Tészták

Tortadispaghetti,azazaspagettitorta

Torta di spaghetti, azaz a spagettitorta

Hozzávalók
400 g
spagetti tészta
5 dkg
liszt
2.5 dl
tej
2 ek
tejföl
3 db
tojás
3 dkg
(kb egy marék) reszelt sajt
1 marék
szárított paradicsom
1 marék
fekete olívabogyó
5 dkg
sonka
kevés szerecsendió
1 csipet
cayenne bors
só, bors
A paradicsomszószhoz
1 löttyintésnyi
olívaolaj
4 dl
paszírozott paradicsompüré (passata di pomodoro)
4 - 5 gerezd
fokhagyma
1 tk
oregánó
só, bors
5 dkg
vaj

Elkészítés

A tésztát forró, sós vízben elkezdjük kifőzni és közben elkészítjük a besameles alapot. Forró lábasban vajat olvasztunk, hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük. Részletekben hozzáadagoljuk a tejet és habverővel addig keverjük, amíg homogén állagú nem lesz. Hozzáadjuk a tejfölt és befűszerezzük. Elzárjuk alatta a lángot és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve a mártásban. A kifőtt tésztát leszűrjük és a mártáshoz adjuk.

img_7627.jpg

Hozzáadjuk a reszelt sajtot, az apróbb darabokra vágott szárított paradicsomot, az olajbogyót és a sonkát, majd az egészet alaposan összeforgatjuk és egy kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tortaformába öntjük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és egy kevés morzsával, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készresütjük.

img_7631.jpg

Közben összedobunk egy villámgyors paradicsomszószt. Ehhez a megtisztított fokhagymagerezdeket kevés olajon 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a passzírozott paradicsompürét. Beízesítjük az oreganoval, sóval, borssal, majd még kb. 3-4 percig rotyogtatjuk, majd elzárjuk alatta a lángot.

www.streetkitchen.hu

Nem annyira elmebeteg dolog, mint amilyennek a neve alapján tűnhet: a spagettitorta lényege alapvetően az, hogy kirántson minket a megfőtt a tészta, ráöntjük a szószt és megesszük szokásos monotonitásából és egy kis csavarral új lendületet adjon a műfajnak. Egy besamel-alapú mártással összeforgatott tésztáról van szó, amit tortaformában sütünk meg és ha minden jól megy, tökéletes cikkeket tudunk vágni belőle. Bármilyen finomsággal meg tudjuk pakolni és friss rukkolával, koktélparadicsommal, de leginkább egy finom paradicsomszósszal egy igazán finom ebéd, vagy vacsora lesz belőle. Pontosan 20 perc összedobálni és már vághatjátok is be a sütőbe!

Hozzávalók

1
400 g
spagetti tészta
5 dkg
liszt
2.5 dl
tej
2 ek
tejföl
3 db
tojás
3 dkg
(kb egy marék) reszelt sajt
1 marék
szárított paradicsom
1 marék
fekete olívabogyó
5 dkg
sonka
kevés szerecsendió
1 csipet
cayenne bors
só, bors
A paradicsomszószhoz
1 löttyintésnyi
olívaolaj
4 dl
paszírozott paradicsompüré (passata di pomodoro)
4 - 5 gerezd
fokhagyma
1 tk
oregánó
só, bors
5 dkg
vaj

A tésztát forró, sós vízben elkezdjük kifőzni és közben elkészítjük a besameles alapot. Forró lábasban vajat olvasztunk, hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük. Részletekben hozzáadagoljuk a tejet és habverővel addig keverjük, amíg homogén állagú nem lesz. Hozzáadjuk a tejfölt és befűszerezzük. Elzárjuk alatta a lángot és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve a mártásban. A kifőtt tésztát leszűrjük és a mártáshoz adjuk.

img_7627.jpg

Hozzáadjuk a reszelt sajtot, az apróbb darabokra vágott szárított paradicsomot, az olajbogyót és a sonkát, majd az egészet alaposan összeforgatjuk és egy kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tortaformába öntjük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és egy kevés morzsával, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készresütjük.

img_7631.jpg

Közben összedobunk egy villámgyors paradicsomszószt. Ehhez a megtisztított fokhagymagerezdeket kevés olajon 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a passzírozott paradicsompürét. Beízesítjük az oreganoval, sóval, borssal, majd még kb. 3-4 percig rotyogtatjuk, majd elzárjuk alatta a lángot.

Ha tetszett a torta di spaghetti, azaz a spagettitorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése