Hozzávalók
A tésztához
- 100 ml langyos tej
- 50 g tejföl
- 2 db tojás
- 25 g élesztő
- 550 g finomliszt
- 1 csipet só
- 100 g kristálycukor
- 1 tk sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g-os kiszerelés)
- 250 g vaj
A mandulás töltelékhez
- 120 g kristálycukor
- 250 g mandulaliszt
- 100 g kekszmorzsa
- 2 db citrom héja
- 1 csomag vaníliás cukor (10 g-os kiszerelés)
- 2 db tojás
- 20 g mandulaszirom
A tetejére
- 1 db tojás a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
Hozzávalók
A tésztához
- 100 ml langyos tej
- 50 g tejföl
- 2 db tojás
- 25 g élesztő
- 550 g finomliszt
- 1 csipet só
- 100 g kristálycukor
- 1 tk sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g-os kiszerelés)
- 250 g vaj
A mandulás töltelékhez
- 120 g kristálycukor
- 250 g mandulaliszt
- 100 g kekszmorzsa
- 2 db citrom héja
- 1 csomag vaníliás cukor (10 g-os kiszerelés)
- 2 db tojás
- 20 g mandulaszirom
A tetejére
- 1 db tojás a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
A Márton-napi mandulás kifli elkészítéséhez a langyos tejet, a tejfölt és 2 db tojást összekeverjük az élesztővel egy kisebb tálban.
A liszthez adunk egy csipet sót, a cukrot, a sütőport és a vaníliás cukrot. Összekeverjük és belereszeljük a fagyasztóban jól áthűtött vajat egy nagy lyukú reszelőn. A lereszelt mennyiséget több részletben, mindig elkeverjük a lisztkeverékkel.
Keverőtálba tesszük és gyorsan összedolgozzuk a tejes-tojásos alappal, lehetőleg dagasztógéppel.
A tésztát nyújtódeszkán kicsit összegyúrjuk, kerekre formázzuk, és négyfelé adagoljuk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük minimum 2 óra pihentetésre, de akár 24 órát is maradhat bent.
A töltelék elkészítése
A töltelékhez 250 ml vízben felforraljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a mandulalisztet, összeforraljuk, végül belekeverjük az édes morzsát.
Ha kihűlt, elkeverjük benne a citromok lereszelt héját, a vaníliás cukrot és 2 db tojássárgáját. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, és amikor már fehér és kezdődik a habosodás, azt is a mandulás alaphoz keverjük.
A kész tölteléket felhasználáshoz habzsákba töltjük, és akkora nyílást vágunk rá, hogy a kinyomott krém bő 1 cm legyen.
A kiflik összeállítása
A pihentetett tésztát alaposan lisztezett deszkán kb. 2 mm vastagra kinyújtjuk, lisztezzük a felső részt is, majd egy választott sablonnal (ez lehet egy kb. 250 mm átmérőjű fedő vagy lábas) körbevágjuk. A felszedett tésztaszéleket összegyűjtjük és hűtőben tároljuk, a további felhasználásra összegyúrhatóak.
A formázott tésztalapot félbevágjuk, majd a feleket is tovább felezzük addig, hogy a végén nyolc egyforma, íves aljú háromszögünk legyen.
Az aljától kb. 0,5 cm-re ráadagoljuk a mandulás tölteléket a habzsákból. A két oldalsó csúcsára teszünk pár szemet a szeletelt mandulából, majd feltekerjük kifli alakúra.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy a tésztacsúcs hajtása mindig alulra kerüljön. Mikor teljes a sor, hűtőbe vagy akár fagyasztóba tesszük, hogy kissé megkeményedjen, majd felvert tojással lekenjük. Várunk, amíg a tojás kissé megszárad, és ha dekorálni is szeretnénk, a tetejére kb. borsónyi krémet nyomunk, amibe mandulaszeleteket nyomhatunk.
180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd megszórjuk porcukorral, esetleg fahéjas ízesítéssel.
- Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés
- Sütési idő: kb. 15 perc
Ha tetszett a Márton-napi mandulás kifli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!