Karácsonyi desszertek

Zserbósmacaron

Zserbós macaron

Hozzávalók
A macaronhoz
100 g
finomra darált dió
120 g
porcukor
1 csipet
2 db
tojásfehérje
(2 db/80 g)
80 g
cukor
A zserbós krémhez
90 g
étcsoki
60 g
darált dió
5 - 6 ek
baracklekvár
(sűrű)
110 g
tejszín

Elkészítés

A zserbós macaron elkészítéséhez a darált diót és a porcukrot aprítóba rakjuk, és pár másodpercig járatjuk a gépet, hogy még finomabb, porállagú keveréket kapjunk, majd hozzáadunk egy csipet sót. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd amikor már fehér, stabilabb habot kapunk, beleszórjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. A diós porcukorhoz keverjük a fehérjehab felét, majd fellazítjuk a hab másik felével, és alaposan elkeverjük. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl, mert könnyen szétfolyhat a massza. 

Habzsákba töltjük az alapot, és kb. 2,5 cm átmérőjű korongokat nyomunk belőle egy sütőpapíros tepsire, majd 2-3-szor jól odacsapjuk az asztalhoz a tepsit, hogy a légbuborékok kijöjjenek a tésztából, és szépen elterüljenek a macaronok. 

40-50 percig szárítjuk őket, majd ha már hozzáérünk a tetejükhöz, és nem tapad a kezünkre tészta, mehetnek be a 140 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe 14 percre. Ha letelt az idő, kivesszük őket a sütőből, és hagyjuk kihűlni, majd óvatosan lehúzzuk őket a sütőpapírról. 

A krémhez a tejszínt jól felmelegítjük, leöntjük vele a darabokra tördelt étcsokit, majd ha felolvadt, beleszórjuk a diót, és homogénre keverjük. Kb. 20 percre bedobjuk a hűtőbe, hogy sűrűbb krémállagot kapjunk, majd sima csöves nyomózsákba tesszük, és kör alakban nyomunk belőle egy karikát a macaronok felére. A karikák közepébe töltjük a baracklekvárt, majd rárakjuk a macaronok kalapjait. Kevés olvasztott étcsokival megcsorgatva díszíthetjük őket.

zserbós macaron
Zserbós macaron

Előkészítési idő: 15 perc
Szárítási idő: 40-50 perc
Sütési idő: 14 perc
Elkészítési idő: 35 perc
Összesen: 104-109 perc

Még több zserbó:

Zserbó muffin
Zserbópite
A tökéletes zserbó recept

www.streetkitchen.hu

A zserbó, bármilyen formában is készüljön, csakis jó lehet, így miért épp a macaront hagynánk ki a repertoárból?! :)

Hozzávalók

18 macaronhoz
A macaronhoz
100 g
finomra darált dió
120 g
porcukor
1 csipet
2 db
tojásfehérje
(2 db/80 g)
80 g
cukor
A zserbós krémhez
90 g
étcsoki
60 g
darált dió
5 - 6 ek
baracklekvár
(sűrű)
110 g
tejszín

A zserbós macaron elkészítéséhez a darált diót és a porcukrot aprítóba rakjuk, és pár másodpercig járatjuk a gépet, hogy még finomabb, porállagú keveréket kapjunk, majd hozzáadunk egy csipet sót. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd amikor már fehér, stabilabb habot kapunk, beleszórjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. A diós porcukorhoz keverjük a fehérjehab felét, majd fellazítjuk a hab másik felével, és alaposan elkeverjük. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl, mert könnyen szétfolyhat a massza. 

Habzsákba töltjük az alapot, és kb. 2,5 cm átmérőjű korongokat nyomunk belőle egy sütőpapíros tepsire, majd 2-3-szor jól odacsapjuk az asztalhoz a tepsit, hogy a légbuborékok kijöjjenek a tésztából, és szépen elterüljenek a macaronok. 

40-50 percig szárítjuk őket, majd ha már hozzáérünk a tetejükhöz, és nem tapad a kezünkre tészta, mehetnek be a 140 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe 14 percre. Ha letelt az idő, kivesszük őket a sütőből, és hagyjuk kihűlni, majd óvatosan lehúzzuk őket a sütőpapírról. 

A krémhez a tejszínt jól felmelegítjük, leöntjük vele a darabokra tördelt étcsokit, majd ha felolvadt, beleszórjuk a diót, és homogénre keverjük. Kb. 20 percre bedobjuk a hűtőbe, hogy sűrűbb krémállagot kapjunk, majd sima csöves nyomózsákba tesszük, és kör alakban nyomunk belőle egy karikát a macaronok felére. A karikák közepébe töltjük a baracklekvárt, majd rárakjuk a macaronok kalapjait. Kevés olvasztott étcsokival megcsorgatva díszíthetjük őket.

zserbós macaron
Zserbós macaron

Előkészítési idő: 15 perc
Szárítási idő: 40-50 perc
Sütési idő: 14 perc
Elkészítési idő: 35 perc
Összesen: 104-109 perc

Még több zserbó:

Zserbó muffin
Zserbópite
A tökéletes zserbó recept

Ha tetszett a Zserbós macaron receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept