Hozzávalók
- 800 g sertésszűz
- 3 tk színes egész bors
- 3 tk édesköménymag
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk só
- 2 tk olívaolaj
- 2 - 3 db alma
- 200 ml fehérbor
A krumplipüréhez
- 500 g krumpli (tisztított mennyiség)
- 1 fej karfiol
- 50 g vaj
- ½ db citrom leve
- só, bors
- 4 - 5 gerezd fokhagyma (héjastul)
Firenzei sertésszűz almával és karfiolos-fokhagymás krumplipürével
Hozzávalók
- 800 g sertésszűz
- 3 tk színes egész bors
- 3 tk édesköménymag
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk só
- 2 tk olívaolaj
- 2 - 3 db alma
- 200 ml fehérbor
A krumplipüréhez
- 500 g krumpli (tisztított mennyiség)
- 1 fej karfiol
- 50 g vaj
- ½ db citrom leve
- só, bors
- 4 - 5 gerezd fokhagyma (héjastul)
A sertésszüzet lehártyázzuk. Az egész borsot, édesköménymagot egy száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd, ezután egy mozsárba tesszük. Hozzányomjuk a fokhagymát, sózzuk, beleöntjük az olívaolajat és pépesre zúzzuk (ha nincs mozsarunk, egy aprítógép is jó, vagy egy éles késsel, deszkán is össze tudjuk aprítani).
A fűszeres péppel bekenjük a húst. Kiolajozunk egy akkora tepsit, hogy a hús kényelmesen elférjen benne és az almáknak is maradjon hely. Belerakjuk a tepsibe a húst. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd kivesszük, megfordítjuk a húst, és mellédobjuk a cikkekre vágott almát.
Felöntjük a borral és visszarakjuk a sütőbe. Felvesszük 200 fokra a sütő hőmérsékletet és további 40 percig sütjük. Közben a kisült szafttal locsolgatjuk a húst. Amíg sül a hús, sós vízben puhára főzzük a megtisztított, felkockázott krumplit, majd leszűrjük és áttörjük. A karfiolt rózsáira szedjük és a fokhagymagerezdekkel együtt, egy sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük (ha elfér a sütőben, amikor a hús sül, nyugodtan mehet egyszerre).
Ha megsült, egy deszkára tesszük, rányomjuk a megsült fokhagymákat és egy késsel felaprítjuk az egészet. Ezt belekeverjük az áttört krumpliba, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a citrom levét és az egészet fellazítjuk a vajjal.
A megsült a húst felszeletelve, a vele sült almával és a krumplipürével tálaljuk.