A tésztát forró, sós vízben elkezdjük kifőzni és közben elkészítjük a besameles alapot. Forró lábasban vajat olvasztunk, hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük. Részletekben hozzáadagoljuk a tejet és habverővel addig keverjük, amíg homogén állagú nem lesz. Hozzáadjuk a tejfölt és befűszerezzük. Elzárjuk alatta a lángot és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve a mártásban. A kifőtt tésztát leszűrjük és a mártáshoz adjuk.

Hozzáadjuk a reszelt sajtot, az apróbb darabokra vágott szárított paradicsomot, az olajbogyót és a sonkát, majd az egészet alaposan összeforgatjuk és egy kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tortaformába öntjük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és egy kevés morzsával, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készresütjük.

Közben összedobunk egy villámgyors paradicsomszószt. Ehhez a megtisztított fokhagymagerezdeket kevés olajon 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a passzírozott paradicsompürét. Beízesítjük az oreganoval, sóval, borssal, majd még kb. 3-4 percig rotyogtatjuk, majd elzárjuk alatta a lángot.