zúzzuk. 

  2. A húst a bőrös felén 3 cm-enként beirdaljuk (de vigyázzunk, hogy a húsba ne vágjunk bele!), majd erősen megsózzuk, megborsozzuk. Egészben sült húsoknál ne féljünk a sózástól. A megmaradt hagymát fél centi vastagon felkarikázzuk és a tepsi aljába fektetjük. 

  3. A hús alsó, nem bőrös részét bekenjük a krémmel és letakarva egy egész éjszakára a hűtőbe tehetjük, de akár egyből is megsüthetjük. Ennél a zsíros húsnál ne okozzon álmatlan éjszakát az, hogy a só kiszárítja – nem fogja. 

  4. A tepsibe dobjuk a megmaradt kakukkfüvet és rozmaringot, 2 gerezd fokhagymát, majd ráöntjük a maradék sört és a bőrös felével lefelé, 160 fokra előmelegített sütőben, alufólia alatt 2 órát sütjük az oldalast. Ha letelt az idő, levesszük a fóliát, megfordítjuk a húst, hogy a bőrös rész kerüljön felülre és szintén 160 fokon további 1 órát sütjük. Tetszőleges körettel tálaljuk – én egész biztos hagymás tört krumplival és párolt lila káposztával enném.

Ropogós bőrös malacsült, malacsült szilveszterre, malachús sütése, malac sült, malacsult, malacsült sütőben
Ropogós malacsült (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 10 perc

  • Sütési idő: 3 óra

Tálalhatod klasszikusan párolt káposztával, krumplipürével vagy sült gyökérzöldségekkel. A sütéshez öntöttvas tepsi vagy vastag falú római tál ideális, mert egyenletes hőt tartanak. Ha szeretnéd variálni, a bőr alá dörzsölhetsz fokhagymát, rozmaringot, vagy készíthetsz mellé almás-hagymás ágyat, amitől a hús még illatosabb lesz. A ropogós bőrhöz pedig egy fontos tipp: a sütés előtti alapos sózás és szárítás csodákat tesz.

Egy jó sült malac recept sose rossz! És mi rögtön tudunk is mutatni még hármat, ha a ropogós malacsült már a kisujjatokban van:

Kápia paprikás malacpofa égetett karfiollal

Zé-féle egészben sült malaclapocka

Babsaláta malacsülttel

Ha tetszett a ropogós malacsült receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése