A Green Kitchen támogatója a
Hozzávalók
- 1 kg eper
- 100 g cukor
- 6 g pektin
- ½ db citrom leve
A Green Kitchen támogatója a
A Green Kitchen támogatója a
Hozzávalók
- 1 kg eper
- 100 g cukor
- 6 g pektin
- ½ db citrom leve
A klasszikus eperlekvár vagy bármilyen lekvár főzésnél többféle opció létezik. Lehet használni különféle befőzőcukrokat, tartósítószereket, a végtelenségig is cukrozhatjuk, szerintem mégis a legegyszerűbb megoldás a legjobb, az pedig maximum 3-4 alapanyag hozzáadásával készül. Ezek közt szerepel a pektin is, ami már nagyjából bárhol beszerezhető, és egy abszolút természetes, gyümölcsökből kivont zselésítő anyag.
A lekvárhoz az epreket megmossuk, kicsumázzuk, és mivel nem fogjuk órákig főzni, hogy összeessen, apróbb kockákra vágjuk, és egy lábasba szórjuk. A cukorból hozzárakunk 80 g-ot, a maradékot pedig egy kis tálban összekeverjük a pektinnel.
Az epret elkezdjük főzni, majd 8-10 perc után, mikor már picit összeesett, hozzászórjuk a pektines cukrot. Egyet forralunk rajta, 1-2 percig még kevergetjük, belekeverjük a citromlevet, és kész is a lekvárunk.
Alaposan átmosott, forró vízzel kiöblített, azaz csírátlanított üvegekbe töltjük a lekvárt, majd szorosan rácsavarjuk a szintén átmosott befőttesüveg-tetőket.
Fejtetőre állítjuk az üvegeket 5 percre, majd visszafordítjuk. Szorosan egymás mellé helyezzük őket, bebugyoláljuk egy meleg paplannal, és így, az úgynevezett száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, majd mehetnek is a kamra polcaira.
Ha tetszett a klasszikus eperlekvár receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!