Pékség

Sonkáspogácsa

Sonkás pogácsa

Hozzávalók
1 tk
sertészsír
150 g
füstölt-főtt sonka
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
250 g
lágy vaj
1 db
tojás
20 g
friss élesztő
120 g
tejföl
100 ml
tej
1 tk
kristálycukor
2 tk
A tetejére
1 db
tojás
150 g
reszelt edami sajt

Elkészítés

A sonkás pogácsa elkészítéséhez a zsírt felmelegítjük egy serpenyőben és erős hőfokon, hirtelen, kb. 30 másodperc alatt megpirítjuk rajta a 0,5 cm-es kockákra  vágott sonkát, aztán félrerakjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a vajat, a tojást, az élesztőt, a tejfölt, a tejet, a cukrot, a sót és a korábban lepirított sonkát, majd az egészet összegyúrjuk. 

A tésztát egy tálba tesszük, lefóliázzuk és langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük, majd enyhén lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és egy 3 cm-es pogácsaszaggatóval kis pogácsákat szaggatunk belőle. A leeső tésztát összegyúrhatjuk, de jobb inkább úgy megsütni, ahogy a szaggatásból megmarad, mert nem tesz neki jót az újragyúrás. 

Sütőpapírral borított tepsire tesszük a pogácsákat egymástól 2 cm-es távolságra, a tetejüket lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal, betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe hőlégkeverésre és 15-18 perc alatt készre sütjük.

sonkas-pogacsa
Sonkás pogácsa (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Pihentetés: 60 perc
  • Sütési idő: 18 perc

Pogácsából sosem elég! Ha te is szeretsz jó pogácsarecepteket kipróbálni, akkor ezeket bátran merjük ajánlani:

Tejfölös pogácsa

Hájas pogácsa

Kockasajtos pogácsa

www.streetkitchen.hu

A SK Outdoor támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Plusz egy pogácsarecept akkor sem jön rosszul, ha azt gondolod, hogy már az összeset láttad. Ki tudja? Lehet, hogy valakinek pont ez lesz a befutó. Ha mégse, megbánni akkor sem fogja!

Hozzávalók

40 darabhoz
1 tk
sertészsír
150 g
füstölt-főtt sonka
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
250 g
lágy vaj
1 db
tojás
20 g
friss élesztő
120 g
tejföl
100 ml
tej
1 tk
kristálycukor
2 tk
A tetejére
1 db
tojás
150 g
reszelt edami sajt

A sonkás pogácsa elkészítéséhez a zsírt felmelegítjük egy serpenyőben és erős hőfokon, hirtelen, kb. 30 másodperc alatt megpirítjuk rajta a 0,5 cm-es kockákra  vágott sonkát, aztán félrerakjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a vajat, a tojást, az élesztőt, a tejfölt, a tejet, a cukrot, a sót és a korábban lepirított sonkát, majd az egészet összegyúrjuk. 

A tésztát egy tálba tesszük, lefóliázzuk és langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük, majd enyhén lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és egy 3 cm-es pogácsaszaggatóval kis pogácsákat szaggatunk belőle. A leeső tésztát összegyúrhatjuk, de jobb inkább úgy megsütni, ahogy a szaggatásból megmarad, mert nem tesz neki jót az újragyúrás. 

Sütőpapírral borított tepsire tesszük a pogácsákat egymástól 2 cm-es távolságra, a tetejüket lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal, betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe hőlégkeverésre és 15-18 perc alatt készre sütjük.

sonkas-pogacsa
Sonkás pogácsa (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Pihentetés: 60 perc
  • Sütési idő: 18 perc

Pogácsából sosem elég! Ha te is szeretsz jó pogácsarecepteket kipróbálni, akkor ezeket bátran merjük ajánlani:

Tejfölös pogácsa

Hájas pogácsa

Kockasajtos pogácsa

Ha tetszett a Sonkás pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept