Halételek

Tőkehalmentás-zöldfűszeresjoghurttaléstúrógombóccal

Tőkehal mentás-zöldfűszeres joghurttal és túrógombóccal

Hozzávalók
250 ml
tej
75 g
búzadara
só, bors
0.5 tk
gyömbérpor
0.5 db
citrom
30 g
vaj
250 g
tehéntúró
30 g
darált dió
30 g
zsemlemorzsa
200 g
görög joghurt
3 - 4 ág
menta + néhány levél a díszítéshez
4 szál
petrezselyemzöld
1 tk
kristálycukor
400 g
tőkehalfilé
0.5 ek
étolaj

Elkészítés

A tőkehal recept elkészítését a körettel kezdjük. Ehhez egy kisebb lábosban, közepes lángon felforraljuk a tejet, majd elkeverjük benne a búzadarát, sózzuk, beletesszük a gyömbérport, és addig kevergetjük, amíg teljesen be nem sűrűsödik. Ha kész a tejbegríz, mehet bele a reszelt citromhéj és a vaj, ezeket elkeverjük és hagyjuk kihűlni.

A már kihűlt masszát összedolgozzuk a túróval, és diónyi gombócokat formázunk belőle. Forró, száraz serpenyőben, közepes lángon lepirítjuk a dióval elkevert morzsát, és beleforgatjuk a kis gombócainkat.

A joghurtos szószhoz a görög joghurtot egy aprítógépbe tesszük a mentalevelekkel, a petrezselyemmel, a cukorral, néhány csepp citromlével, valamint egy kevés sóval és borssal. Addig zúzzuk, amíg már csak nagyon pici levéldarabkák lesznek a joghurtban.

A tőkehalból kb. 200 g-os szeleteket vágunk, a húsos felét sózzuk, borsozzuk, és alaposan átkenjük étolajjal az egész filét. A bőrös oldalával lefelé egy közepes méretű, forró, sütőbe is tehető serpenyőbe tesszük, és nagy lángon 1-2 percig sütjük a halszeleteket kissé lenyomva. Ha letelt az idő, 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük a serpenyőt, és további 10-15 percig sütjük a halat.

Tálaláshoz a mártást szétterítjük a tányér alján, ráhelyezzük a halat, díszítjük pár mentalevéllel és mellé helyezzük a túrógombócokat.

tokehal-mentas-zoldfuszeres-joghurttal-turogomboccal2
Tőkehal mentás-zöldfűszeres joghurttal és túrógombóccal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc 
  • Hűtési idő: 20 perc

Jó pár izgalmas tőkehal recept van még a tarsolyunkban, csak figyeljetek!

Tőkehal zelleres babpürével és gombával

Chilis-fokhagymás tőkehal brokkolis rizottóval

Alaszkai tőkehal rác módra

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Mikor azt mondja valaki, hogy hal és túrógombóc lesz az ebéd, akkor egyből egy főételre és egy desszertre gondol az ember. Pedig ez a két kaja iszonyatosan jól működik együtt is – aki nem hiszi, járjon utána! :)

Hozzávalók

2 főre
250 ml
tej
75 g
búzadara
só, bors
0.5 tk
gyömbérpor
0.5 db
citrom
30 g
vaj
250 g
tehéntúró
30 g
darált dió
30 g
zsemlemorzsa
200 g
görög joghurt
3 - 4 ág
menta + néhány levél a díszítéshez
4 szál
petrezselyemzöld
1 tk
kristálycukor
400 g
tőkehalfilé
0.5 ek
étolaj

A tőkehal recept elkészítését a körettel kezdjük. Ehhez egy kisebb lábosban, közepes lángon felforraljuk a tejet, majd elkeverjük benne a búzadarát, sózzuk, beletesszük a gyömbérport, és addig kevergetjük, amíg teljesen be nem sűrűsödik. Ha kész a tejbegríz, mehet bele a reszelt citromhéj és a vaj, ezeket elkeverjük és hagyjuk kihűlni.

A már kihűlt masszát összedolgozzuk a túróval, és diónyi gombócokat formázunk belőle. Forró, száraz serpenyőben, közepes lángon lepirítjuk a dióval elkevert morzsát, és beleforgatjuk a kis gombócainkat.

A joghurtos szószhoz a görög joghurtot egy aprítógépbe tesszük a mentalevelekkel, a petrezselyemmel, a cukorral, néhány csepp citromlével, valamint egy kevés sóval és borssal. Addig zúzzuk, amíg már csak nagyon pici levéldarabkák lesznek a joghurtban.

A tőkehalból kb. 200 g-os szeleteket vágunk, a húsos felét sózzuk, borsozzuk, és alaposan átkenjük étolajjal az egész filét. A bőrös oldalával lefelé egy közepes méretű, forró, sütőbe is tehető serpenyőbe tesszük, és nagy lángon 1-2 percig sütjük a halszeleteket kissé lenyomva. Ha letelt az idő, 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük a serpenyőt, és további 10-15 percig sütjük a halat.

Tálaláshoz a mártást szétterítjük a tányér alján, ráhelyezzük a halat, díszítjük pár mentalevéllel és mellé helyezzük a túrógombócokat.

tokehal-mentas-zoldfuszeres-joghurttal-turogomboccal2
Tőkehal mentás-zöldfűszeres joghurttal és túrógombóccal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc 
  • Hűtési idő: 20 perc

Jó pár izgalmas tőkehal recept van még a tarsolyunkban, csak figyeljetek!

Tőkehal zelleres babpürével és gombával

Chilis-fokhagymás tőkehal brokkolis rizottóval

Alaszkai tőkehal rác módra

Ha tetszett a tőkehal mentás-zöldfűszeres joghurttal és túrógombóccal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése