Hozzávalók
A pitetésztához
- 400 g liszt
- 200 g vaj
- 200 g sajtkrém
- 2 mk só
- 160 g parmezán reszelve
- kb. 100 ml hideg víz
A töltelékhez
- 2 db krumpli (2 db / 300 g)
- só
- 4 - 5 ek olívaolaj
- 1 fej hagyma (1 fej / 150 g)
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- 2 csomag CREAVEG darált húshelyettesítő (200 g-os kiszerelés)
- kb. 0,5 tk őrölt bors
- ½ tk őrölt fahéj
- ½ mk őrölt szegfűszeg
- frissen reszelt szerecsendió
- ½ tk kakukkfű
- 3 - 4 levél friss zsálya
A tetejére
- 1 db tojás
Hozzávalók
A pitetésztához
- 400 g liszt
- 200 g vaj
- 200 g sajtkrém
- 2 mk só
- 160 g parmezán reszelve
- kb. 100 ml hideg víz
A töltelékhez
- 2 db krumpli (2 db / 300 g)
- só
- 4 - 5 ek olívaolaj
- 1 fej hagyma (1 fej / 150 g)
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- 2 csomag CREAVEG darált húshelyettesítő (200 g-os kiszerelés)
- kb. 0,5 tk őrölt bors
- ½ tk őrölt fahéj
- ½ mk őrölt szegfűszeg
- frissen reszelt szerecsendió
- ½ tk kakukkfű
- 3 - 4 levél friss zsálya
A tetejére
- 1 db tojás
A karácsonyi vega pite elkészítéséhez először a tésztával kezdünk, mert annak pihennie kell majd a hűtőben. A lisztet, a vajat, a sajtkrémet, a sót és a parmezánt robotgépben morzsásra dolgozzuk, majd fokozatosan annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy összegyúrva tészta állagot kapjunk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 30-40 percre.
A töltelékhez a meghámozott krumplikat egészben, sós vízben megfőzzük. Egy másik edényben olívaolajat melegítünk, és rádobjuk az apróra vágott hagymát. Ha már megdinsztelődött, akkor jöhet rá a zúzott fokhagyma, majd a húspótló, végül az áttört krumpli. Összekeverjük, és mehet hozzá 1 tk só, valamint a fűszerek is, ezzel is alaposan elkeverjük, és adunk neki kb. 5 percet, majd levesszük a tűzről, és félretesszük.
Kettévágjuk a tésztát, és az egyiket kerek formára nyújtjuk, beletesszük a piteformába, és jöhet bele a töltelék. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és szépen ráillesztjük a formára. A felesleges részeket levágjuk, a széleket alaposan összenyomkodjuk, majd a pite tetejét a felvert tojással megkenjük, és megszurkáljuk, hogy a hő távozni tudjon, és a pite ne dudorodjon fel.
180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Mikor elkészült, hagyjuk egy picit hűlni, és csak utána szeleteljük fel.
Elkészítési idő: kb. 90 perc
Ha tetszett a karácsonyi vega pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több húsmentes ünnepi fogás:
Vega töltött káposzta
Áfonyás-BBQ szószos golyók
Gluténmentes halrudak fűszeres tört zöldborsóval és remulád mártással