Hozzávalók
A krutonhoz
- 2 szelet fehér kenyér
- 1 gerezd fokhagyma héjastul
- 1 ág rozmaring
- 1 ág kakukkfű
- 1 ek olívaolaj
A Cézár-öntethez
- 3 db tojássárgája
- 6 ek olaj
- 1 tk mustár (lehetőleg dijoni)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mk fehér bors
- 1 ek reszelt parmezán
- ½ db citrom
- ½ ek Worcester szósz
- só
A csirkéhez
- 1 db csirkemellfilé
- só, bors
- 1 ek olaj
- 25 g vaj
A saláta összeállításához:
- 1 fej szép ropogós római saláta
- 20 g parmezán
- jó minőségű extra szűz olívaolaj
Hozzávalók
A krutonhoz
- 2 szelet fehér kenyér
- 1 gerezd fokhagyma héjastul
- 1 ág rozmaring
- 1 ág kakukkfű
- 1 ek olívaolaj
A Cézár-öntethez
- 3 db tojássárgája
- 6 ek olaj
- 1 tk mustár (lehetőleg dijoni)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mk fehér bors
- 1 ek reszelt parmezán
- ½ db citrom
- ½ ek worcester szósz
- só
A csirkéhez
- 1 db csirkemellfilé
- só, bors
- 1 ek olaj
- 25 g vaj
A saláta összeállításához:
- 1 fej szép ropogós római saláta
- 20 g parmezán
- jó minőségű extra szűz olívaolaj
Először elkészítjük a krutont: a kenyérszeletek héját levágjuk és a kenyérbelet kockákra vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, beledobjuk a megroppantott, héjas fokhagymát, a rozmaringágat és a kakukkfüvet is. Rádobjuk a kenyérkockákat, sózzuk, borsozzuk és folyton rázogatva alaposan lepirítjuk. A kenyérkockák gyönyörűen átveszik a fokhagyma és a zöldfűszerek ízét, miközben finom ropogósak is lesznek. Ennek ellenére nem esszük még meg őket, hanem félretesszük.
Jöhet a Cézár-öntet: a tojássárgáját a mustárral alaposan elkeverjük, majd vékony sugárban kb. 5-6 evőkanál olajat adagolunk hozzá, folyamatosan kevergetve egy habverővel, hogy szép krémes emulziót kapjunk. Egy kisebb gerezd fokhagymát egy kevés durva szemű sóval mozsárban (vagy egy vágódeszkán egy kés lapjával) krémesre zúzunk és ezt, valamint a fehér borsot és 1 evőkanál reszelt parmezánt is hozzákeverünk az öntethez. Belenyomjuk fél citrom levét és jól összekeverjük, hogy egy világosabb és kicsit hígabb krémet kapjunk. Végül Worcester szósszal és kevés sóval ízesítjük a Cézár-öntetet. Kész!
Megsütjük a csirkemellet: sóval és borssal fűszerezzük, és jó forró serpenyőben, kevés olaj hozzáadásával kérget sütünk rá mindkét oldalán. Levesszük a hőt, és egy darab vajat dobunk a csirke mellé és ezzel pirítjuk-locsolgatjuk még 1 percig. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt sütjük készre, hogy jó szaftos maradjon. Tálalásig félretesszük pihenni.
Összeállítjuk a salátát: a római salátát leveleire bontjuk, átöblítjük és leitatjuk a levelekről a nedvességet. Kanállal vagy egy ecsettel megkenjük a leveleket a kész Cézár-öntettel, rápakoljuk a felszeletelt csirkemellet, megszórjuk a fűszeres krutonnal, parmezán sajtot forgácsolunk a tetejére (erre a legalkalmasabb egy zöldséghámozó), meglocsoljuk kevés igazán jóféle olívaolajjal, végül egy kis fekete borsot törünk rá. Kész is a világ egyik legfinomabb salátája.
A házi majonéz recept pedig itt található.