A zsírt felolvasztjuk, rárakjuk az apró kockákra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Ezután hozzátesszük a 1,5 x 1,5 centis kockákra vágott húst, és kissé megkapatjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet, az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikát, majd további 1 percig pirítjuk.
Felöntjük körülbelül 600 ml vízzel – a lényeg, hogy kicsit ellepje a húst –, majd mikor felforrt, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a darált paprikát, a fokhagymát és a tetejét megszórjuk a pirospaprikával. Nem keverjük el a pirospaprikát, hanem hagyjuk legalább két percig a tetején, mert a paprika a zsírban jobban oldódik, majd csak utána keverjük el.
Közepes hőfokon addig főzzük, míg megpuhul a hús. A puhulási idő függ az állat korától, így nem kizárt, hogy akár két órát is kell főzni. Ha nagyon elfőtte volna a levét, pótoljuk a vizet. Én a 1,5 órás főzési idő alatt kétszer öntöttem rá körülbelül 200 ml folyadékot.
Amikor a hús puha, beletesszük a már kiolvadt zöldbabot is, és további 5 percig főzzük. Ha szeretnénk, hogy jobban megpuhuljon a zöldbab, akkor toljuk ki a főzési időt. Én szeretem ha roppanós a zöldség.
A rizst az olajon körülbelül egy perc alatt lepirítjuk, majd felöntjük dupla, azaz jelen esetben 800 ml vízzel. Sózzuk, és fedő nélkül addig főzzük, míg a víz 90%-át magába szívja, majd elzárjuk alatta a tűzhelyet, és lefedjük. Hagyjuk, hogy magába szívja a maradék vizet is, és teljesen megpuhuljon.
Mikor a rizs is és a pörkölt is elkészült, keverjük a rizst a húshoz, és friss, apróra vágott petrezselyemmel és savanyúsággal tálaljuk.
