A gombás-tejfölös ragu első lépéseként a kis kockákra vágott szalonnát az olajon kisütjük, rátesszük a zúzott fokhagymát és a finomra vágott hagymát. Míg pirul, félbevágjuk a paradicsomot és a paprikát, amik mehetnek is a hagymára pirulni.
A mártáshoz felteszünk forrni 1,5 liter vizet. Ebből egy keveset öntünk a hagymára is, majd ha forrni kezd, akkor mehet rá a pirospaprika, a bors, a kömény és megint kevés víz. Nagy fokozaton főzzük folyamatos vízpótlással és kevergetve legalább 40 percig.
A mosott, majd megszárított gombát is felvágjuk, a kisebbeket félbe, a többit pedig szeletekre. Serpenyőben, szárazon, só nélkül, magas fokozaton legalább 2 részletben megpirítjuk a gombát, majd félretesszük.
Ezalatt a hagymás alaphoz felhasználtuk a másfél liter víz kétharmadát. Hozzáöntjük a maradék kb. fél litert. Ha újra felforrt, a tejszínből, a tejfölből és a lisztből kevés víz hozzáadásával csomómentes habarást készítünk, és hőkiegyenlítéssel besűrítjük a hagymás alapot. Krémesre forraljuk, hozzáadjuk a gombát, kóstoljuk, és ha kell, ízesítjük sóval. 5-6 perc alatt kiforraljuk, folyamatosan alacsony fokozaton tartva a lángot.
A nokedlihez a tojást, a sót és a hideg vizet összekeverjük, majd a liszthez adjuk. Gyorsan összedolgozzuk, és lobogó, sós vízbe szaggatjuk. A megfőtt nokedlit rászedjük a tejfölös gombára, és jól elkeverjük. Tálaláskor tejfölt kanalazunk rá, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

- Elkészítési idő: 80 perc