A sonkás pogácsa elkészítéséhez a zsírt felmelegítjük egy serpenyőben és erős hőfokon, hirtelen, kb. 30 másodperc alatt megpirítjuk rajta a 0,5 cm-es kockákra vágott sonkát, aztán félrerakjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a vajat, a tojást, az élesztőt, a tejfölt, a tejet, a cukrot, a sót és a korábban lepirított sonkát, majd az egészet összegyúrjuk.
A tésztát egy tálba tesszük, lefóliázzuk és langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük, majd enyhén lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és egy 3 cm-es pogácsaszaggatóval kis pogácsákat szaggatunk belőle. A leeső tésztát összegyúrhatjuk, de jobb inkább úgy megsütni, ahogy a szaggatásból megmarad, mert nem tesz neki jót az újragyúrás.
Sütőpapírral borított tepsire tesszük a pogácsákat egymástól 2 cm-es távolságra, a tetejüket lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal, betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe hőlégkeverésre és 15-18 perc alatt készre sütjük.

- Elkészítési idő: 30 perc
- Pihentetés: 60 perc
- Sütési idő: 18 perc