Levesek

Tárkonyosbárányraguleves

Tárkonyos bárányraguleves

Hozzávalók
40 g
sertészsír
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
2 db
babérlevél
900 g
báránylapocka
2.5 l
víz vagy zöldségalaplé
1 szál
sárgarépa
(160 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(130 g/szál)
0.5 db
zellergumó
(500 g/db)
0.5 db
karalábé
(200 g/db)
só, bors
0.5 tk
őrölt kömény
1.5 ek
szárított tárkony
250 g
burgonya
100 g
fagyasztott zöldborsó
100 g
csiperkegomba
30 ml
tárkonyecet
A krumpligombóchoz
300 g
burgonya
130 g
finomliszt
1 db
tojássárgája
200 ml
tejszín

Elkészítés

A zsírt felhevítjük egy fazékban, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, valamint a babérlevelet, és közepes hőfokon 4-5 percig dinszteljük. Feljebb vesszük a hőfokot és erős lángon lepirítjuk a hagymán a kb. 1,5 x 1,5 centis kockákra vágott bárányhúst. Nekem a 900 grammos darabból 730 gramm színhús és 170 gramm csont jött ki. (Természetesen a hússal együtt a csontot is a fazékba tesszük.)

Amikor a hús szépen körbepirult, felöntjük 500 ml vízzel, és közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a víz el nem párolog. Amikor a víz elpárolgott, hozzáadjuk a kockára vágott sárga- és fehérrépát, a szintén kb. 1 centis kockákra vágott zellert és karalábét, majd 1 perc pirítás után ízesítjük sóval, borssal, a köménnyel és a tárkonnyal. Felöntjük a maradék vízzel, és forrástól számítva 5 perc főzés után hozzáadjuk a kb. 1,5 x 1,5 centis kockákra vágott krumplit. Addig főzzük, amíg a zöldségek és a hús meg nem puhul. 

A krumpligombóchoz a krumplikat egy villával megszurkáljuk, és betesszük a legmagasabb fokozaton a mikróba, mérettől függően 7-10 percre. Ha megpuhult, hagyjuk kicsit hűlni, majd áttörjük és hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a sót.  

Amikor a hús és a zöldségek is megpuhultak, a leveshez adjuk a zöldborsót, a szeletekre vágott gombát, a tárkonyecetet és a tejszínt is. A krumplis keverékből a diónál kicsit kisebb gombócokat formázunk, beletesszük a levesbe, majd kb. 3 perc alatt készre főzzük.

Elkészítési idő: 60 perc

tárkonyos bárányraguleves
Tárkonyos bárányraguleves (Fotó: Street Kitchen)

Még több omlós bárányétel:

Bárányborda mentás zöldborsópürével

Brezírozott báránylábszár céklás burgonyapürével

www.streetkitchen.hu

Bevallom, nem vagyok egy nagy bárányrajongó. Viszont ha szeretném, és valaki megajándékozna egy darab báránylapockával, akkor egészen biztos ezt a receptet készíteném el belőle. Mert nem voltam rest megkóstolni, és bizony azt kell mondanom, hogy igencsak jól sikerült.

Hozzávalók

6 főre
40 g
sertészsír
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
2 db
babérlevél
900 g
báránylapocka
2.5 l
víz vagy zöldségalaplé
1 szál
sárgarépa
(160 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(130 g/szál)
0.5 db
zellergumó
(500 g/db)
0.5 db
karalábé
(200 g/db)
só, bors
0.5 tk
őrölt kömény
1.5 ek
szárított tárkony
250 g
burgonya
100 g
fagyasztott zöldborsó
100 g
csiperkegomba
30 ml
tárkonyecet
A krumpligombóchoz
300 g
burgonya
130 g
finomliszt
1 db
tojássárgája
200 ml
tejszín

A zsírt felhevítjük egy fazékban, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, valamint a babérlevelet, és közepes hőfokon 4-5 percig dinszteljük. Feljebb vesszük a hőfokot és erős lángon lepirítjuk a hagymán a kb. 1,5 x 1,5 centis kockákra vágott bárányhúst. Nekem a 900 grammos darabból 730 gramm színhús és 170 gramm csont jött ki. (Természetesen a hússal együtt a csontot is a fazékba tesszük.)

Amikor a hús szépen körbepirult, felöntjük 500 ml vízzel, és közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a víz el nem párolog. Amikor a víz elpárolgott, hozzáadjuk a kockára vágott sárga- és fehérrépát, a szintén kb. 1 centis kockákra vágott zellert és karalábét, majd 1 perc pirítás után ízesítjük sóval, borssal, a köménnyel és a tárkonnyal. Felöntjük a maradék vízzel, és forrástól számítva 5 perc főzés után hozzáadjuk a kb. 1,5 x 1,5 centis kockákra vágott krumplit. Addig főzzük, amíg a zöldségek és a hús meg nem puhul. 

A krumpligombóchoz a krumplikat egy villával megszurkáljuk, és betesszük a legmagasabb fokozaton a mikróba, mérettől függően 7-10 percre. Ha megpuhult, hagyjuk kicsit hűlni, majd áttörjük és hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a sót.  

Amikor a hús és a zöldségek is megpuhultak, a leveshez adjuk a zöldborsót, a szeletekre vágott gombát, a tárkonyecetet és a tejszínt is. A krumplis keverékből a diónál kicsit kisebb gombócokat formázunk, beletesszük a levesbe, majd kb. 3 perc alatt készre főzzük.

Elkészítési idő: 60 perc

tárkonyos bárányraguleves
Tárkonyos bárányraguleves (Fotó: Street Kitchen)

Még több omlós bárányétel:

Bárányborda mentás zöldborsópürével

Brezírozott báránylábszár céklás burgonyapürével

Ha tetszett a Tárkonyos bárányraguleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept