A sajtos cukkinifasírt elkészítéséhez először a cukkinit nagy lyukú, a répát kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd sózzuk, borsozzuk, és 15 percre félretesszük, majd amennyire csak tudjuk, kinyomkodjuk a levüket. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, a lisztet, a szintén nagy lyukú reszelőn lereszelt sajtot, a köményt, a finomra vágott petrezselymet és az egészet összedolgozzuk.
Egy viszonylag lágy masszát kell kapnunk, ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk. Enyhén olajos kézzel kis gombócokat formázunk a masszából, kissé kilapítjuk és megforgatjuk a zsemlemorzsában, majd 170 fokos olajban kb. 4 perc alatt aranybarnára sütjük. Egy konyhai papírtörlőre szedjük a kész fasírtokat, így leitatva róluk a felesleges olajat, majd tetszőleges körettel, esetleg mártogatóssal tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc