Vegán receptek

Sütőtökösvegánburger

Sütőtökös vegán burger
Sütőtökös vegán burger

Hozzávalók
400 g
tisztított sütőtök
200 g
konzervlencse
100 g
zabliszt
2 ek
őrölt lenmag
0.5 fej
vöröshagyma
(200 g/fej)
40 g
zabpehely
4 gerezd
fokhagyma
1 tk
zsálya
1 tk
kakukkfű
bors
4 ek
olaj
150 g
vegán majonéz
2 ek
sriracha
0.5 db
lime leve
4 db
szezámmagos burgerbuci
100 g
bébispenót
2 db
paradicsom
(90 g/db)
1 fej
lila hagyma
(150 g/fej)

Elkészítés
  1. A tisztított sütőtököt apró kockákra vágjuk és sós, lobogó vízben puhára főzzük.

  2. Leszűrjük és pürésítjük a lecsöpögtetett lencsével. Belekeverjük a zablisztet, a lenmagot, a finomra aprított vöröshagymát, a zabpelyhet, a reszelt fokhagymát, a fűszereket, a sót és a borsot. Négy egyenlő részre osztjuk a masszát, és olajos kézzel pogácsákat formázunk belőle. Kilapítjuk őket, majd sütőpapírral bélelte tepsibe tesszük, a maradék olajjal lekenjük, és 180 fokon 35-38 percig sütjük.

  3. Összekeverjük a vegán majonézt, a srirachát, a lime levét, majd sózzuk, borsozzuk.

  4. Jöhet az összeállítás. A bucik alját megkenjük szósszal, erre mehet egy maréknyi bébispenót, a sütőtökös zöldségpogácsa, megint egy kis szósz, paradicsomkarikák, lilahagyma-karikák, végül a buci teteje.


www.streetkitchen.hu

Őszi hangulat street food köntösben: ez a sütőtökös vegán burger kívül ropogós, belül szaftos, lencsével és fűszerekkel felturbózva. Friss spenóttal, krémes vegán majonézzel és egy csipet csípős srirachával igazi comfort food, ami egyszerre laktató és izgalmas – bizonyíték rá, hogy hús nélkül is lehet ütős burgert készíteni.

pictogram

Vegán

Ez a sütőtökös vegán burger az ősz egyik legjobb street foodja: kívül enyhén ropogós, belül pedig szaftos és fűszeres. A sütőtök édessége és a lencse földes íze tökéletesen kiegészítik egymást, a zsálya és a kakukkfű pedig igazi őszi karaktert adnak neki. Friss spenóttal, paradicsommal, lilahagymával és egy pikáns, srirachás vegán majonézzel tálalva olyan burger születik, ami megmutatja: hús nélkül is lehet nagyot villantani.

Hozzávalók

4 db burgerhez
400 g
tisztított sütőtök
200 g
konzervlencse
100 g
zabliszt
2 ek
őrölt lenmag
0.5 fej
vöröshagyma
(200 g/fej)
40 g
zabpehely
4 gerezd
fokhagyma
1 tk
zsálya
1 tk
kakukkfű
bors
4 ek
olaj
150 g
vegán majonéz
2 ek
sriracha
0.5 db
lime leve
4 db
szezámmagos burgerbuci
100 g
bébispenót
2 db
paradicsom
(90 g/db)
1 fej
lila hagyma
(150 g/fej)

Elkészítés

  1. A tisztított sütőtököt apró kockákra vágjuk és sós, lobogó vízben puhára főzzük.

  2. Leszűrjük és pürésítjük a lecsöpögtetett lencsével. Belekeverjük a zablisztet, a lenmagot, a finomra aprított vöröshagymát, a zabpelyhet, a reszelt fokhagymát, a fűszereket, a sót és a borsot. Négy egyenlő részre osztjuk a masszát, és olajos kézzel pogácsákat formázunk belőle. Kilapítjuk őket, majd sütőpapírral bélelte tepsibe tesszük, a maradék olajjal lekenjük, és 180 fokon 35-38 percig sütjük.

  3. Összekeverjük a vegán majonézt, a srirachát, a lime levét, majd sózzuk, borsozzuk.

  4. Jöhet az összeállítás. A bucik alját megkenjük szósszal, erre mehet egy maréknyi bébispenót, a sütőtökös zöldségpogácsa, megint egy kis szósz, paradicsomkarikák, lilahagyma-karikák, végül a buci teteje.


sutotokos-vegan-burger-7
Sütőtökös vegán burger (Fotó: Street Kitchen)

Tippek, trükkök, fun factek: 

  • Az őszi sütőtök és a street food elsőre talán furcsa párosnak tűnhet, de ez a vegán burger bebizonyítja, hogy a kettő együtt maga a tökéletes komfortkaja. A sütőtök édessége, a lencse földes íze és a fűszerek aromája együtt egy olyan pogácsát adnak, ami kívül ropogós, belül viszont szaftos és omlós marad – pontosan olyan, amire egy burgerben vágyunk. A trükk, hogy a főtt sütőtököt ne használd rögtön: hagyd kicsit hűlni és kiengedni a gőzt, különben túl vizes lesz a massza, és széteshet sütés közben. Ha mégis túl lágy marad, egy marék zabpehely mindig megmenti a helyzetet.

  • A darált lenmag itt a vegán „tojáshelyettesítő”, amitől a massza szépen összeáll és formázhatóvá válik – fun fact, hogy ez a technika már évtizedek óta klasszikus a vegán konyhában, és nemcsak burgernél, hanem süteményeknél is működik. A fűszerezésnél a zsálya és a kakukkfű nem véletlen választás: ezek a gyógynövények hagyományosan a sütőtökkel kéz a kézben járnak, és elképesztően kiemelik az édeskés ízét.

  • A pogácsák sütésénél fontos, hogy sütőpapírral bélelt tepsin süsd őket, és ne sajnáld az olajat a tetejükről sem – ettől lesz szép aranybarna és enyhén roppanós a külsejük. Tálalásnál a srirachás-lime-os vegán majonéz adja meg az étel „street food lelkét”: krémes, pikáns és friss egyszerre. A bébispenót és a paradicsom a frissességet hozza, a lila hagyma pedig azt a bizonyos roppanós, karakteres kicket, amitől a burger igazi éttermi élménnyé válik otthon is.

  • Érdekesség, hogy a sütőtökös burger a vegán konyhák egyik legnépszerűbb őszi variációja, de Montrealtól Berlinig mindenhol kicsit másképp készítik: van, ahol csicseriborsóval kombinálják, máshol kuszkuszt kevernek hozzá. Ami viszont közös, hogy a húsmentes burgerek mára nemcsak alternatívának számítanak, hanem önálló, kreatív gasztroélménnyé váltak. Ez a verzió pedig igazi bizonyíték arra, hogy hús nélkül is lehet ütős, tartalmas és Instagram-kompatibilis burgert csinálni.

Bedobnál még egy jó kis húsmentes burgert még ezek után is? Megértjük, ha egy nem is elég ezekből a receptekből, annyira belejössz, mutatunk is pár jó tippet egy tuti baráti vacsorához:

Dupla sajtos gombaburger koktélszósszal

Ropogós édesburgonya

3 király hamburgerszósz

Ha tetszett a sütőtökös vegán burger receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése