Hirdetés

Még csak június van, de máris megnyílt az idei nyár egyik legjobb balatoni helye

Áfonyaszörp

Ha kell egy jó alkoholmentes frissítő a hétvégi grillezéshez - megtaláltátok!
Hirdetés

Még csak június van, de máris megnyílt az idei nyár egyik legjobb balatoni helye

A G&D Cukrászda már tavaly is az egyik fő családi zarándokhelyünk volt Balatonkenesén, nagyon örültünk, amikor a nyár közepén megnyitott. Mindig itt szereztük be a minket megillető friss kovászos kenyeret, croissant-t, kakaós csigát és a friss tejből készült házi fagylaltot. A pici pékség idén egy hatalmas ugrással csodás kerttel rendelkező, vidám vendéglátóhellyé nőtte ki magát, és új nevet is kapott.
Hirdetés

A G&D elnevezés egy testvérpár nevét rejti: Szó Gellért és Szó Dániel, egyikük pék, másikuk cukrász, ketten együtt pedig tökéletes egésznek tűnnek nekem. Ha van jó kenyér meg finom süti, nagy baj már nem lehet. A G&D Kézműves Pékség és Cukrászda első egysége Salgótarjánban nyílt 7 évvel ezelőtt, Balatonkenesére csak tavaly érkezett a vállalkozás, a családnak ugyanis itt van nyaralója. 

Az új cukrászda a régivel szemben nyílt, és sokkal nagyobb lett, fotó: Mudra László

Hozzatok kenyeret!

Bár ők csak nyaralni akartak, a barátok mindig kérték, hogy hozzanak magukkal kenyeret is, a környéken ugyanis nem lehet kovászos kenyeret kapni. Egyre több és több kenyérrel kellett érkezniük, míg végül eljött az a pont, amikor azt gondolták, érdemes lenne itt is pékséget nyitni. Az ötlet működött, aki ott volt a tavalyi nyitáskor, az biztosan emlékszik az utcára lógó sorokra!

Fotó: Mudra László

Szerényen, napi 10-20 kenyérrel indult a bolt, és egy hét múlva már 300 kenyeret kellett hozni. A mostani üzletben is napi 3-400 darabot adnak el, ennél többre nincs is kapacitásuk. Egyelőre a termelőüzem még nem készült el, így Salgótarjánból szállítják ide a sütiket és a kenyereket is. 

A pékség, fotó: Mudra László

Pékség és pszichológia

A családi vállalkozás motorja Gellért és Dániel anyukája, Kapás Katalin, aki eredeti szakmáját tekintve pszichológus. Ezen már meg sem lepődöm egyébként, hiszen ebben a családban mindenki valami más szakmával vágott neki az életnek. Gellértet leginkább a sport érdekelte, versenyszerűen motorozott, testvére, Dániel pedig külkereskedelmi főiskolán tanult. A vállalkozó kedvet valószínűleg anyukájuktól örökölték, Katalin ugyanis saját rendelője mellett jó pár éve egy pékséget is vásárolt – akkor még csak üzleti megfontolásból.

Az egész család a cukrászdában dolgozik, fotó: Mudra László

Aztán egyszer csak Gellért, majd Dani fia is bejelentette: szakmát váltanak. Gellért az ország legjobb fagylaltját akarta elkészíteni, ezt többször meg is álmodta. Dani pedig beleszeretett a kovászba és a sütésbe, és igen hamar eljutott oda, hogy a meglévő pékségében inkább ő süsse a kenyeret. Eközben Gellért kirobbanó sikereket ért el. Rendületlenül kísérletezett a fagyikészítéssel, amit Olaszországban tökéletesített. 

Ország tortája kétszer

Közben benevezett az ország tortája versenyre is, bár addig még csak két tortát sütött életében. Nem aprózta el: 2015-ben az első és a második helyet is elhozta a tortáival, majd 2016-ban ismét nyert. Az ő nevéhez fűződik az Őrség zöld aranya fantázianevű tökmagos torta is – én nem vagyok egy nagy ország tortája rajongó, de ez még nekem is bejött. Gellért közben beleszeretett a francia cukrászatba, folyamatosan járt Franciaországba is stázsolni. Igen hamar összeállt tehát a csapat.

Gellért kétszer is nyert az ország tortája versenyen, fotó: Mudra László

A pékség és cukrászda központja továbbra is Salgótarján – hiszen az egész család tősgyökeres salgótarjáni. Katalin azt mondja, nem is szeretnék elhagyni a várost és az ottani törzsközönségüket, pedig eleinte senki nem hitt benne, hogy Nógrádban egy ilyen, kifejezetten értékorientált hely működhet. A mostani, kenesei nyitással egy óriási lépést tettek előre. 

Szó ami Szó

Mint mondták, maguk miatt is, hiszen kell a kihívás. Gellért már tökéletes süteményeket készít, így most a tányérdesszertek irányába szeretne elmozdulni, emellett csatlakozott hozzájuk Cetner Attila séf, aki Mádról érkezett és az éttermi koncepcióért felel. Az új G&D ugyanis egy leülős étterem is lett étlappal, amiről pár tételt már meg is tudtam kóstolni. Mindehhez persze egy nagy, hangulatos kert és új név is dukál. A G&D nevet tehát idén Szó ami Szóra cserélik. 

Fotó: Mudra László

Csodálatos a házi tészta, amit maguk készítenek francia lisztből – ez elég sokféle változatban lesz az étlapon. De aki nem csak egy gyors ebédre vágyik, az borvacsorára is jöhet, amiből szintén elég sokat terveznek a nyárra. Gellért ugyanis Franciaországban nemcsak a süteménykészítés művészetével, hanem a jó borokkal is megismerkedett. Annyira intenzíven érdeklik a borok, hogy a tervek szerint a régi, kicsi helyiségben egy kis borbár nyílik majd, ahol a világ minden tájáról lehet majd borokat kóstolni.

A Croissantból készült szendvics is kötelező! Fotó: Mudra László

És most nézzük, mit érdemes kipróbálni: nagyjából mindent. Előre veszem a kovászos kenyeret, mert az nagy szenvedélyem, nem is bírok megenni már mást. Nagyon ajánlom mindenkinek a francia kenyeret, valamint a 7-féle lisztből készült vadkovászos kenyeret is. Utóbbi szinte malomkerék méretű, és akkorát vágnak belőle, amekkorát szeretnénk, dekára árulják. A kenyerek kilós ára 800 és 1400 Ft között mozog. 

Eredeti Debreceni, fotó: Mudra László

Természetesen kötelező a croissant (450 Ft), ami, nem viccelek, tényleg az ország egyik legjobbja! Nem véletlenül nyerte el ezt a címet a Kenyérlelke fesztiválon pár éve. A sütirajongóknak gyakorlatilag bármelyik sütemény be fog jönni, tényleg mindegyik egy műalkotás.

Én csak a díszítési folyamatot néztem végig, de egy desszert feldíszítése legalább fél óra – ezek valóban kézműves sütemények. Csak minőségi, többnyire francia alapanyagot használnak, francia vajat, tejszínt és lisztet. Legújabb alkotásuk a Zenthe Ferenc szelet, amit a színész születésének 100. évfordulója alkalmából készítettek.  

Édesnek tűnik, de sós, fotó: Mudra László

Pogácsarajongók – mint én – ugorjanak a juhtúrós pogácsára, kekszrajongók a csokis kekszre, fagyiőrülek a friss tejből készült fagylaltra. Reggelire vágyók a tárkonnyal, sajtkrémmel töltött lazacos croissant-ra, ami gyakorlatilag egy költemény, vagy éppen az egyenesen Debrecenből érkező, eredeti páros debreceni kolbászra, amit magos mustárral és kovászos kenyérrel adnak.

Házi tészta, fotó: Mudra László

Fantasztikusak a pohárkrémek, amik becsapósak, hiszen mind sósak! Ezek is a ház friss kovászos kenyerével érkeznek, és a séf készíti őket. Ebből a kacsacombrilette-et kóstoltam, de fogom a többit is, ez biztos! Be is fejezem az ömlengést, menjetek Kenesére, nem fogtok csalódni!

Szó ami Szó, 8174 Balatonkenese, Óvoda utca 2. 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások