A margarint és az étcsokoládét egy kisebb lábasban, alacsony lángon összeolvasztjuk, majd simára keverjük. Hozzáadjuk a vaníliaaromát és a mandulatejet, végül belekeverjük a cukrot is, amíg teljesen fel nem oldódik.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót. A száraz hozzávalókat fokozatosan a csokis keverékhez adjuk, és addig keverjük, amíg egynemű, sűrű masszát kapunk.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25–30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük – akkor jó, ha a közepe már nem folyós, de még kissé szaftos marad.
Miután kivettük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, csak ezután szeleteljük – így lesz igazán omlós és puha.
Vegánbrownie
Ez a vegán brownie tökéletes példa arra, hogy tej és tojás nélkül is lehet igazán gazdag, szaftos és csokoládés süteményt készíteni.
Vegán
A puha belső, a roppanós teteje és az intenzív kakaós íz miatt senki nem fogja hiányolni a hagyományos hozzávalókat. Egyszerű, mégis ellenállhatatlan!
Hozzávalók
Elkészítés
A margarint és az étcsokoládét egy kisebb lábasban, alacsony lángon összeolvasztjuk, majd simára keverjük. Hozzáadjuk a vaníliaaromát és a mandulatejet, végül belekeverjük a cukrot is, amíg teljesen fel nem oldódik.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót. A száraz hozzávalókat fokozatosan a csokis keverékhez adjuk, és addig keverjük, amíg egynemű, sűrű masszát kapunk.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25–30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük – akkor jó, ha a közepe már nem folyós, de még kissé szaftos marad.
Miután kivettük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, csak ezután szeleteljük – így lesz igazán omlós és puha.

Tippek:
Ne süssük túl
A brownie akkor lesz igazán szaftos, ha a közepe sütés után még enyhén lágy. Ne várjuk meg, hogy teljesen megszilárduljon a sütőben – hűlés közben úgyis tovább szilárdul. A tűpróbán ne ragaszkodjunk a teljesen száraz pálcához: egy kevés morzsa még rajta maradhat.
Használjunk jó minőségű étcsokoládét
A csoki adja a süti lelkét – ezért érdemes legalább 60–70% kakaótartalmú, vegán étcsokoládét választani. Minél gazdagabb az íze, annál finomabb lesz a végeredmény.
A mandulatej helyettesíthető
Ha nincs otthon mandulatej, bátran használhatunk más növényi tejet is (zab-, rizs- vagy szójatejet). Arra figyeljünk, hogy ne legyen túl édesített, mert az befolyásolhatja a sütemény cukortartalmát.
A margarin legyen valóban vegán
Nem minden margarin növényi eredetű – nézzük meg az összetevőket, nehogy tejport vagy vajat tartalmazzon.
Adjunk hozzá extra textúrát
Ha szeretnénk még izgalmasabbá tenni, keverhetünk a tésztába durvára vágott diót, mogyorót, étcsokidarabokat, vagy akár fagyasztott bogyós gyümölcsöt is. Ez gazdagítja az állagot és az ízélményt is.
Hagyjuk kihűlni szeletelés előtt
Frissen még nagyon lágy lehet – ha hűlni hagyjuk, szépen összeáll, könnyebb szeletelni, és jobban érezhetőek az ízek is.
Még több vegán édesség:
Ha tetszett a Vegán brownie receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!