Húsételek

Zsolti-félecsikóstokány

Zsolti-féle csikós tokány

Hozzávalók
A raguhoz
200 g
kenyérszalonna
4 - 5 fej
hagyma
(kb. 800 g)
5 gerezd
fokhagyma
2 db
paradicsom
(kb. 300 g)
2 db
paprika
(kb. 250 g)
1.5 kg
sertéslapocka
2 ek
darált édes paprika
2 ek
paprikakrém
1 ek
pirospaprika
1 tk
őrölt bors
1 tk
őrölt fűszerkömény
2 ek
majoránna
2 ek
liszt
300 g
tejföl
A vajas galuskához
360 g
liszt
5 db
tojás
A tálaláshoz
1 csokor
friss petrezselyem
210 g
vaj

Elkészítés

A csikós tokány elkészítéséhez a szalonnát kis kockákra vágjuk, majd kisütjük a zsírját. Kivesszük a bográcsból, és beletesszük a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd 3-4 percig pirítjuk a szalonnazsíron. Hozzáadjuk a szintén kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát is, és további 2-3 perc pirítás után felöntjük kb. 200 ml vízzel.

Amíg fő az alap, csíkokra vágjuk a húst. Ha a bográcsban lévő víz elpárolgott, hozzáadjuk a húst az alaphoz, és 2-3 percig pirítjuk. Visszatesszük a szalonna bőrét is a bográcsba, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Ha felforrt, belekanalazzuk a bográcsba a darált paprikát és a paprikakrémet is, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a borsot, a köményt, és megsózzuk. Addig főzzük, míg a hús teljesen meg nem puhul, ez nekünk kb. 2 órát vett igénybe, de akár 3 óra is lehet, közben pótoljuk a vizet.

Míg fő a ragu, a galuskához egy tálba tesszük a lisztet, a vajat és a tojásokat, megsózzuk, majd jól összekeverjük. Bő, enyhén sós, lobogó vízben 2-3 perc alatt készre főzzük a kiszaggatott nokedliket, majd átmossuk.

Ha megpuhult a hús, hozzáadjuk a majorannát, majd behabarjuk az ételt. A habaráshoz egy kis tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a tejfölt, majd jól összekeverjük. 1-2 evőkanálnyi szaftot merünk a habaráshoz, és ezzel is elkeverjük, majd lassan a raguhoz csorgatjuk. Egyet forralunk rajta, és már tálalhatunk is.

Tálalás

Tányérba szedjük a galuskát, mellé kanalazzuk a ragut, és megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel, illetve a pirított szalonnával is.

Csikós tokány
Csikós tokány

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: kb. 140 perc
Összesen: 150 perc

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz
A Szaftos kaják támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Melyik az az étel, ami nem pörkölt, de majdnem? Kint a szabadban, bográcsban, de akár bent, a tűzhelyen is elkészíthető, és szinte egészen biztos, hogy mindenki mind a 10 ujját megnyalja utána. Ez a csikós tokány!

Hozzávalók

8 főre
A raguhoz
200 g
kenyérszalonna
4 - 5 fej
hagyma
(kb. 800 g)
5 gerezd
fokhagyma
2 db
paradicsom
(kb. 300 g)
2 db
paprika
(kb. 250 g)
1.5 kg
sertéslapocka
2 ek
darált édes paprika
2 ek
paprikakrém
1 ek
pirospaprika
1 tk
őrölt bors
1 tk
őrölt fűszerkömény
2 ek
majoránna
2 ek
liszt
300 g
tejföl
A vajas galuskához
360 g
liszt
5 db
tojás
A tálaláshoz
1 csokor
friss petrezselyem
210 g
vaj

A csikós tokány elkészítéséhez a szalonnát kis kockákra vágjuk, majd kisütjük a zsírját. Kivesszük a bográcsból, és beletesszük a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd 3-4 percig pirítjuk a szalonnazsíron. Hozzáadjuk a szintén kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát is, és további 2-3 perc pirítás után felöntjük kb. 200 ml vízzel.

Amíg fő az alap, csíkokra vágjuk a húst. Ha a bográcsban lévő víz elpárolgott, hozzáadjuk a húst az alaphoz, és 2-3 percig pirítjuk. Visszatesszük a szalonna bőrét is a bográcsba, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Ha felforrt, belekanalazzuk a bográcsba a darált paprikát és a paprikakrémet is, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a borsot, a köményt, és megsózzuk. Addig főzzük, míg a hús teljesen meg nem puhul, ez nekünk kb. 2 órát vett igénybe, de akár 3 óra is lehet, közben pótoljuk a vizet.

Míg fő a ragu, a galuskához egy tálba tesszük a lisztet, a vajat és a tojásokat, megsózzuk, majd jól összekeverjük. Bő, enyhén sós, lobogó vízben 2-3 perc alatt készre főzzük a kiszaggatott nokedliket, majd átmossuk.

Ha megpuhult a hús, hozzáadjuk a majorannát, majd behabarjuk az ételt. A habaráshoz egy kis tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a tejfölt, majd jól összekeverjük. 1-2 evőkanálnyi szaftot merünk a habaráshoz, és ezzel is elkeverjük, majd lassan a raguhoz csorgatjuk. Egyet forralunk rajta, és már tálalhatunk is.

Tálalás

Tányérba szedjük a galuskát, mellé kanalazzuk a ragut, és megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel, illetve a pirított szalonnával is.

Csikós tokány
Csikós tokány

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: kb. 140 perc
Összesen: 150 perc

Ha tetszett a zsolti-féle csikós tokány receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése