Vegetáriánus ételek

Vegatejfölösrakottkarfiol

Vega tejfölös rakott karfiol

Hozzávalók
200 g
rizs
20 ml
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
3 db
paradicsom
(80 g/db)
3 tk
fűszerpaprika
2 tk
őrölt kömény
só, bors
250 g
vörös lencse
600 ml
víz
250 ml
passata
1 kg
karfiol
(megtisztítva)
350 ml
tejföl
140 g
reszelt sajt

Elkészítés
  1. Az alsó, rizses réteghez használhatunk esetlegesen megmaradt rizst is, de ha az épp nincs, bő, sós vízben kifőzzük a rizst, majd mikor megpuhultak a szemek, leszűrjük, így egy király pergős rizst kapunk eredményül.

  2. Egy lábasban olajat hevítünk, lepirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzádobjuk az összezúzott fokhagymagerezdeket is, és 1-2 percig még pirítjuk.

  3. Ezután mehet hozzá a felkockázott paradicsom és a fűszerek. Nyugodtan fűszerezzünk bátran, a végeredmény csak jobb lehet tőle.

  1. Mikor a paradicsomok összestek és levet engedtek, mehet hozzá a vörös lencse, majd a víz és a passata. Közepes lángon kb. 18-20 perc alatt  puhára főzzük a lencsét a „pörköltünkben”. 

  2. Ez idő alatt a karfiolt rózsáira bontjuk és forró, sós vízben 5-6 perc alatt előfőzzük. Majd leszűrjük és hagyjuk kicsit hűlni.

  3. Keresünk egy 18 x 32 cm-es vagy nagyjából hasonló méretű tepsit, és elkezdjük a rétegezést. Alulra mehet a rizs, majd a vörös lencsés „pörkölt”, erre jöhetnek a karfiolrózsák úgy, hogy befedjék az egész rakott étel felületét.

  4. Alaposan meglocsoljuk a tetejét tejföllel, megszórjuk sajttal, és mehet is a 190 fokra előmelegített sütőbe kb. 38-40 percre, amíg a sajt szépen megpirul a tetején.

www.streetkitchen.hu

A kedvenc rakott ételem ez a karfiol vega verzióban, amibe a darált hús helyett vörös lencsés „pörkölt” kerül.

pictogram

Vega

Ez a rakott karfiol vörös lencsés alappal nemcsak laktató, de egészséges is, ráadásul simán elhasználhatod hozzá a maradék főtt rizst.

Hozzávalók

1 darab 18 x 32 cm-es tepsihez
200 g
rizs
20 ml
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
3 db
paradicsom
(80 g/db)
3 tk
fűszerpaprika
2 tk
őrölt kömény
só, bors
250 g
vörös lencse
600 ml
víz
250 ml
passata
1 kg
karfiol
(megtisztítva)
350 ml
tejföl
140 g
reszelt sajt

Elkészítés

  1. Az alsó, rizses réteghez használhatunk esetlegesen megmaradt rizst is, de ha az épp nincs, bő, sós vízben kifőzzük a rizst, majd mikor megpuhultak a szemek, leszűrjük, így egy király pergős rizst kapunk eredményül.

  2. Egy lábasban olajat hevítünk, lepirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzádobjuk az összezúzott fokhagymagerezdeket is, és 1-2 percig még pirítjuk.

  3. Ezután mehet hozzá a felkockázott paradicsom és a fűszerek. Nyugodtan fűszerezzünk bátran, a végeredmény csak jobb lehet tőle.

  1. Mikor a paradicsomok összestek és levet engedtek, mehet hozzá a vörös lencse, majd a víz és a passata. Közepes lángon kb. 18-20 perc alatt  puhára főzzük a lencsét a „pörköltünkben”. 

  2. Ez idő alatt a karfiolt rózsáira bontjuk és forró, sós vízben 5-6 perc alatt előfőzzük. Majd leszűrjük és hagyjuk kicsit hűlni.

  3. Keresünk egy 18 x 32 cm-es vagy nagyjából hasonló méretű tepsit, és elkezdjük a rétegezést. Alulra mehet a rizs, majd a vörös lencsés „pörkölt”, erre jöhetnek a karfiolrózsák úgy, hogy befedjék az egész rakott étel felületét.

  4. Alaposan meglocsoljuk a tetejét tejföllel, megszórjuk sajttal, és mehet is a 190 fokra előmelegített sütőbe kb. 38-40 percre, amíg a sajt szépen megpirul a tetején.

Ha tetszett a vega tejfölös rakott karfiol receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept