Megúszós sütik

Sconefűszeresalmalekvárral

Scone fűszeres almalekvárral

Hozzávalók
60 ml
tejszín
2 ek
vaj
Száraz keverék
450 g
finomliszt
1 csomag
sütőpor
60 g
kristálycukor
1 csipet
1 marék
mazsola
125 g
vaj
Nedves keverék
1 db
tojás
200 ml
tej
A kenéshez
kevés tej
Almaszósz
3 db
nagy alma (kb. 500 g)
50 g
cukor
1 db
kisebb darab gyömbér
1 tk
őrölt fahéj
1 mk
őrölt szegfűszeg
1 db
narancs kifacsart leve
1 ek
liszt
100 ml
natúr joghurt
300 - 400 ml
víz
A tálaláshoz
vaj
tejszínhab

Elkészítés
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Beleszórjuk a mazsolát és összekeverjük. A nedves hozzávalókat is összekeverjük és beleöntjük a vajas-lisztes keverékbe. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk, nem kell túldolgozni, mert akkor kemény lenne sütés után, nyugodtan maradhat rusztikus a tészta. A ragacsos masszát alaposan lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk belőle. A tetejét megkenjük egy kevés tejjel, majd 180 fokon, 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Az almaszószhoz az almát megpucoljuk, felkockázzuk.Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat és rádobjuk a felkockázott almát, ráreszeljük a megtisztított gyömbért, megszórjuk a fűszerekkel és a cukorral, felöntjük a vízzel és lefedve puhulásig főzzük.
A végén behabarjuk: a lisztet elkeverjük a joghurttal és a forró főzőléből hozzáadunk egy merőkanálnyit, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletét, majd visszaöntjük az egészet a lábasba. Belefacsarjuk a narancs levét, majd az egészet lepürésítjük egy botmixerrel. Tálalásnál kettévágunk egy scone-t, az alját megkenjük vajjal, majd kanalazunk rá az almaszószból és pöttyintünk rá egy kis tejszínhabot.

www.streetkitchen.hu

A scone nem igazán fordítható le magyarra sehogyan sem, talán édes pogácsaként szoktak rá hivatkozni. Ez azonban némileg fals megközelítés, mert a pogácsával ellentétben nem tartalmaz élesztőt és ennél fogva az elkészítési idő is lényegesen lerövidül, így jogosan kaphatja a megúszós jelzőt.

Hozzávalók

4 személyre
60 ml
tejszín
2 ek
vaj
Száraz keverék
450 g
finomliszt
1 csomag
sütőpor
60 g
kristálycukor
1 csipet
1 marék
mazsola
125 g
vaj
Nedves keverék
1 db
tojás
200 ml
tej
A kenéshez
kevés tej
Almaszósz
3 db
nagy alma (kb. 500 g)
50 g
cukor
1 db
kisebb darab gyömbér
1 tk
őrölt fahéj
1 mk
őrölt szegfűszeg
1 db
narancs kifacsart leve
1 ek
liszt
100 ml
natúr joghurt
300 - 400 ml
víz
A tálaláshoz
vaj
tejszínhab
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Beleszórjuk a mazsolát és összekeverjük. A nedves hozzávalókat is összekeverjük és beleöntjük a vajas-lisztes keverékbe. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk, nem kell túldolgozni, mert akkor kemény lenne sütés után, nyugodtan maradhat rusztikus a tészta. A ragacsos masszát alaposan lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk belőle. A tetejét megkenjük egy kevés tejjel, majd 180 fokon, 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Az almaszószhoz az almát megpucoljuk, felkockázzuk.Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat és rádobjuk a felkockázott almát, ráreszeljük a megtisztított gyömbért, megszórjuk a fűszerekkel és a cukorral, felöntjük a vízzel és lefedve puhulásig főzzük.
A végén behabarjuk: a lisztet elkeverjük a joghurttal és a forró főzőléből hozzáadunk egy merőkanálnyit, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletét, majd visszaöntjük az egészet a lábasba. Belefacsarjuk a narancs levét, majd az egészet lepürésítjük egy botmixerrel. Tálalásnál kettévágunk egy scone-t, az alját megkenjük vajjal, majd kanalazunk rá az almaszószból és pöttyintünk rá egy kis tejszínhabot.

Ha tetszett a Scone fűszeres almalekvárral receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept