Street Kitchen

Újhagymáskelbimbófőzelék

Újhagymás kelbimbófőzelék

Hozzávalók
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
200 g
kelkáposzta
5 szál
újhagyma
2 db
burgonya
(150 g/db)
1 csokor
bazsalikom + a tálaláshoz
3 gerezd
fokhagyma
800 - 900 ml
tej
600 g
kelbimbó
3 ek
étolaj
só, bors
1 tk
chilipor
1 db
lime
A tálaláshoz
4 szelet
friss kovászos kenyér
120 g
vaj

Elkészítés

Az újhagymás kelbimbófőzelék első lépéseként egy lábasban felolvasztunk 60 gramm vajat és közepes lángon elkezdjük pirítani rajta a finomra vágott hagymát. Hozzádobjuk a vékony csíkokra vágott kelkaposztát, az újhagymák felkarikázott fehér részét, a megtisztított, 1 cm-es kockákra vágott burgonyát és a bazsalikomleveleket. További 5-6 percig pirítjuk, majd belereszeljük a fokhagymát is. Felöntjük a tejjel, és puhára főzzük a zöldségeket.

Közben a megtiszított, félbevágott kelbimbókat egy sütőpapírral bélelt tepsire dobjuk, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, és 180 fokra melegített sütőben 15-17 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (Ez pont annyi idő, míg a zöldségek megpuhulnak a főzelék alapjában.)

A főzelékünk alapját, azaz a velutét egy turmixgépben leturmixoljuk, majd visszaöntjük a lábasba és hozzákeverjük a megpirult kelbimbó háromnegyedét. A maradékot tálalásig félrerakjuk. 

Sózzuk, borsozzuk a főzeléket, hozzádobjuk a maradék vajat, mehet hozzá egy kevés chilipor és végül a lime kifacsart leve is. A kész főzeléket a maradék kelbimbóval, az újhagyma felkarikázott zöldjével és felaprított bazsalikommal megszórva tálaljuk. Ja meg persze egy szelet kovászos kenyérrel! :D 

ujhagymas-kelbimbofozelek
Újhagymás kelbimbófőzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 15-17 perc

Egyetértesz azzal az állítással, hogy főzelékből sosem elég? Akkor ezeket a recepteket is próbáld ki:

Karfiolfőzelék sült virslivel

Spenótfőzelék tükörtojással

Narancsos répafőzelék zöldségfasírttal

www.streetkitchen.hu

Ha azt mondom, hogy hatalmas pozitív csalódás volt ennek a főzeléknek az íze, akkor még korántsem közelítettem meg a valóságot. Nagyon krémes, nagyon ízes és brutál zöld színben pompázik. Szerintem, ha valaki nem szereti a kelbimbót, most majd megszereti!

Hozzávalók

4 főre
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
200 g
kelkáposzta
5 szál
újhagyma
2 db
burgonya
(150 g/db)
1 csokor
bazsalikom + a tálaláshoz
3 gerezd
fokhagyma
800 - 900 ml
tej
600 g
kelbimbó
3 ek
étolaj
só, bors
1 tk
chilipor
1 db
lime
A tálaláshoz
4 szelet
friss kovászos kenyér
120 g
vaj

Az újhagymás kelbimbófőzelék első lépéseként egy lábasban felolvasztunk 60 gramm vajat és közepes lángon elkezdjük pirítani rajta a finomra vágott hagymát. Hozzádobjuk a vékony csíkokra vágott kelkaposztát, az újhagymák felkarikázott fehér részét, a megtisztított, 1 cm-es kockákra vágott burgonyát és a bazsalikomleveleket. További 5-6 percig pirítjuk, majd belereszeljük a fokhagymát is. Felöntjük a tejjel, és puhára főzzük a zöldségeket.

Közben a megtiszított, félbevágott kelbimbókat egy sütőpapírral bélelt tepsire dobjuk, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, és 180 fokra melegített sütőben 15-17 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (Ez pont annyi idő, míg a zöldségek megpuhulnak a főzelék alapjában.)

A főzelékünk alapját, azaz a velutét egy turmixgépben leturmixoljuk, majd visszaöntjük a lábasba és hozzákeverjük a megpirult kelbimbó háromnegyedét. A maradékot tálalásig félrerakjuk. 

Sózzuk, borsozzuk a főzeléket, hozzádobjuk a maradék vajat, mehet hozzá egy kevés chilipor és végül a lime kifacsart leve is. A kész főzeléket a maradék kelbimbóval, az újhagyma felkarikázott zöldjével és felaprított bazsalikommal megszórva tálaljuk. Ja meg persze egy szelet kovászos kenyérrel! :D 

ujhagymas-kelbimbofozelek
Újhagymás kelbimbófőzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 15-17 perc

Egyetértesz azzal az állítással, hogy főzelékből sosem elég? Akkor ezeket a recepteket is próbáld ki:

Karfiolfőzelék sült virslivel

Spenótfőzelék tükörtojással

Narancsos répafőzelék zöldségfasírttal

Ha tetszett az Újhagymás kelbimbófőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept