Húsételek

Tejfölöscsirkeleves

Tejfölös csirkeleves
Tejfölös csirkeleves csirkerésszel tálalva

Hozzávalók
2 ek
zsír
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1 db
egész csirke darabokra bontva
bors
2 ek
fűszerpaprika
1 tk
egész kömény
1 tk
szárított majoránna
2 l
alaplé
2 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
2 db
fehérrépa
(100 g/szál)
0.5 db
zeller
0.5 ek
liszt
150 g
tejföl

Elkészítés
  1. Egy fazékban, a zsíron pirítani kezdjük a vöröshagymát és a fokhagymát, majd amikor megpirultak, felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. A vizet elforraljuk, majd újra pirítani kezdjük, és ismét felöntjük vízzel. Ezt a folyamatot összesen háromszor megismételjük, és amikor az utolsó adag víz is elpárolgott, jöhetnek a csirkedarabok.

  2. Megpirítjuk őket, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a köményt és a majorannát. A fűszerekkel alaposan összeforgatjuk, 10 percig pirítjuk, és felöntjük az alaplével. A leveshez adjuk a kockázott sárgarépát, fehérrépát és zellert, majd 40-50 perc alatt puhára főzzük a húst és a zöldségeket.

  3. Mikor a leves elkészült, kivesszük a csirkerészeket, majd kikeverjük a lisztet és a tejfölt, és hőkiegyenlítés után a leveshez keverjük. Felforraljuk, 5 percig főzzük, majd a tányérba szedünk a zöldséges levesből, és mindenkinek a kedvenc csirkerészével koronázzuk az ételt.

www.streetkitchen.hu

A tejfölös csirke egy klasszikus, kiváló főétel, de mi van, ha mi még egy főételt szeretnénk tenni az asztalra. Miért is ne csinálhatnánk a tejfölös csirkéből levest? Valahogy így kell elképzelni.

A tejfölös csirkeleves egy igazi, otthonos, „kanállal simogatós” fogás, ami tökéletes, ha valami laktatóbb, de nem túl nehéz levesre vágysz. A klasszik csirkehúsos alapot egy kis tejföllel és liszttel sűrítik, ettől lesz olyan selymesen krémes az egész.

Kiváló választás hétköznapra is, mert gyorsan megvan, de akár vendégvárónak is, ha valami egyszerű, de mégis mutatós levest szeretnél. Friss kenyérrel vagy egy puha házi pogácsával konkrétan telitalálat.

Hozzávalók

4 főre
2 ek
zsír
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1 db
egész csirke darabokra bontva
bors
2 ek
fűszerpaprika
1 tk
egész kömény
1 tk
szárított majoránna
2 l
alaplé
2 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
2 db
fehérrépa
(100 g/szál)
0.5 db
zeller
0.5 ek
liszt
150 g
tejföl

Elkészítés

  1. Egy fazékban, a zsíron pirítani kezdjük a vöröshagymát és a fokhagymát, majd amikor megpirultak, felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. A vizet elforraljuk, majd újra pirítani kezdjük, és ismét felöntjük vízzel. Ezt a folyamatot összesen háromszor megismételjük, és amikor az utolsó adag víz is elpárolgott, jöhetnek a csirkedarabok.

  2. Megpirítjuk őket, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a köményt és a majorannát. A fűszerekkel alaposan összeforgatjuk, 10 percig pirítjuk, és felöntjük az alaplével. A leveshez adjuk a kockázott sárgarépát, fehérrépát és zellert, majd 40-50 perc alatt puhára főzzük a húst és a zöldségeket.

  3. Mikor a leves elkészült, kivesszük a csirkerészeket, majd kikeverjük a lisztet és a tejfölt, és hőkiegyenlítés után a leveshez keverjük. Felforraljuk, 5 percig főzzük, majd a tányérba szedünk a zöldséges levesből, és mindenkinek a kedvenc csirkerészével koronázzuk az ételt.

Tejfölös csirkeleves csirkerésszel tálalva
Tejfölös csirkeleves (Fotó: Street Kitchen)

A tejfölös csirkeleves hűtőben, jól zárható edényben tárolva 2–3 napig simán eláll. Mivel tejfölös habarással készül, hosszabb ideig nem érdemes tárolni, mert könnyen „elválhat” vagy megsavanyodhat. Újramelegítésnél alacsony lángon, kevergetve melegítsd, ne forrald, így nem csapódik ki a tejföl, és a leves krémes marad.

Desszertnek mellé jól passzol valami könnyedebb, gyümölcsös édesség, hogy ellensúlyozza a leves laktató karakterét. Például egy málnás vagy barackos pohárkrém, egy túrós lepény, vagy akár egy piskótatekercs friss gyümölccsel pont ideális lehet. De ha inkább klasszik vonalon mennél tovább, egy szelet meggyes pite vagy egy adag grízes tészta lekvárral is hibátlan párosítás – főleg, ha nosztalgikus hangulatban vagy.

A tejfölös csirkeleves után ezek fognak jól esni a hétvégi ebédnél:

Egyszerű kakaós piskóta

Kamu somlói galuska

Klasszik túrós rétes

Ha tetszett a tejfölös csirkeleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése