Brutális kaják

Tányérhústepsiskrumplivaléstormáspóréhagymaszósszal

Tányérhús tepsis krumplival és tormás póréhagymaszósszal

Hozzávalók
100 ml
tejszín
50 g
vaj
A leveshez
600 g
marha húsos csont
800 g
marha stefánia
3 szál
sárgarépa
1 csokor
petrezselyem
1 szál
fehérrépa
1 db
zeller
1 szál
póréhagyma
3 fej
vöröshagyma
5 - 6 gerezd
fokhagyma
só, bors
babérlevél
A körethez
600 g
krumpli
30 ml
olaj
3 ág
rozmaring
só, bors
150 ml
alaplé a levesből
A mártáshoz
1 szál
póréhagyma
2 gerezd
fokhagyma a levesből
200 ml
alaplé a levesből
100 ml
fehérbor
2 ek
ecetes torma
cukor ízlés szerint
ecet ízlés szerint
1 ek
mustár
1 csokor
petrezselyem

Elkészítés

A csontokat és a húst jól átmossuk, és ha kell, a húst megtisztítjuk. A csontokat tepsiben 220 fokon 20-30 perc alatt barnára sütjük, majd egy nagy fazékba tesszük, és hideg vízzel felöntve lassan felforraljuk. Lehabozzuk, majd beletesszük a húst is, és gyöngyözve tovább főzzük. Ismét lehabozzuk.

A zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és egészben a levesbe tesszük. Ekkor sózzuk, borsozzuk és belerakjuk a babérlevelet. Gyöngyözve a hús puhulásáig főzzük, ez 2-2,5 óra hosszát tart.

Két óra elteltével a tepsis krumplihoz felcikkezzük a krumplit, összeforgatjuk az olajjal, az apróra vágott rozmaringgal, sóval és borssal, majd sütőpapírral borított tepsibe rakjuk. Egy merőkanálnyi, kb. 150 ml levessel együtt 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 perc alatt ropogósra sütjük.

A mártáshoz a póréhagymát felszeleteljük, és megpirítjuk a vajon. Mellédobjuk a fokhagymát, felöntjük a fehérborral és a levessel, két evőkanál tormát teszünk bele, felforraljuk, beleöntjük a tejszínt, és botmixerrel leturmixoljuk. Hozzákeverjük a mustárt és az aprított petrezselymet. Ha kell, cukorral és ecettel utánaízesítünk.

Ha a hús és a zöldségek is megpuhultak a levesben, kivesszük őket, a levet átszűrjük, és annyit öntünk a húsra, hogy ellepje. (Ha maradna belőle, a lében tegyétek hűtőbe, mert így szaftosabb marad.)

Tálaláskor felszeleteljük a húst, és a lében óvatosan visszamelegítjük. Külön edénykében a vele főtt zöldségeket, a mártást és a krumplit is mellé kínáljuk.

Tányérhús tepsis krumplival és tormás póréhagymaszósszal
Tányérhús tepsis krumplival és tormás póréhagymaszósszal

Ezek a marhaságok is érdekelhetnek:

Szilvalekváros marhalábszár

Olaszos marharagu

www.streetkitchen.hu

Habár mindenhol a fartő használatát ajánlják, én megfogadtam Lajos tanácsát, és stefániából főztem meg. Ebben az a jó, hogy kevésbé lehet szétfőzni, és szaftos a közepén húzódó ín kollagéntartalma miatt.

Hozzávalók

4 főre
100 ml
tejszín
50 g
vaj
A leveshez
600 g
marha húsos csont
800 g
marha stefánia
3 szál
sárgarépa
1 csokor
petrezselyem
1 szál
fehérrépa
1 db
zeller
1 szál
póréhagyma
3 fej
vöröshagyma
5 - 6 gerezd
fokhagyma
só, bors
babérlevél
A körethez
600 g
krumpli
30 ml
olaj
3 ág
rozmaring
só, bors
150 ml
alaplé a levesből
A mártáshoz
1 szál
póréhagyma
2 gerezd
fokhagyma a levesből
200 ml
alaplé a levesből
100 ml
fehérbor
2 ek
ecetes torma
cukor ízlés szerint
ecet ízlés szerint
1 ek
mustár
1 csokor
petrezselyem

A csontokat és a húst jól átmossuk, és ha kell, a húst megtisztítjuk. A csontokat tepsiben 220 fokon 20-30 perc alatt barnára sütjük, majd egy nagy fazékba tesszük, és hideg vízzel felöntve lassan felforraljuk. Lehabozzuk, majd beletesszük a húst is, és gyöngyözve tovább főzzük. Ismét lehabozzuk.

A zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és egészben a levesbe tesszük. Ekkor sózzuk, borsozzuk és belerakjuk a babérlevelet. Gyöngyözve a hús puhulásáig főzzük, ez 2-2,5 óra hosszát tart.

Két óra elteltével a tepsis krumplihoz felcikkezzük a krumplit, összeforgatjuk az olajjal, az apróra vágott rozmaringgal, sóval és borssal, majd sütőpapírral borított tepsibe rakjuk. Egy merőkanálnyi, kb. 150 ml levessel együtt 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 perc alatt ropogósra sütjük.

A mártáshoz a póréhagymát felszeleteljük, és megpirítjuk a vajon. Mellédobjuk a fokhagymát, felöntjük a fehérborral és a levessel, két evőkanál tormát teszünk bele, felforraljuk, beleöntjük a tejszínt, és botmixerrel leturmixoljuk. Hozzákeverjük a mustárt és az aprított petrezselymet. Ha kell, cukorral és ecettel utánaízesítünk.

Ha a hús és a zöldségek is megpuhultak a levesben, kivesszük őket, a levet átszűrjük, és annyit öntünk a húsra, hogy ellepje. (Ha maradna belőle, a lében tegyétek hűtőbe, mert így szaftosabb marad.)

Tálaláskor felszeleteljük a húst, és a lében óvatosan visszamelegítjük. Külön edénykében a vele főtt zöldségeket, a mártást és a krumplit is mellé kínáljuk.

Tányérhús tepsis krumplival és tormás póréhagymaszósszal
Tányérhús tepsis krumplival és tormás póréhagymaszósszal

Ezek a marhaságok is érdekelhetnek:

Szilvalekváros marhalábszár

Olaszos marharagu

Ha tetszett a Tányérhús tepsis krumplival és tormás póréhagymaszósszal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept