A vega pásztorpite elkészítését a raguval kezdjük. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, majd az olajon, közepes lángon üvegesre pároljuk egy serpenyőben. Belekanalazzuk a paradicsompürét, és a hagymával kicsit lepirítjuk.

Rádobjuk az apróra kockázott sárgarépát és a hasonló kockákra vágott gombát is. Kicsit lepirítjuk, majd rászórjuk a húspótlót, fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal és a Worcester szósszal. Megszórjuk a liszttel, jól átforgatjuk, erősebb lángon lepirítjuk, majd felöntjük az alaplével, és ízesítjük még egy kis szójaszósszal. Összerottyantjuk, belekeverjük a kukoricát, majd félretesszük.
A krumplit felkockázzuk, és bő, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összenyomjuk egy krumplinyomóval, majd gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a tojásokat, sót, borsot, a füstölt paprikát és szerecsendiót. Végül a reszelt sajttal és a hideg vajjal is összekeverjük, majd összeállítjuk a pásztorpitét.
A ragut egy sütőtál vagy serpenyő aljába szedjük. A pürét elsimítjuk a tetején, majd 200 fokos, grill fokozatra állított sütőbe toljuk 15-20 percre, amíg szépen megpirul a teteje. A kész kaját megszórjuk finomra vágott snidlinggel.
- Elkészítési idő: kb. 60 perc
