Vegán
Hozzávalók
A vegán majonézhez
- 60 ml csicseriborsókonzerv-lé (a csicseriborsót használjuk a következő receptnél)
- 1 ek mustár
- 1 ek almaecet
- só, bors
- 250 - 300 ml olaj (de a csicseriborsó-konzerv fajtájától függ, hogy mennyit vesz fel, a lényeg, hogy szép krémes legyen)
A savanyított lila hagymához
- 2 fej lila hagyma (100 g/fej)
- 1 ek cukor
- só, bors
- 100 ml 10%-os ecet
- 300 ml forró víz
A szendvicshez
- 100 g gomba
- 20 ml olívaolaj
- 250 g füstölt tofu
- 1 tk kurkuma
- 2 tk fokhagyma-granulátum
- bors
- 1 tk fekete só
- 60 ml növényi tej
- 4 szelet magos kenyér
- 2 levél fodros saláta
- 1 db paradicsom
Hozzávalók
A vegán majonézhez
- 60 ml csicseriborsókonzerv-lé (a csicseriborsót használjuk a következő receptnél)
- 1 ek mustár
- 1 ek almaecet
- só, bors
- 250 - 300 ml olaj (de a csicseriborsó-konzerv fajtájától függ, hogy mennyit vesz fel, a lényeg, hogy szép krémes legyen)
A savanyított lila hagymához
- 2 fej lila hagyma (100 g/fej)
- 1 ek cukor
- só, bors
- 100 ml 10%-os ecet
- 300 ml forró víz
A szendvicshez
- 100 g gomba
- 20 ml olívaolaj
- 250 g füstölt tofu
- 1 tk kurkuma
- 2 tk fokhagyma-granulátum
- bors
- 1 tk fekete só
- 60 ml növényi tej
- 4 szelet magos kenyér
- 2 levél fodros saláta
- 1 db paradicsom
A tofurántottás szendvics első lépéseként a házi vegán majonéz készítésének állunk neki. Egy magas falú mérőpohárba öntjük a csicseriborsó-konzerv levét, majd hozzáadunk az olajon kívül minden hozzávalót. Egy botmixerrel elkezdjük turmixolni, majd lassan hozzácsorgatjuk az olajat, és addig nyomatjuk a botmixerrel, míg egy sűrű, majonézállagú, fehér krémet nem kapunk. Csicseriborsó-konzerv leve válogatja, hogy mennyi olajat vesz fel addig, míg egy szuper majonézállagot érünk el, így ha nem elég sűrű, nyugodtan csurgassunk még hozzá olajat.
A lila hagymát vékony karikákra vágjuk, egy csatos üvegbe halmozzuk, beleöntjük az ecetet, a forró vizet, a sót, a borsot és a cukrot, majd alaposan összerázzuk és félrerakjuk pihenni. Minimum fél órára, de minél tovább áll, annál jobb.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a felaprított gombát alaposan lepirítjuk benne. Mikor szép aranybarna, rámorzsoljuk a füstölt tofut és tovább pirítjuk. Megszórjuk a fűszerekkel és alaposan elkeverjük, majd felöntjük a növényi tejjel. Mikor a tej kissé elpárolgott már, készen is vagyunk, mehet a tofurántottánk egy tányérba.
A kenyérszeleteket lepirítjuk és jöhet a szendó összeállítása. Megkenjük a veganézzel a szeleteket, mehet bele a saláta, a tofurántotta, a paradicsom és egy-két karika a savanyított hagymából is. Kész is a szuper vegán tofurántottás szendvics, ami tele van értékes tápanyagokkal, és nem mellesleg brutálisan finom is! 😀
- Elkészítési idő: 40 perc
Ha tetszett a tofurántottás szendvics receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!