Hozzávalók
A tésztához
- 360 g cukor
- 160 ml olaj
- 4 db tojás
- 2 ek tejföl
- 400 ml tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 260 g liszt
- 125 g holland kakaópor
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
A zselés meggyréteghez
- 200 ml meggybefőttlé
- 6 g zselatin
- 150 g meggy
A krémhez
- 500 ml hideg tejszín
- 80 g porcukor
- 6 g zselatin
Az összeállításhoz
- 2 ek lecsepegtetett meggy
A csokidíszekhez
- 200 g étcsoki
- 2 ek lecsepegtetett meggy
- kakaópor
Hozzávalók
A tésztához
- 360 g cukor
- 160 ml olaj
- 4 db tojás
- 2 ek tejföl
- 400 ml tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 260 g liszt
- 125 g holland kakaópor
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
A zselés meggyréteghez
- 200 ml meggybefőttlé
- 6 g zselatin
- 150 g meggy
A krémhez
- 500 ml hideg tejszín
- 80 g porcukor
- 6 g zselatin
Az összeállításhoz
- 2 ek lecsepegtetett meggy
A csokidíszekhez
- 200 g étcsoki
- 2 ek lecsepegtetett meggy
- kakaópor
A tésztához a cukrot habosra keverjük az olajjal, majd beledolgozzuk a tojásokat, a tejfölt, a tejet és a vaníliás cukrot. A lisztet összevegyítjük a kakaóporral, a sóval és a sütőporral, majd összekeverjük a cukros-tojásos résszel.
A tésztát négy, sütőpapírral bélelt, 18 cm átmérőjű tortaformába osztjuk, 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e. Amikor kihűltek a piskóták, körbevágjuk őket a forma mentén, és egy sima felületre tesszük.
A zselés meggyréteghez a zselatint elkeverjük 2-3 evőkanál meggybefőttlében, majd amikor megszívta magát, a többi befőttléhez öntjük a meggyszemekkel együtt, és összemelegítjük, hogy feloldódjanak a zselatinszemcsék. Műanyag fóliával kibéleljük egy 18 cm átmérőjű tortaforma alját, és 2-3 cm magasan az oldalát is, beleöntjük a zselatinos meggyet, és dermedésig, 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
A díszítéshez a csoki háromnegyedét vízgőz fölött megolvasztjuk, utána beleszórjuk a maradékot, és elkeverjük. Nyomózsákba töltjük, sütőpapírra fenyőket „rajzoljunk” vele, és ezt is a hűtőbe tesszük.
A krémhez a tejszínt habbá verjük, és amikor már kellően stabil, belekeverjük a porcukrot. A zselatint elkeverjük 1-2 evőkanál vízben vagy tejszínben, majd amikor magába szívta a folyadékot, felmelegítjük, és folyamatos keverés közben a tejszínhabhoz adjuk.
A torta összeállításához a piskóták púposabb tetejét egyenesre vágjuk. Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma oldalát sütőpapírcsíkkal kibéleljük. A forma aljára megy az egyik piskóta, rá egy leheletnyi tejszínes krém, majd a formából óvatosan átemelt zselés meggyréteg. Erre megint egy réteg tejszínes krém, piskóta, tejszínes krém, ismét piskóta és tejszínes krém, a lecsepegtetett meggyszemek, a negyedik piskóta, végül a legtetejére egy réteg krém. (A tejszínes krémből egy keveset rakjunk el a torta oldalára!)
Ezután kb. 2 óra hűtés következik. A torta ki fog „lógni” a formából, de ez nem baj. Az a lényeg, hogy amíg a krémjében elkezd „dolgozni” a zselatin, és stabilabbá teszi azt, a forma az alsó rétegeket megtartsa.
Amikor a torta kellően megdermedt, kivesszük a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírcsíkot, és a maradék krémmel körbekenjük. A tetejét meggyszemekkel, kakaóporral, az oldalát pedig a csokifenyőkkel díszítjük.
Ha tetszett a fekete-erdő torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!