Hozzávalók
- 600 g sertésoldalas
- só, bors
- 3 ek sertészsír
- 300 g szilvalekvár (minél édesebb)
- 3 ek méz (csak ha nem elég édes a lekvár)
A vörösboros szilvához
- 250 ml vörösbor
- kakukkfű
- 2 ek cukor
- 3 ek almaecet
- 5 - 6 db szilva
Szilvalekváros sertésoldalas vörösboros szilvával
Hozzávalók
- 600 g sertésoldalas
- só, bors
- 3 ek sertészsír
- 300 g szilvalekvár (minél édesebb)
- 3 ek méz (csak ha nem elég édes a lekvár)
A vörösboros szilvához
- 250 ml vörösbor
- kakukkfű
- 2 ek cukor
- 3 ek almaecet
- 5 - 6 db szilva
Az oldalast sózzuk, borsozzuk, majd egy tepsibe helyezzük. Öntünk alá körülbelül 100 ml vizet, mellékanalazzuk a zsírt, és fólia nélkül 6-8 percre 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Miután letelt az idő, kivesszük a sütőből, a hőfokot visszavesszük 150 fokra, és alufóliával letakarva további két órán át sütjük a húst. Miután letelt a két óra, az oldalas már teljesen puha. Ekkor jó vastagon bekenjük a szilvalekvárral, és ismét fólia nélkül, 200 fokra visszatoljuk a sütőbe kb. 10 percre. Ha nem elég édes a szilvalekvár, belekeverünk 3 evőkanál mézet, és úgy kenjük be vele a húst. Ha elkezd feketedni az oldalas, ne ijedjünk meg, nem a megégés jele, csupán a cukortartalmából adódóan elkezd karamellizálódni az amúgy is sötét színű lekvár, az adja a húsnak ezt a színt.
A vörösboros szilvához felforraljuk a bort, majd beletesszük a kakukkfüvet, a cukrot és az almaecetet. A szilvákat félbevágjuk, eltávolítjuk a magjukat, és 5 percig főzzük a cukros-ecetes vörösborban. Az oldalast a vörösboros szilvával és rizzsel tálaljuk.
Ha tetszett a szilvalekváros sertésoldalas vörösboros szilvával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!