A kánikula a szervezetünkre is hatással van. A kinti hőség miatt rosszá válhat a közérzetünk, nehezebben alszunk, de még az étvágyunk is megváltozhat. Vannak ételek ugyanakkor, amelyekkel segíthetünk a szervezetünknek átvészelni a nagy meleget.
Összeszedtünk néhány szuper kaját, amelyekből fogyassz bátran a forró nyári napokon.
Brokkoli – kánikulában duplán!
Van aki szereti, és van aki utálja. A brokkoli ízéről véget nem érő vitát is nyithatnánk, ugyanakkor az egészségre gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen. A zöldség – amellett, hogy vitaminbomba, magas rosttartalommal bír és segíti az emésztést – több mint 90 százalékban tartalmaz vizet, így valamilyen brokkoliból készült könnyű étel bármelyik forró napon a szervezeted hasznára válik (sokszorosan).
Paradicsom és kánikula? Szuper kombó!
A paradicsom szintén több mint 90 százalékban tartalmaz vizet. Amellett továbbá, hogy egy kedvelt zöldségről van szó, tele van antioxidánssal, és van még egy nagy előnye: könnyen felhasználható. A nagy kánikulában talán pont az hiányzik a legkevésbé, hogy bekapcsoljuk a sütőt. És erre nincs is szükség, ha a paradicsom mellett tesszük le a voksunkat: ezzel a hozzávalóval egyszerű és ízletes salátákat, szendvicseket dobhatunk össze anélkül, hogy ezer fok lenne a konyhában.
Dinnye, a finom frissítő
Kánikula ide, forró napok oda, egyáltalán nem biztos, hogy a sokadik liter víz után jólesne legurítani még 3 pohár folyadékot. Szerencsére, erre nincs is szükség. Egy szelet dinnye a hűtőből, és garantáltan frissebbnek érezzük majd magunkat. A gyümölcs szintén rendkívül magas, több mint 90 százalékos víztartalommal bír, és amellett, hogy a leghevesebb szomjúságot is oltja, nagyon kevés benne a kalória.
Uborka – a frissítőnkbe is!
Az uborka mellett szintén bátran tegyük le a voksunkat egy forró nyári napon. Nem győzzük ismételni, de ez a zöldség szintén több mint 90 százalékban vízből áll. Amellett, hogy isteni kajákat dobhatunk össze uborkából, az italaink ízének is adhatunk vele egy plusz, különlegesebb ízt.
Kánikulában a meleg italok és ételek is segítenek
Kontraproduktívnak tűnhet, de a meleg, illetve csípős ételek és italok is a segítségünkre lehetnek egy forró napon. A különböző teák és levesek fogyasztása hidratáltan tartja a szervezetünket a nagy kánikulában, hiszen segítenek az izzadásban, és így hűvösebbnek tűnik általuk a hőmérséklet. A csípős kaják szintén ilyen hatást váltanak ki a szervezetből.
Ugyanakkor két dologra jó odafigyelni. A kánikulában inkább kerüljük a cukros és zsíros ételeket. A teánkat ne cukrozzuk be, ha pedig leveseznénk, válasszunk valamilyen könnyű zöldséglevest!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!