Fantasztikus desszertek

Vargabéles-felfújt

Vargabéles-felfújt

Hozzávalók
A forma kikenéséhez
30 g
lágy vaj
2 ek
panko morzsa
A felfújthoz
2 db
réteslap
30 g
lágy vaj
1 db
citrom
1 db
narancs
250 g
túró
3 db
tojás
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
100 g
kristálycukor
1 ek
lemon curd
90 g
cérnácska tészta
2 ek
panko morzsa
5 - 6 levél
bazsalikom
A vaníliamártáshoz
400 ml
tej
3 db
tojássárgája
1 ek
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
1 ek
keményítő
A tálaláshoz
1 ek
porcukor
40 g
vaj

Elkészítés

A vargabéles-felfújt elkészítéséhez a behűtött sütőformákat alaposan kivajazzuk, majd egyenletesen kimorzsázzuk. A réteslapból levágunk egy kb. 15 cm-es csíkot, egyenletesen megkenjük vajjal és a két hosszanti részét behajtjuk. Az így kapott többrétegű lappal kibéleljük a morzsázott formát.

A citrusok héját lereszeljük és a túróhoz keverjük. A tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjét felverjük, a sárgáját pedig kikeverjük a kétféle cukorral, a lemon curddel és a vajjal. A tésztát bő, enyhén sós forró vízben addig főzzük, míg újra felforr a víz, majd leszűrjük és folyó hideg vízzel lehűtjük. A kifőtt tésztát összeforgatjuk a fehérjehabbal, a tojássárgájás keverékkel és a citrusos túróval. Belekeverjük a panko morzsát és az összetépkedett bazsalikomleveleket is. 

A kibélelet formákba adagoljuk a masszát, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. 5 perc után egy bevizezett és kicsavart sütőpapírral lefedjük a formákat, hogy ne barnuljanak olyan gyorsan a felfújtak. 

Közben elkészítjük a vaníliamártást, amihez a tejet felforraljuk, a tojássárgájákat pedig kikeverjük a kétféle cukorral. A tojásokhoz öntünk egy kevés forró tejet, majd folyamatos keverés mellett fokozatosan az egészet hozzáöntjük. Visszaöntjük a gyorsforralóba, és közepes lángon melegítjük, közben habverővel folyamatosan keverjük. A keményítőt kikeverjük egy kevés vízzel, és a mártáshoz adjuk, majd ha besűrűsödött, lekapcsoljuk a tűzhelyet. A megsült felfújtakat kifordítjuk a formából, és a vaníliamártással nyakon öntve, porcukorral megszórva tálaljuk. 

vargabeles-felfujt
Vargabéles-felfújt (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc 
  • Sütési idő: 30 perc 

Még több felfújt:

Aranygaluska-felfújt

Szedres croissant-felfújt

Maradékmentő briósfelfújt

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A vargabéles szerintem egy nagyon jó klasszikus desszert, amit ezúttal felfújt formájában hoztam el. A végeredmény így is hibátlan, főleg, ha ti is megkoronázzátok egy kis vaníliamártással.

Hozzávalók

6 főre
A forma kikenéséhez
30 g
lágy vaj
2 ek
panko morzsa
A felfújthoz
2 db
réteslap
30 g
lágy vaj
1 db
citrom
1 db
narancs
250 g
túró
3 db
tojás
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
100 g
kristálycukor
1 ek
lemon curd
90 g
cérnácska tészta
2 ek
panko morzsa
5 - 6 levél
bazsalikom
A vaníliamártáshoz
400 ml
tej
3 db
tojássárgája
1 ek
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
1 ek
keményítő
A tálaláshoz
1 ek
porcukor
40 g
vaj

A vargabéles-felfújt elkészítéséhez a behűtött sütőformákat alaposan kivajazzuk, majd egyenletesen kimorzsázzuk. A réteslapból levágunk egy kb. 15 cm-es csíkot, egyenletesen megkenjük vajjal és a két hosszanti részét behajtjuk. Az így kapott többrétegű lappal kibéleljük a morzsázott formát.

A citrusok héját lereszeljük és a túróhoz keverjük. A tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjét felverjük, a sárgáját pedig kikeverjük a kétféle cukorral, a lemon curddel és a vajjal. A tésztát bő, enyhén sós forró vízben addig főzzük, míg újra felforr a víz, majd leszűrjük és folyó hideg vízzel lehűtjük. A kifőtt tésztát összeforgatjuk a fehérjehabbal, a tojássárgájás keverékkel és a citrusos túróval. Belekeverjük a panko morzsát és az összetépkedett bazsalikomleveleket is. 

A kibélelet formákba adagoljuk a masszát, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. 5 perc után egy bevizezett és kicsavart sütőpapírral lefedjük a formákat, hogy ne barnuljanak olyan gyorsan a felfújtak. 

Közben elkészítjük a vaníliamártást, amihez a tejet felforraljuk, a tojássárgájákat pedig kikeverjük a kétféle cukorral. A tojásokhoz öntünk egy kevés forró tejet, majd folyamatos keverés mellett fokozatosan az egészet hozzáöntjük. Visszaöntjük a gyorsforralóba, és közepes lángon melegítjük, közben habverővel folyamatosan keverjük. A keményítőt kikeverjük egy kevés vízzel, és a mártáshoz adjuk, majd ha besűrűsödött, lekapcsoljuk a tűzhelyet. A megsült felfújtakat kifordítjuk a formából, és a vaníliamártással nyakon öntve, porcukorral megszórva tálaljuk. 

vargabeles-felfujt
Vargabéles-felfújt (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc 
  • Sütési idő: 30 perc 

Még több felfújt:

Aranygaluska-felfújt

Szedres croissant-felfújt

Maradékmentő briósfelfújt

Ha tetszett a Vargabéles-felfújt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept