A vajból 40 grammot leveszünk és ezzel kikenjük a tepsinket. Beleszórunk 2 evőkanálnyi lisztet, amit alaposan eloszlatunk benne, hogy mindenhol beleragadjon a vajba. Így dobjuk be a hűtőbe.
A szilvákat kimagozzuk és negyedekbe vágjuk.
A tojásokat kihabosítjuk a kristálycukorral, majd beleöntjük a tejet, beleszitáljuk a maradék lisztet, a maradék vajat pedig felolvasztva beleöntjük. Csomómentesre keverjük.
Kivesszük a hűtőből a formát, beledobáljuk a negyedekbe vágott szilvákat és beleöntjük a clafoutis masszáját, ami lényegében egy tejpite. Így mehet a 170 fokos sütőbe 30-32 percre.
Miután megsült, porcukorral megszórva tálaljuk.
Szilvásclafoutis

Egy falatnyi francia vidéki báj: a szilvás clafoutis könnyű, lágy, mégis gazdag desszert. A sütés közben karamellizálódó szilva és a vajjal átitatott tészta tökéletes harmóniát alkot, így ez az egyszerű tejpite igazi eleganciát visz az asztalra – elronthatatlanul könnyed formában.
A szilvás clafoutis egy francia desszert, ami elsőre elegánsnak tűnik, pedig valójában egy végtelenül egyszerű „tejpite”. Maga az étel Limousin vidékéről származik és eredetileg fekete cseresznyével készítették. Ebben a változatban Ádi kipróbálta szilvával, és finoman szólva bejött mindenkinek. :)
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
A vajból 40 grammot leveszünk és ezzel kikenjük a tepsinket. Beleszórunk 2 evőkanálnyi lisztet, amit alaposan eloszlatunk benne, hogy mindenhol beleragadjon a vajba. Így dobjuk be a hűtőbe.
A szilvákat kimagozzuk és negyedekbe vágjuk.
A tojásokat kihabosítjuk a kristálycukorral, majd beleöntjük a tejet, beleszitáljuk a maradék lisztet, a maradék vajat pedig felolvasztva beleöntjük. Csomómentesre keverjük.
Kivesszük a hűtőből a formát, beledobáljuk a negyedekbe vágott szilvákat és beleöntjük a clafoutis masszáját, ami lényegében egy tejpite. Így mehet a 170 fokos sütőbe 30-32 percre.
Miután megsült, porcukorral megszórva tálaljuk.

A szilva tökéletes választás hozzá, mert sütés közben kiengedi a levét, ami kicsit beszivárog a tésztába, így minden falatnál más arányban találkozunk a krémes pitével és a fanyar-édes gyümölccsel. A franciák egyébként nem mindig magozzák ki a szilvát vagy a cseresznyét, mert szerintük a mag extra aromát ad, de otthon praktikusabb a kényelmesebb, mag nélküli verzió. :)
Tippek a tökéletes végeredményért
A vaj és a liszt kettőse nemcsak azért fontos, hogy ne ragadjon le a sütemény, hanem mert a hűtőben megdermedve tökéletes alapot ad a gyümölcsöknek és a masszának, így szebb lesz a szeletelhető végeredmény. A maradék megolvasztott vaj pedig a tésztába kerül, amitől gazdagabb, krémesebb és lágyabb lesz az állaga, így a clafoutis még inkább a pudingos és piskótás desszertek között lesz valahol félúton.
A porcukor a tetején nemcsak látványnak szép, hanem egy kis ropogós édességet is ad a lágy pitéhez.
Érdemes még melegen, langyosan tálalni, mert akkor a legkrémesebb az állaga, de hidegen is nagyon finom, főleg másnap reggel egy kávé mellé.
Ha kicsit szeretnénk megbolondítani, egy kevés vaníliakivonatot vagy mandulaaromát is tehetünk a masszába, és egy gombóc vaníliafagylalt vagy egy kanál tejszínhab kíséretében igazi éttermi desszertté válik.
Ha bejött ez a szilvás süti, mutatunk még pár fantasztikus szilvás desszertet, amit biztosan imádni fogsz:
Ha tetszett a szilvás clafoutis receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



