Pogácsák

Sajtostejfölöspogácsa

Sajtos tejfölös pogácsa
sajtos-tejfolos-pogacsa

Hozzávalók
400 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 csomag
porélesztő
(7 g-os kiszerelés)
1 tk
kristálycukor
10 g
150 g
vaj
175 g
tejföl
2 db
tojássárgája
50 ml
tej
A tetejére
1 db
tojás
100 g
trappista sajt

Elkészítés
  1. A sajtos tejfölös pogácsa elkészítéséhez egy tálba tesszük a lisztet, az élesztőt, a kristálycukrot, a sót, a vajat, a tejfölt, a tojássárgákat és a tejet, és egynemű tésztává gyúrjuk.

  2. Lefóliázzuk, és langyos helyen 1 órán át kelesztjük. Ha letelt az idő, egy enyhén lisztezett deszkán 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztát.

  3. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggató segítségével pogácsákat szaggatunk a tésztából, és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.

  4. A tetejüket lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 20 perc alatt készre sütjük.

www.streetkitchen.hu

Ha a pogácsák Oscar-díjat kapnának, ez vinné haza a „Legjobban eltűnik a tányérról” kategóriát. Sajtos, illatos, és elképesztően addiktív.

Ez a sajtos tejfölös pogácsa igazi jolly joker, ha vendégvárásról, uzsonnáról vagy csak egy kis házi kényeztetésről van szó. A tészta gyorsan összeállítható, nem kell hajtogatni, mégis finom, foszlós szerkezetű lesz. A vaj és a tejföl gondoskodik a szaftosságról, a trappista pedig aranybarnára sül a tetején. Ha most ismerkedsz a kelt tésztákkal, ez a recept jó kezdés: egyszerű, de a végeredmény garantáltan sikerélményt ad. :)

Hozzávalók

30 darab pogácsához
400 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 csomag
porélesztő
(7 g-os kiszerelés)
1 tk
kristálycukor
10 g
150 g
vaj
175 g
tejföl
2 db
tojássárgája
50 ml
tej
A tetejére
1 db
tojás
100 g
trappista sajt

Elkészítés

  1. A sajtos tejfölös pogácsa elkészítéséhez egy tálba tesszük a lisztet, az élesztőt, a kristálycukrot, a sót, a vajat, a tejfölt, a tojássárgákat és a tejet, és egynemű tésztává gyúrjuk.

  2. Lefóliázzuk, és langyos helyen 1 órán át kelesztjük. Ha letelt az idő, egy enyhén lisztezett deszkán 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztát.

  3. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggató segítségével pogácsákat szaggatunk a tésztából, és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.

  4. A tetejüket lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 20 perc alatt készre sütjük.

sajtos-tejfolos-pogacsa-2
Sajtos tejfölös pogácsa (Fotó: Street Kitchen)

Ez a pogi az a fajta, amit épp csak kiteszel az asztalra, és már nyúl is érte mindenki. Langyosan a legfinomabb, egy bögre teával, de akár egy tartalmas leves mellé is tökéletes. Ünnepi alkalmakra vagy csak úgy hétköznapra is simán bevethető – és érdemes is dupla adagot sütni, mert pillanatok alatt elfogy. :)

Ha vendégeket vársz, vagy csak feldobnád a hétvégét néhány sós házi finomsággal, ezek a receptek is tuti sikert aratnak:

Szalámis pogácsa

Szezámmagos rúd

Mindenki kedvence: sajtos roló

Ha tetszett a sajtos tejfölös pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése