Piskóta:
A növényi tejet elkeverjük robotgéppel egy nagy keverőtálban az ecettel, az olajjal, az almapürével, a vízzel és a kristálycukorral.
Ezután beleszitáljuk a többi hozzávalót, és a robotgéppel homogén masszát keverünk belőle.
A piskótaalapot eloszthatjuk egyenlően három, 20 cm átmérőjű tortaformába, de egyben is megsüthetjük. Én jobban szeretem három külön formában elkészíteni, nem kell bajlódni a vágással sütés után, és könnyebben átsülnek a piskótalapok. Ha egy formában sütöd, akkor a sütési idő lejártával mindenképpen ellenőrizd egy hurkapálcával, hogy átsült-e. Amennyiben nem, süsd még nyugodtan 10-15 percig, közben gyakran ellenőrizve, hogy hogyan áll a tészta.
A megsült piskótalapokat hűlni hagyjuk szobahőmérsékleten, kb. 1 órán keresztül, de harminc perc után kivesszük a tortaformából és így hűtjük tovább.
Csokikrém:
Elkészítjük a krémet, amihez vízgőz felett, egy nagyobb fémtálban felmelegítjük a növényi tejszínt, majd mikor meleg, de nem forr, beleszórjuk az étcsokit, levesszük a vízgőz felől és addig keverjük, míg a csoki teljesen felolvad benne.
Hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni 1 órán át, majd a hűtőbe dobjuk további 3-4 órára, hogy alaposan ki tudjon hűlni.
Mikor kihűlt, robotgéppel 1 perc alatt fellazítjuk a krémet.
Egy másik keverőtálba dobjuk a hideg margarint. Nagyjából egy hőmérsékletűnek kell lennie a margarinnak és a krémnek is, hogy megelőzzük a kicsapódást.
A margarint kihabosítjuk a tálban, majd négy részletben hozzáadagoljuk a csokikrémet, és alaposan összekeverjük a robotgéppel. Ne dolgozzunk vele túl sokáig, csak épp addig, amíg felveszi a margarin a csokikrémet és egy szép fényes, homogén krémet kapunk. Ekkor dobjuk vissza a hűtőbe 30 percre.
A vegán csokitorta összeállítása:
Rakjuk rá egy tortatartóra az első piskótánkat, majd tegyünk rá a csokikrémből és egyenletesen kenjük el rajta, erre mehet a következő piskóta, majd megint krém, amit elkenünk, végül az utolsó piskóta, és ennek a tetejére a maradék krém.
Ezt a krémréteget nemcsak a tetején kell egyenletesen eldolgozni, de az oldalát is befedjük vele.
Mikor szépen mindenhol befedtük a tortát, visszadobjuk a hűtőbe minimum 2-3 órára.
A csokiöntethez vízgőz felett egy fém keverőtálban felolvasztjuk az étcsokit, majd egy habzsákba töltjük.
Kivesszük a tortát a hűtőből, vágunk egy kis lyukat a habzsák végére, majd körbe nyomjuk a torta tetejének szélét az öntettel. Hagyjuk, hogy oldalt lefolyjon kicsit.
Visszadobjuk a hűtőbe minimum 30 percre, és már szervírozhatjuk is.