Hozzávalók
A tésztához
- 1 fej hagyma
- 2 ek zsír
- só, bors
- 2 tk pirospaprika
- 100 g liszt
- 1 db tojás
- 1 mk olaj
A leveshez
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 ek liszt
- 2 l víz vagy alaplé
- só, bors
- 1 db burgonya
- 200 g fagyasztott zöldborsó
- 1 csokor petrezselyem
Hozzávalók
A tésztához
- 1 fej hagyma
- 2 ek zsír
- só, bors
- 2 tk pirospaprika
- 100 g liszt
- 1 db tojás
- 1 mk olaj
A leveshez
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 ek liszt
- 2 l víz vagy alaplé
- só, bors
- 1 db burgonya
- 200 g fagyasztott zöldborsó
- 1 csokor petrezselyem
A kötött-tészta leves lelke a jó kis hagymás zsír, amit a tésztába töltünk. Ehhez a hagymát finomra vágjuk, és egy serpenyőben, a zsíron egy nagy csipet sóval és borssal megszórva megdinszteljük, majd megszórjuk a pirospaprikával, kevergetve egy percig tovább pirítjuk, és félretesszük lehűlni.
A tésztához a lisztet egy csipet sóval összekeverjük, beleütjük a tojást, majd mehet bele az olaj, és alaposan összegyúrjuk.
A leveshez a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük. A répát és a fehérrépát megtisztítjuk, és felkarikázzuk, majd a hagyma mellé dobjuk, és kicsit megpirítjuk. Megszórjuk a liszttel, amit kicsit kevergetve lepirítunk, majd felöntjük a víz vagy az alaplé felével, hogy feloldja a lepirult lisztet, és jöhet a maradék folyadék, ezután megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A pihentetett tésztát elfelezzük, vékonyra nyújtjuk, majd a paprikás, dinsztelt hagyma felét rákanalazzuk, és egyenletesen eloszlatjuk rajta. A tésztából mindig 1,5-2 cm-t visszahajtunk, és alatta elvágjuk a tésztát. Így egy félbehajtott, paprikás hagymával töltött, hosszú metéltet kapunk. A tészta és a paprikás hagyma másik felével is így járunk el. A hosszú tészta elején kötünk egy csomót, majd eltépjük, és lisztezett felületre félretesszük. Ezt addig ismételgetjük, amíg elfogy a tészta.
Amikor a répa a levesben nagyjából megpuhult, beledobjuk a megtisztított, nagyobb kockákra vágott krumplit, és így főzzük tovább. Amikor az összes zöldség háromnegyedig megpuhult, beledobjuk a tésztacsomóinkat, valamint a zöldborsót és az apróra vágott petrezselymet, és 9-12 perc alatt készre főzzük. A tésztából kioldódó íz teszi igazán különlegessé ezt a levest, amit frissen aprított petrezselyemmel megszórva már tálalhatunk is.
- Előkészítési idő: 15 perc
- Elkészítési idő: 60 perc
- Összesen: 75 perc
Ha tetszett ez a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!