Hozzávalók
- 1 fej karfiol (nagy)
- só, bors
- 2 ek olaj
- 70 g vaj
- 1 csokor friss zsálya
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségalaplé
- ½ db citrom leve
Hozzávalók
- 1 fej karfiol (nagy)
- só, bors
- 2 ek olaj
- 70 g vaj
- 1 csokor friss zsálya
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségalaplé
- ½ db citrom leve
A karfiolt apró rózsáira szedjük, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk egy kevés olajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
A vajat elkezdjük felmelegíteni egy gyorsforralóban. Ha felhabzott, tovább melegítjük, amíg mogyorós illata és enyhe barnás színe nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről. Ha szeretnénk, leszűrhetjük.
Egy lábasba öntjük a vajat, és legelőször néhány zsályalevelet lepirítunk benne, majd kiszedjük, mert ez a díszítéshez fog kelleni.
A vajon ezután elkezdjük üvegesre párolni az apróra vágott kétfajta hagymát, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az apróra vágott maradék zsályát, és ezzel kicsit lepirítjuk. Belerakjuk a sült karfiolt (néhány darabot félreteszünk a tálaláshoz), felöntjük az alaplével, felforraljuk, és 10 percet főzzük. Ezután leturmixoljuk, meglocsoljuk egy kevés citromlével, majd a pirított zsályalevéllel és a karfiollal tálaljuk.
Ha tetszett a karfiolkrémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!