A tejfölös sonkaleveshez a fokhagymát és a hagymát finomra vágjuk és egy lábasban az olajon közepes lángon elkezdjük megpirítani. Amíg a hagyma pirul, egyforma kockára vágjuk a megtisztított zöldségeket. Rádobjuk őket a megpirult hagymára, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a babérleveleket is.
Felöntjük annyi zöldségalaplével az egész alapot, amennyi 3-4 cm-re ellepi, és belerakjuk a kis kockákra vágott sonkát. Felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak. Ekkor mehet bele a felkockázott krumpli, és ha ez is félig megpuhult, beleszórjuk a borsót. 5 percig főzzük, és meglocsoljuk az ecettel.
A tejfölt kikeverjük a keményítővel, és hőkiegyenlítéssel behabarjuk vele a levest (1-2 merőkanálnyit belekeverünk a forró levesből, és úgy öntjük vissza). Megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel, és ha újból felforrt, el is zárhatjuk a tűzhelyet.
Elkészítési idő: 50 perc
