A sült lazac paszternákos karfiolpürével és lilakáposztával elkészítéséhez a püréhez a zöldségeket 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A paszternákot felrakjuk bő, sós vízben főni. Amikor félig megpuhult, mehet bele a karfiol és a krumpli. Addig főzzük, amíg minden meg nem puhul, majd leszűrjük úgy, hogy 100 ml-t megtartunk a főzővízből. A zöldségeket fűszerezzük, belerakjuk a főzővizet, a citromlevet és a vajat, és leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk.
A lila káposztát kb. 8 cikkre vágjuk. A gyömbért lereszeljük, összekeverjük az olajjal, az ecettel, a sóval és a borssal, majd ezzel a keverékkel lekenjük a káposztákat, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
A lazachoz egy aprítógépben lezúzzuk az apróra vágott petrezselymet a morzsával, a fokhagymaporral, a sóval és a borssal. A lazacot tepsire rakjuk, lekenjük a mustárral, rászórjuk a morzsát, és 200 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. A köretekkel tálaljuk.

Elkészítés: 90 perc
Még több ünnepi kaja:
Karácsonyi fűszeres egészben sült almás csirke
Kuku Paka
Húsmentes Wellington sütőtökös rizzsel